Trauma järgne paistetus 06.08.19 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere!
Festivali möllus tantsides lõin ma ühe sõbrannaga pead üsna kõvasti kokku. Minul sattus löök kulmu pihta, mis praktiliselt kohe paiste läks. Õnneks oli medpunkt kohe seal lähedal, seega turses kulmule sai koheselt külma peale pandud. Arstid väitsid, et mul on silm umbes kaks nädalat sinine ja vaid paar päeva paistes. Tõsi ta oli, paremast silmast ma järgmisel päeval otseselt midagi välja ei näinud ning siniseks läks ta ka. Praegu on juhtunust möödunud kolm päeva, kuid silm on endiselt vägagi paistes. Kõik rääkisid, et paistetus peaks selleks ajaks olema praktiliselt täiesti läinud. Ta on küll alanenud, kuid üsna minimaalselt. Ma ei saa endiselt silma väga hästi lahti hoida, kuigi silm on juba äärtest hakanud kollakaks minema, mis iseeneset peaks näitama paranemist. Nüüd ongi mul küsimus: kuidas ma saaksin paistetuse alanemist kiirendada? Kas näitseks kummeli kompressiga? Või mõnel muul viisil? Kas arvate, et tegu on siiski luu mõraga, mitte ainult põrutus?

Ette tänades

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Ega midagi olulist teha saagi kui vaid oodata. Traumat olematuks ei tee. Aeg aitab. Luumurdu saab diagnoosida vaid röntgeniga. Kui on vaid mõra ja luufragmendid seisavad omavahel hästi, siis ei tehta samuti midagi.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Lapse kukkumise trauma

Tere! 2-aastane laps kukkus 3 -nädalat tagasi tugevalt silmaaluse nukiga vastu kraanikausi serva. Alguses oli paistetus ja korralik sinikas. Tänaseks on nii paistetus kui sinikas taandunud aga käega katsudes ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

See võib olla nii resorbeeruv hematoom, kui ka luufragment. Ilma ise katsumata ja rö pildita pole võimalik seda otsustada. Soovitan pöörduda perearstile.

Loe edasi

Tükk munandi küljes

Tervist, avastasin parema munandi küljes oleva valutu tüki. Umbes 3 kuud tagasi käisin kubemesonga operatsioonil. Enne seda sellist nähtust ei olnud. Peale operatsiooni oli munand tükk aega paistes ja ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Sellised nähud seoses songaoperatsiooniga aeg-ajalt esinevad. Kui vaevusi ei põhjusta, ei näe muretsemiseks põhjust. Kui tüki osas muutusi ei esine, siis pole vaja midagi ette võtta.

Loe edasi

kannaluumurrud

Tere,

Minu mehel on mõlema kannaluu muurud. Üks jalg vajas operatsiooni, luud kinnitati plaadi ja kruvidega, teine jalg ei vajanud operatsiooni. Haiglas viibis mees 1 kuu, enne operatsiooni ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Siin on 2 põhjust - trauma ise ja pikaajaline inaktiviteet/lamamine. Kui kipskingad ära võetakse, peaks tulevikus hakkama kandma tugisukki.

Loe edasi

lümfisõlmede op

Tere , 3 nädalat tagasi oli lümfisõlmede op (seotud vähiga) pea-ja kaela piirkonnas , mulle tekitab muret paistetus, mis ei ole vähemaks läinud .Paistes on kaela ja põskede vaheline osa . Seal kus lõikus ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Lümfisõlmede eemaldamise järgselt paistetus on kahjuks paratamatus - see on nimelt lümfipais. Võib kesta veel kaua ja osaliselt võibki nii jääda, kuna lümfiteed ja sõlmed on eemaldatud. Kui palavikku ei ...

Loe edasi

trauma järgne pea vigastus

Tere
Pole kindel kas esitan õigele arstile selle küsimuse ja ehk ka natuke imelik küsimus aga ikkagi..
20 aastat tagasi oli õnnetus mille tõttu eemaldati koljust väikse osa ja see on siiani ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kuigi mina pole tõesti päris õige arst - õige võiks olla neurokirurg - aga nii palju kui mina tean, ei tohiks see probleem olla.

Loe edasi

Põlve paistetus

Tere! 2009 jaanuar oli põlve trauma, kus murdsin põlvekederluu, operatsioon ja kaks kruvi põlves. Möödasn nüüd 2 aastat ning hakkasid tekkima valud ja paistetus. Paistetus tekib aeg-ajalt jalutades või ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Konstanteerite põlve paistetust, kuid küsimust kui sellist ma ei näe. Vaatamata sellele, et ortopeed väidab kruvid paigas olevat, on põlve paistetud minu arvates seotud ikkagi trauma ja läbitehtud operatsiooniga. ...

Loe edasi

Luumurru järgne paistetus

Tere
Minu emal oli jalatalla all mingi väikese luu murd. Jalg oli 4 nädalat kipsis. Nüüd on kuu aega kips juba ära, aga jalg ikka paistes. Ta määrib Lioton geeliga, teeb soolavanne ja ka viinakompresse. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Peale kipsis olekut jäeseme paistetus on kaunis tavaline, kesta võib see paar kuud. Lisaks juba tehtule soovitaksin kanda survesukki - saab apteekidest ja tervisepoodidest.

Loe edasi

põlv paistes

tere. .mul mõni päev tagasi läks põlv paiste, ilma mingi põhjuseta. .käisin perearsti juures, tegime vere proovid ja röntkenid ära ja need ei näidanud midagi halba kuid põlv on ikka paistes.
Milles ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kui ilma põhjuseta (traumata) tekib liigese paistetus, kahtlustaksin mina esimeses järjekorras reumaatilist haigust. Kui põletikunäitajad on samal ajal normis, võib olla tegu ka mingi vana trauma tagajärgedega ...

Loe edasi

krõmpskont peas

Tere!
Tekkis krõmpskont kunagise kukkumise tagajärjel pähe. Nüüd on valud tugevnenud ja kont surub ajule.
Kust oleks võimalik infot saada krõmpskondi ja selle ravi kohta?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kahjuks ei saa aru, mida mõtlete krõmpskondi all. Ilmselt mingi modustis, mis on tekkinud trauma koha peale. See võib olla nii luumurru järgne luupaksend, aga ka organiseerunud hematoom. samal ajal võib ...

Loe edasi

paistetus kaelal

Umbes kuu aega tagasi oli peal otsaesise trauma, tekkis suur muhk umbes 5-6 cm läbimõõduga ja 3 cm kõrgune. See muhk on otsaeest kadunud, peale seda on tekkinud vasakule kaela poolele suur kõva paistetus ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Teie kirjas küsimust ei leia. Soovitan uuesti arstile näidata.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: