Kahin vasakus küljes 14.06.19 / Vaktsineerimine

Külastaja küsib:

Tere. Juba selle aasta talvest olen kimpus tiheda , lahtise köhaga. Perearst on pidanud seda infektsiooniks ja kirjutanud mulle antibiootikume. Kuulates kuuleb ta kahinaid vasakus küljes täpselt rinnahoidja all, täiesti külje peal. Seetõttu olen teinud sel aastal juba 3 kopsuröntgenit kopsupõletiku kahtlusega. Röntgenid pole midagi näidanud ja põletikku ei näita ka vereanalüüs. Ometi on 3-l korral hakanud hinge matma ja tekkinud tugevam köha, mis antibiootikumidega taandub.
Soovin teada, miks need kahinad kuulates on aga röntgen ei näita midagi ja kas peaksin neid kuskil uurida laskma. Olen suitsetaja. Perearstilt ma tõenäoliselt lisauuringuid ega saatekirja ei saaks, ta on väga kitsi uuringutega:) Peaksin vast omal käel erameditsiini poole pöörduma.

Arst vastas:

Karmen Joller

dr Karmen Joller

Perearst

Kivimäe Perearstikeskus

Tere!
Pikaajaliseks köhaks loetakse köha, mis on järjest kestnud kauem kui 4 nädalat. Ja selle köha puhul on käsitlus hoopis teistsugune. Kindlasti on vaja teha lisauuringud: vereanalüüsid võimaliku nakkuse kahtlusel, teie puhul võib-olla ka spirograafia jms. Kui perearst tõesti ise ei taha neid teha, paluge talt saatekirja kopsuarstile: see ei maksa perearstile midagi.

Ja kui teile tundub, et perearst ei käitu teie huvides, siis kindlasti teatage sellest tema kliiniku juhtidele või terviseametile.

Tervitades
Karmen Joller

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Vaktsineerimine

Borrelioos

Tere,
Kirjutan pereliikme nimel. Nimelt 21 aastasel noorel naisel avastati puuborrelioosi laigud kehal ja analüüside põhjal perearst diagnoosis hilises staadiumis borrelioosi, aga ravi ei määranud, ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Kui borrelioos on õigesti diagnoositud (sobiv kliiniline pilt ja positiivsed antikehad) , siis reeglina ravitakse haigust antibiootikumidega.
Võimalusel tuleks patsiendil pöörduda infektsioonhaiguste ...

Loe edasi

helicobakter

Tere. Küsimus puudutab helicobakterit. Kui peres on avastatud ühel inimesel helicobakter, kas tõenäosus on suur ka teistel pereliikmetel saada. Mõtlen eelkõige lastel. Kas peaks laskma kõikidel teha analüüs. ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!

Risk nakatud on lastel väga väike ja enamasti on nakatunud asümptoomsed ja ravi ei vaja.
Analüüse teha ei ole vaja.

Loe edasi

Puugivaktsiini kolmas süst

Tere!
Vaktsineerisin ennast 2016 septembris puukentsefaliidi vastu.
Teise süsti sain kuu aega hiljem oktoobris.
Kolmas süst (mille oleksin pidanud tegema hiljemalt 2017 oktoobris) on ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!

Praegu tuleks kohe ära teha 1 doos vaktsiini. Järgmine vaktsineerimine 3 aasta pärast ja edaspidi iga 5 aasta pärast.

Loe edasi

Puukentsefaliidi vaktsiini toimest

Märtsi algul sain esimese kaitsevaktsiini süsti puukentsefaliidi vastu. Järgmise pidin saama mõned päevad tagasi, aga eriolukorra tõttu on kõik broneeritud arsti ajad tühistatud. Mida see tähendab minu ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!

Kui puukentsefaliidi kahe esimese süsti vahe läheb ettenähtust pikemaks, siis sellest ei juhtu midagi halba.
Teine süst tuleb teha esimesel võimalusel.

Loe edasi

koroona viirus

Tere!
Plaanin 9 päeva pärast reisida kaheks nädalaks Taisse. Kui suur risk on
nakatumiseks ja mida peaks peale käte pesemise veel ohutuse vältimiseks tegema.
Tänud saabuva vastuse ...

Eda Tamm

Vastas dr Eda Tamm

Tere!

Kõik vajalik info on kättesaadav Terviseameti kodulehel https://www.terviseamet.ee/et/uuskoroonaviirus

Loe edasi

Ajuvedeliku leke

Kuidas tehakse kindlaks ajuvedeliku leke? Ja millise arsti poole sellise kahtluse korral pöörduda? Kas Eestis on üldse vastava ala spetsialiste? Kui jah, siis kes ja kus?
Tänud ette.

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Ajuvedeliku leket saab diagnoosida ultraheliga, kompuutertomograafiaga, magnetresonantstomograafiaga - uuringu valik sõltub sellest, kuhu leke jõuab ja millisel põhjusel see on tekkinud. ...

Loe edasi

Herpesviirus

Tere taas!

Kõigepealt aitäh Teile eelneva kirja vastuse eest! Küsimus oli siis herpesviiruse kohta ja sellele vaktsiin. Vastasite, et hetkel on ainult tuulerõugete vaktsiin sellele. Nüüd tekkis ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Tuulerõugete vaktsiin aitab vaid tuulerõugete vastu; kui olete tuulerõugeid põdenud, siis ei ole mõtet rohkem vaktsineerida. HPV vastane vaktsiin aitab jällegi HPV teatud tüvede vastu ...

Loe edasi

Vatsakeste vaheseina defekt

Sündides diagnoositud vatsakeste vaheseina puue. Füüsilise koormuse korral hakkab süda kiirelt kõvasti peksma, sügavalt hingamine on raskendatud ja südame rütm ei taha kuidagi aeglustada läheb väga kaua ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Kardiokirurgi juurde tuleks minna juhul, kui defekt on nii suur, et seda on kindlasti vaja opereerida. Opereeritakse ikka siis, kui enam teisiti kuidagi ei saa, st tekib raske südamepuudulikkus. ...

Loe edasi

Viirus

Tere! Mees tuli pühapäeval lõuna Prantsusmaalt töölt, nüüd on haigestunud, aga pole nõus minema perearsti juurde kontrolli, et välistada viirust. Raseduse lõpp iseendal ja kardan kohe eriti väga.

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

On ebaselge, millised on teie mehel olevad sümptomid ja millist viirust te silmas peate. Kui teil on mure, palun pöörduge oma perearstikeskusse.

Tervitades
Karmen ...

Loe edasi

Herpesviirus

Tere! Küsimus herpesviiruse kohta. Viimasel ajal räägitakse selle vakstsiinist ja kas on selle vastu midagi leiutatud või on see veel jätkuvalt katsetamisel? Sellest oli juttu ka ühes ajakirjas nagu Imeline ...

Karmen Joller

Vastas dr Karmen Joller

Tere!

Hetkel on olemas vaid tuulerõugete vastane vaktsiin, ja praegu pole see Eestis kättesaadav (tarneraskused).

Lugupidamisega
Karmen Joller

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: