Meniski operatsioon 09.01.10 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere, ortopeedia osakonnas öeldi mulle, et mul on meniskivigastus ja operatsiooni ajaks pandi 4.märts 2010, põlvevalu on läinud tihedamaks ja tugevamaks. Kas peaksin muutma oma operatsiooni aja lähemale kui 4. märts? Kui kiiresti võib vigastada katkise meniski tõttu põlvekõhresid? Ja teine küsimus: Kas meniski operatsiooni on võimalik läbi viia ka kohaliku tuimestusega, kuna kahtlus, et võin olla rase? Mis ohud võivad selega kaasneda lootele?
Ette tänades

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Kohaliku tuimestusega saab artroskoopiat teha küll, kuigi nii patsiendile kui ka kirurgile ebamugavam. Operatsiooni saab teha ka spinaalanesteesias (seljasüstiga). Igal juhul peaksite oma võimalikust rasedusest rääkima ka ortopeedi ja anestesioloogiga. Kui operatsioon jääb märtsikuusse siis peaks ka selge olem,a, kas olete titeootel või mitte.
Põlvekõhresid kahjustab katkine menisk seda rohkem, mida rohkem põlve koormata. Kahjustusest annabki märku valu, mistõttu seda tuleks vältida. Mõistliku eluviisi juures 2 kuud katkise meniskiga, ei näe probleemi, et fataalseid kahjustusi tekiks. Raseduse tõttu peaksite nõu pidama ka günekoloogiga - raseduse mõned perioodid on operatsiooniks loote seisukohast vähem soovitavad.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Meniski operatsioon

Mehel oli meniski operatsioon. Esimestel päevadel ta voodireziimil ei püsinud. Hetkel on operatsiooni 5 päev ja sääremari on läinud paiste. Katsudes on valulik. Millest see võib olla? Kas see võib olla, ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Operatsioonijärgselt mõõdukas turse, eriti kui pole rahu antud, on normaalne. Operatsioonijärgselt võib aga tekkida ka veenitromboos, mille tunnuseks on samuti sääremarja turse ja valulikkus. See seisund ...

Loe edasi

Probleem

Tere

Käisin 3-4a tagasi põlvega opil,oli meniski operatsioon eesmine sarve ning ta on hakkanud jalga alt ära võtma ning teeb valu sise küljel

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Peaksite uuesti pöörduma ortopeedi poole. Kõige parem sama arsti poole, kes Teid opereeris. Võimalik on ka meniski korduv vigastus.

Loe edasi

Peale meniski operatsiooni

Tere,
23 märts oli meniski operatsioon paremal jalal (eemaldati tükk ja puhastati kõhre vist)
alates 25 märtsist hakkas vasak jalg paistetama kergelt ja valutama (nagu lihaskramp vms) ja ka ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Vasaku õla ja põlve valu ei oska küll kuidagi parema põlve meniski operatsiooniga siduda. Kui, siis ehk olite operatsiooni ajal ebasoodsas asendis, mille tagajärjel sellised vaevused. Selline palavikureaktsioon ...

Loe edasi

Meniski vigastus

Põlve operatsioon on tulemas,põhjuseks meniski vigastus.Põlvest on tehtud röntgen ja ultraheli uuring.Mind huvitab kas enne operatsiooni oleks vajalik teha ka MRT et täpsemalt vigastuse suurust hinnata ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Küsimus ortopeediline, mina üldkirurg. MRT vajaduse peaks otsustama Teid opereeriv ortopeed. Artroskoopilisel operatsioonil peaksid meniski ja ka muud vigastuse olema kaunis hästi nähtavad. Kui vigastuses ...

Loe edasi

Operatsiooni taastumise aeg

Tere! Küsimus parema põlveliigese kohta. Kuna mul on meniski (tagasarve kombineeritud ebastabiilne rebend) ja ACL rebendi operatsioon tulekul, siis kaua sellest taastumine aega võtab?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kokku võib minna pool aastat, aga see on väga individuaalne. Sõltub ka, milleks Te soovite taastuda. Tippspordiks võib minna kuni aasta.

Loe edasi

põlve valu

Peale trenni järgmisel päeval hakkas põlv valutama, rohkem isegi nagu oleks liigselt trenni teinud või lausa maratoni läbinud. Varasemalt on olnud meniski vigastus ja tehtud artroskoopiline operatsioon ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Meniskil esinevad ka nn degeneratiivsed vigastused, millele ei eelnegi traumat. Otsige üles ortopeed, kelle juures käisite artroskoopial - vajate uuesti tema abi.

Loe edasi

Põlve valu

Dets. algul teostatud põlve meniski op. Varasemalt teostatud varikoos posttrombootilise sündroomiga (poolteist aastat tagasi). Pärast põlve opi on tekkinud põlves tugevad valud öösiti. Kui magades põlv ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Küsimus pole minu eriala, kuulub ortopeedia valdkonda.
Tegu ilmselt artroosiga. Katkise meniski eemaldamine väldib edasise liigeskõhre kahjustuse, kuid juba toimunud kahjustust see operatsioon ei ...

Loe edasi

põlve vigastus

Tere!Küsimus järgmine.Mimelt olen hädas oma parema jala põlvega juba oma viimased 10 aastat,nimelt kui teed vale liigutuse,kas astud valesti või näiteks kükitad siis enam jalga koheselt sirgu ei saa,ning ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Kirjelduse järgi võib Teil olla tõesti meniski vigastus, kuid päris kindlalt seda siiski väita ei saa. Peaksite pöörduma ortopeedi vastuvõtule. Kui diagnoos leiab kinnitust, siis peaks operatsioon olema ...

Loe edasi

põlve op.

Minul siis mure selline, et käisin 3.jaanuaril põlve meniski opil, kuna MRT näitas meniski rebendit. Opi käigus selgus, et meniskid korras, kuid patellal ja sääre lateraalsel kondüülil II astme kõhrekahjustused. ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Olen üldkirurg, mistõttu ei pea end eksperdiks ortopeedias. Kuna mul endal on mõlemal põlvel analoogne meniski operatsioon tehtud - samuti kõhre kahjustusega, siis räägin rohkem oma kogemustest. Tööle ...

Loe edasi

meniski operatsioon

Tahaksin teada, kui palju võtab aega mediaalse meniski opratsioonist taastumine? Millal võib hakata treenima, üldjuhtudel? Nagu olen aru saanud, siis mediaalse meniski rebendi puhul tuleb teha operatsioon, ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Treenima võib hakata kohe, kuid mitte opereeritud liigest koormama. Sellega tuleb oodata siiski 2-4 nädalat, koormust järkjärgult suurendades. Samal ajal tuleb vältida põrutusi ja väändeid. Kui operatsiooni ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: