Valud jalgades 10.04.14 / Veresoontekirurgia

Külastaja küsib:

Tere.

Olen 62. a. mees ja suitsetanud ca 40.a., istuv töö 8-10 h arvuti taga.
Mul on diagnoositud puusaliigeste kulumise 1. staadium ja soovitati liikuda ning võtta glükosamiini. Kuid selle liikumisega on probleeme. Nimelt kõndlimisel hakkab ca 200-300 m pärast vasak sääremari tuimalt valutama.
See valu väheneb teatud aja pärast ( vahel varem, vahel hiljem, vahel jääbki tuikama). Kuid kuskil 700 -800 m ( ca 1000 sammu ) hakkab vasaku reie lihas valutama ja see valu on terav, põletav. Kui sääremarja valu on võimalik vähendada seisatamistega, siis reievalu eriti ei vähene. Kui siis istuda mõni minut annab valu järgi.
Lisaks sellele on aeg-ajalt krambid jalgades ( niiske ilmaga või talvel pikemat aega väljas viibides ). Ilmselt on tegemist jala veresoonte ahenemisega ?
Millised on võimalused valudest lahti saada. Kas peaks pöörduma tasulise vasoloogi poole, millised on sellisel juhul tasud uuringutele ja kas võimalik määratav ravi kuulub Haigekassa poolt hüvitamisele ?

Arst vastas:

Veronika Palmiste-Kallion

dr Veronika Palmiste-Kallion

Kardiovaskulaarkirurg

Tere!

Te olete iga Eesti veresoontekirurgi unistuste patsient - suitsetav mees, kellel on süvenemas käimistakistus! Teie oletegi see sihtgrupp, kelle pärast on Eestis 20 veresoontekirurgil ambulatoorsed vastuvõtud. Kuidas edasi? Uuringuid on minu arvates mõtet hakata tegema siis, kui me kavatseme pärast, uuringu alusel, midagi ette võtta - opereerida või soonesiseselt korrigeerida. Kui Te saate hetkel öösiti magada, gangreeni ega haavandit jalal veel ei ole, siis esmalt peate oma riskifaktorid üle vaatama ja alustama vasoaktiivset ravi ning seda saate teha koos oma perearstiga. Mida see tähendab?
1. Loobute suitetamisest lõplikult - e-sigarett nikotiiniga Teile kindlasti ei sobi! Võite e-sigaretiga leevendada füüsilist sõltuvust imemisest, kuid nikotiin teeb Teie kaebused kindlasti halvemaks.
2. Kolesterooli ainevahetuse korrigeerimine - selles aitab Teid perearst. Mina tavaliselt pean vajalikuks sellises faasis aktiivset ravi tabletiga.
3. Verdvedeldav ravi - kui Teil magu ei valuta, võite seda juba täna alustada ise. Südameaspiriin väikeses doosis on käsimüügi ravim
4. Vasoaktiivse ravi alustamine KOOS perearstiga, pärast rindkere röntgeni tegemist
5. KÕNDIMISTREENING! Kui põhiarter on elupuhuste halbade harjumuste ja lupjumise tagajärjel kinni läinud, siis nii ongi. Kaebuste leevendamiseks on vaja treenida väiksemaid lisaartereid, et nad võtaks suure arteri ülesande lihase verega varustamiseks üle. See ei juhtu kindlasti üleöö ning selle jaoks on lisaks eelpool nimetatule vajalik ka ise trenni teha. Minu jaoks tähendab see mõistuse piires käimist - kuid mitte üle valu! Paar sammu enne valu teket tuleks seisatada ning puhata ja siis uuesti edasi minna.

Antud soovituste puhul võib tõesti lõpuks nentida, et kui ei lähe ikkagi paremaks, on kirurgiline vahelesegamine ainus võimalus Teie elukvaliteedi parandamiseks. Kergekäeliselt operatsioonile või soonesisesele laiendamisele joosta ei soovita - alati on olemas väike protsent juhtudest, kus võib lõppeda kogu tegevus amputatsiooniga reiest.

Minu soovitus Teile - mõtelge rahulikult läbi, mida soovite ja milleks valmis olete. Kui valite üleval soovitatud taktika, siis tõenäoliselt augustis vastuvõtule minnes on juba teada, kas soovitatust oli abi või peab jätkama operatsiooni planeerimisega. Kindlasti on vajalik kiiremini pöörduda, kui valitud taktika ajal ei lähe mitte paremaks, vaid kaebused süvenevad - ei saa jalavalu tõttu magada ning tekib gangreen. Siis usaldage oma perearsti - tal on olemas kontaktid vähemalt 3 erineva keskuse veresoontekirurgidega, et Teid aidata kiiremini vastuvõtule.


Tervitades,
Veronika Palmiste

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Veresoontekirurgia

Elongeerunud aort.

Tere!
Palun abi mõiste sisu lahtiseletamiseks. Nimelt on minu viimases kopsuröntgeni vastuses muuhulgas väljend "aort elongeerunud". Varasemates ülesvõtete vastustes on alati olnud kirjas, et aort ...

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!

Tavaliselt tähendab mõne arteri elongeerumine seda, et arter ei asu sirgelt (nagu tõmmatud sirge joonlauaga), vaid teeb mõne käänu. See ei tähenda midagi halba. Pigem on see elatud elu ...

Loe edasi

PAH kahtlus ja veel muu

Kuidas oleks võimalik kõige kiiremini pääseda PAH i ja muu verevarustushäire kahtlusega vastava arsti juurde
(arvestades praegust olukorda-koroona) ning arstidele registreerida ei saa!
Samuti ...

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!

Kirjeldatud kaebused ei ole spetsiifilised ühegi arteri oklusiooni poolt põhjustud verevarustushäirele.
Tänases hetkeolukorras (viiruspiirangud jne) ei ole mõistlik keskenduda ...

Loe edasi

Muhk veresoone peal

Tere

Ei oskagi väga õiget kirjeldust oma probleemile anda. Aga nagu ka pildilt näha, siis tekib oimukohale muhu moodi moodustis täpselt veresoone peale.
Algab see kõik kuumatundega oimukohal ...

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!

Lihtsalt pildi alusel on väga keeruline öelda, millega on tegu. Eriti häirivad on kaasuvad sümptomid, mida seostate episoodiga - arvan, et need ei ole ainult sellest tekkivast muhust. ...

Loe edasi

Unearter

Tere!

Mure unearteriga mis tundub laienenud. Selline on see olnud juba aasta või veidi rohkem. Varem ei pööranud sellele ise tähelepanu aga nüüd on ka kõrvalt märgatud, et arter on kaelalt ...

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!

Pildi alusel on pigem tegemist veeniga, mitte arteriga. Ükskõik, mis see on - kirjeldatud subjektiivseid kaebusi on keeruline selle muutusega koheselt seostada. Arsti juurde on tõesti ...

Loe edasi

teleangiektaasiate peale tätoveerimine

Tere! Paar aastat tagasi lõi mulle seistes säärde valu ja sealt tekkis ka esimene katkiste kapillaaride kogum. Nüüd on neid paari aastaga veidi juurde tekkinud just samale säärele. Vahepeal säär ka sügeleb ...

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!

Kui leiate tätoveerija, kes on nõus seda piirkonda vaatamata veenilaienditele, katma, võite jätkata. Tätoveeringuid on ju erinevaid ning ma ei saa päris täpselt aru, millist tätoveeringut ...

Loe edasi

Tere kas sellised jalad põlve tagant on normaalsed 23 aastat olnud veenilaiendid .

Tere viimasel ajal jalad väga valutavad.

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!

Jalavalu, mis kiirgub põlveõndlast reie tagakülge pidi tuharasse, ei ole seotud pildil näha oleva veenilaiendiga. Pigem on tegemist radikulaarse probleemiga - tavaliselt on kaebused ...

Loe edasi

Kas on verevarustuse ateroskleroos?

Kõndimisel tekib valu parema jala sääremarjas ja valgub edasi jalalabasse.Jalalabas verevarustus halvem kui vasakul jalal.Kõndimise tagajärjel suure varba kõrvalt 3 varvast täiesti külmad. Jalg ei ole ...

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!

On täiesti võimalik, et kaebused on arterite kahjustusest. Samas on võimalik, et kaebused on millestki muust. Eesti Vabariigis kehtiva süsteemi alusel pöördub selliste kaebustega patsient ...

Loe edasi

Vasaku jala varvaste ,pöia ja kanna valu.

Käisin saunas ja vasaku jala veresooned sääre siseküljel olid nagu peenikesed samal ajal kui teisel jalal olid jämedad.Pärast pikali olles aga olid veresooned nagu vaakumiga sissepoole imetud.Kas valu ...

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!


Kirjeldatud veresooned - nähtavad veenid nahaaluses koes, ei ole kaebuste põhjuseks.
Tegemist on visuaalse muutusega,millega antud hetkel tegelema ei pea. Valusündroom ...

Loe edasi

labajala paistetus

üle kuu aja juba imelikud valud jalalabas, algul valutasid vasakul jalal kaks väikest varvast, siis kiirgas säärde, sealt kubemesse. Nädalaks valu kadus ja nüüd paar nädalat tagasi hakkasid varbad jälle ...

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!


Ainult kirjelduse alusel ei saa ma kahjuks antud juhtu kommenteerida. Soovitan tagasi minna perearsti juurde, näidata labajalal olevat muutust ning otsustada koos, mida edasi ...

Loe edasi

Jalgade rahuolekuvalu

Tere!
Labajalgadel puudub pulss, peale põlveõndlaid ei ole. Jalad jahedad. Haavandeid ei ole. Kas annab midagi teha?

Veronika Palmiste-Kallion

Vastas dr Veronika Palmiste-Kallion

Tere!

Veresoontekirurgilisi operatsioone ei võeta ette selleks, et jalg oleks soe, vaid siiski olulisemate kaebuste (käimistakistus, rahuolekuvalu, haavandid, gangreen) leevendamiseks.
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: