süvaveeni klapi häire, trombi oht? 21.10.08 / Üldkirurgia

Külastaja küsib:

Tere,
olen 41 a. naine, kasutan antibeebipille ja mul on diagnoositud hüpertoonia ( tarvitan igapäevaselt Cardace tablette ), kolesterool oli hiljuti 5,9. Kevadel pöördusin arsti poolt kuna põlve sisekülgedele tulid kapillaride võrgustikud ja jalad paistetasid üles ning 1 jalasäär on teisest paksem. Käisin vasoloogi vastuvõtul ja ultrahelis diagnoositi mõlemal jalal tagasivool, trombi ohtu ri olnud. Vasoloogi jaoks oli see kahjuks vist liiga väike asi ja ta käskis sellega pöörduda perearsti poole ja kanda tugupõlvikuid. Kandsin tugipõlvikuid kuni hetkeni kui töötervishoiuarst teatas, et peale tööd on mõtet kasutada põlvikut siis kui olete 1 tund jalgu üleval hoidnud. Seda 1 tundi mul kahjuks pole, nii ongi põlvikud jäänud nädalavahetuseks. Kasutan ka Ascuveni tablette veenide tugevdamiseks. Viimasel ajal tunnen, et jalgade olukord on halvenenud- pikali olles kui ristan jalad, siis jalad "surevad " ruttu ja kükitades / tõustes on põlvetagused valusad ja pinges. Jalad on endiselt paistes, põlvikuid ja normaalse säärepikkusega sokke juba ammu kanda ei saa. Kas ja kui suur on trombi oht eelpool kirjeldatu põhjal ( kui sellest kirjeldusest piisab ). Saan aru et antibeebipillid on ka riskitegur. sellest rääkisin naistearstiga ja ta andis kuu aega mõtlemise aega, et kas otsustan ise sterliliseerimise või abikaasa vasektoomia kasuks kuna erinevatel põhjustel ei saa muid vahendeid tarvitada peale antibeebipillide ja neid ta ei ole rohkem mulle nõus välja kirjutama. Sellega saaks nagu ühe riskiteguri ära. Mida peaksin veel tegema? Kas peaksin uuesti pöörduma vasoloogi juurde? Piinlik on, sest kord nagu ilmaasjata tülitasin arsti, samas ei suuda perearst mind ka aidata. Kolesterooli alla saamiseks alustasin dieediga.
Kiri sai pikk ja lohisev, muremõtted olid lihtsalt kogunenud. Ette tänades Maire

Arst vastas:

Jaan Tepp

dr Jaan Tepp

Üldkirurg

Põhja Eesti Regionaalhaigla

Väga konkreetset küsimust ma Teie kirjast välja ei loe. Trombiohu suuruse üle saate ise otsustada, lugedes kokku ohutegurid, mis Teil esinevad - ülekaal, hüperkolesterineemia, suitsetamine, antibeebipillid, haiguse esinemine lähisugulastel. (neid ohutegureid on veel rohkem, kirjas mainisite neist mõnda). Põlvikute asemel võiksite kasutada tugisukki, millede kandmisest ei näe põhjust loobuda. Hormonaalne kontratseptsioon on tõesti üks tromboosi tekke ohutegureid, mistõttu tromboosist ohustatud inimestel oleks mõttekas valida mõni muu meetod. Vasoloogi poole pöördumisel ei näe olulist mõtet - seisundi olulist muutust Te ei kirjelda.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Üldkirurgia

Pindmine veenitromb

Minul diagnoositi kuu aega tagasi pindmine veenitromb paremal jalal (säärelihas).
Peale seda on jalg jätkuvalt valulik, mõned päevad mööduvad ilma valudeta. Reielihasel ja säärelihasel on veresooned ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Veenipõletik ei ole normaalne, see on haigus. Erinevalt süvaveeni põletikust,ei ole pindmine veenitromb reeglina ohtlik.

Loe edasi

Tromb(id) ja jala verevarustus

Mind on viimase kolme aasta jooksul neli korda opereeritud (2x song; eesnäärme vähk; pidamatuse likvideerimiseks seadeldis ). Paraku kaasnes kõige eelnevaga ka vere "paksenemine", mis tipnes k a juuni ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Süvaveenide trombi opereerimine ei ole kaasaegsete seisukohtade järgi näidustatud - igasugune opereerimine suurendab trombi tekke võimalusi veelgi. Süvaveeni tromb aja jooksul rekanaliseerub, vere vedeldamisega ...

Loe edasi

Veenipõletik

Tere. Seoses rasedusega (30 n.) on tekkinud põlvest ülespoole sinine laik, mis vahel on kuum ja natuke tihke.Siniseid väikseid laigukesi on ka reie ülemise osa peal. Silmaga ei ole turseid näha. Perearst ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Süvaveeni põletiku puhul mingeid laike näha olla ei tohiks. Väljastpoolt süvaveeni põletik väljendub jala tugevas turses ja valulikkuses. Ilmselt Teil,seda siiski ei ole.

Loe edasi

tromb

Tervist!

Kas juhul, kui inimese (75a) jala (labajala piirkond) süvaveenis on tuvastatud tromb, mille tõttu jalg on pidevalt tugevas turses oleks tarvis teha operatsioon. Välja kirjutatud on ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Süvaveeni trombi opereerimine ei anna efekti võrreldes mitteopereerimisega. Reeglina tromboseerunud veen rekanaliseerub ja verevool seal taastub. Kahjustada saavad aga veenides olevad klapid, mistõttu ...

Loe edasi

süvaveeni tomb

Tere,

Olin aasta alguses 2 nädalat haiglas, kus mul avastati süvaveeni tromb. millega seoses oli mu vasak jalg sinine ja väga jäme. Nüüd siis olen juba 2, 5 kuud söönud Marevaani. Millest ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Süvaveeni tromboosi raviga tegelevad tõesti sisearstid ja sellega pole kirurgil midagi ette võtta. Arvan, et võiksite juba ka trenni teha, ujumine on sel puhul parim. Vertikaalasendis olles päeval peaksite ...

Loe edasi

tromb

Tere!
Minu sõbral 23a avastati peas tromb,nädal hiljem tehti operatsioon. Kõik oli nagu korras ja lasti haiglast välja. Kolm nädalat hiljem poiss kukkus kokku ja suri. Öeldi,et ajusurm. Siit aga ...

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Küsimus neurokirugia vallast, milles end eksperdiks ei pea.
23 aastasel ajus trombi olla ei tohiks, pigem oli tegu aju arterite aneurüsmiga (veresoone kotjas laienemine) mis on kaasasündinud patoloogia ...

Loe edasi

süvaveeni tromb

kas on võimalik opereerida,arvestan ka riske,aga ikka olen nõus?

Jaan Tepp

Vastas dr Jaan Tepp

Süvaveenide trombe kaasajal reeglina ei opereerita - olulist vahet inimeste edasises käekäigus pole leitud, võrreldes keda on opereeritud ja keda mitte. Seega võimalik on, kui seda teha kiiresti peale ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: