Meniski ja kõhre kahjustus 05.02.17 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Olen käinud 2 korda põlve operatsioonil 2015(trauma) ja 2016. Viimane op. NOV. 2016. Põlv teeb endiselt valu ja segab toimetusi. Lisan mõningad read epikriisist. Mediaalne meniski rebend,aga menisk ei ole liigutatav ja kirurgilist eemaldamist ei vaja,vasaku lateraalse meniski eemaldamine.Kõhre I-III astme kahjustus . Hetkel on väljendunud tugev atroofia, eriti mediaalsel lihasel, reiel. Palpatoorne valulikkus med.liigespilu. Sirutus on nõrgem kui vasemal jalal. Jõu puudus on tugev. MRT-s on samuti näha ka, et tegu on mediaalselt artroosiga. Praegu op.ravi ei ole näidustatud. Soovitatud taastusravi, el.ravi kõige parem on magnetravi........
Kui lihas on taastunud ja valu jääb püsima, kui tõenäoline on et põlv paraneb, või tuleb sellega leppida ja elada valuliku põlvega edasi?
Jätame põlve siirdamise välja.

Aitäh!

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Ega päris ühest vastust ei ole. Trauma tagajärjel tekkinud muutused mõnel inimesel põhjustavad valu, teisel mitte. Mõnel paraneb paari kuuga, mõnel läheb kuni 1 aasta. Kindlasti on tähtis järgida soovitusi - ravikehakultuur, magnetravi, koormuste korral ortoosi kandmine. Kuigi välistate põlve proteseerimise, on osade seisundite puhul see ainuke tõeliselt efektiivne meetod.
Kõige paremini oskab nendele küsimustele vastata Teid opereerinud ortopeed - tema on näinud Teie põlve nii seest kui väljast. Soovitan pöörduda tema vastuvõtule

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

probleemid põlvedega

Tere! Ma ei tea,kelle poole tuleks pöörduda põlvede probleemiga,seetõttu pöördun teie poole. 2004 aastal kukkusin ma vastu kive nii õnnetult,et diagnoositi parema põlve kedra kõhre 2 poolne murd.Operatsioon ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Liigesprobleemid kuluvad ortopeedia alla, mina pelgalt üldkirurg.
Viga võib olla nii meniski vigastuses kui ka liigespindade degeneratiivsetes muutustes traumade järgselt. Peaksite pöörduma ortopeedi ...

Loe edasi

Peale meniski operatsiooni.

Tere! Sooviksin teada kas see on normaalne,et pölv raksub kohati hullemini kui enne meniski opi.Meniski op oli 25.01.

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Põlve raksumine pole midagi erilist, kui sellega ei kaasne valu ja funktsiooni piiratust. Kahtluse korral soovitaksin end ikkagi näidata opereerinud kirurgile.

Loe edasi

Pidevalt valutav põlveliiges ja röntgenuuringu vastus

Tere! Kuna ortopeedi juurde on veel kaua oodata, siis sooviksin enda rahustamiseks teada saada, mis tähendab röntgenis tehtud pildi vastus. Enne veel mainin, et nov.2012 oli meniski esimene osaline eemaldamine ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Nii palju kui mina ortopeediast tean (olen ise üldkirurg) lõhnab asi põlveliigese proteesimise järele. Liigespilu ahenemine tähendab kõhre hävingut ja kõhre taastamine ei ole üldjuhul võimalik.

Loe edasi

Põlve meniski taasvigastamisest hoidumine

Justkui iseenesest tekkis vasaku põlveliigese plõksumine ja valud. Artroskoopia (5. aprillil 2011) käigus tuvastati, et oli mediaalse meniski tagumise sarve lapikujuline rebend. Artroskoopia käigus tehti ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Iga kord meniski vigastusele ei eelnegi traumat. Osad vigastused on nn. degeneratiivsed. Peaksite selles küsimuses konsulteerima Teid opereerinud ortopeediga. Kui on tegu vaid meniski vigastusega ja kõhrepinnad ...

Loe edasi

Põlve valu

Dets. algul teostatud põlve meniski op. Varasemalt teostatud varikoos posttrombootilise sündroomiga (poolteist aastat tagasi). Pärast põlve opi on tekkinud põlves tugevad valud öösiti. Kui magades põlv ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Küsimus pole minu eriala, kuulub ortopeedia valdkonda.
Tegu ilmselt artroosiga. Katkise meniski eemaldamine väldib edasise liigeskõhre kahjustuse, kuid juba toimunud kahjustust see operatsioon ei ...

Loe edasi

põlve op.

Minul siis mure selline, et käisin 3.jaanuaril põlve meniski opil, kuna MRT näitas meniski rebendit. Opi käigus selgus, et meniskid korras, kuid patellal ja sääre lateraalsel kondüülil II astme kõhrekahjustused. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Olen üldkirurg, mistõttu ei pea end eksperdiks ortopeedias. Kuna mul endal on mõlemal põlvel analoogne meniski operatsioon tehtud - samuti kõhre kahjustusega, siis räägin rohkem oma kogemustest. Tööle ...

Loe edasi

vasak põlv

Probleem siis selline, et minu vasak põlv teeb mulle juba pikemat aega häda. Jätan kaebuste koha vahele ja toon siinkohas ära MRT uuringu kokkuvõtte: Mediaalses meniskis on tsentraalne signaali inhomogeensus. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Konkreetselt tähendabki see meniski kahjustust-rebendit - tekib see tavaliselt trauma tagajärjel, kuid võimalik ka suurte koormuste juures kõhre kahjustus ilma teadaoleva traumata. I gr.tähendab, et kahjustus ...

Loe edasi

meniski operatsioon

Tahaksin teada, kui palju võtab aega mediaalse meniski opratsioonist taastumine? Millal võib hakata treenima, üldjuhtudel? Nagu olen aru saanud, siis mediaalse meniski rebendi puhul tuleb teha operatsioon, ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Treenima võib hakata kohe, kuid mitte opereeritud liigest koormama. Sellega tuleb oodata siiski 2-4 nädalat, koormust järkjärgult suurendades. Samal ajal tuleb vältida põrutusi ja väändeid. Kui operatsiooni ...

Loe edasi

Põlvevalude ja treenimise seos

Tere!

Olen 26-aastane naisterahvas, kes on alates varajasest teismeliseeast kannatanud põlvevalude käes. 18-aastaselt tehti vasakule põlvele artroskoopilne lõikus, mille käigus eemaldati katkised ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Pole spordiarst, ka mitte ortopeed, seetõttu ei pea end sel alal pädevaks. Minu arvates olete ise juba vastanud - üle pingutades tekivad vaevused, seega peaksite neid vältima. Ise Te tunnete kõige paremini, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: