Teadlased avastasid: levinud ained toidus tõstavad Alzheimeri riski rohkem kui poole võrra

Teadlased avastasid: levinud ained toidus tõstavad Alzheimeri riski rohkem kui poole võrra

Kõrge vere transrasvade sisalduse korral on 50 kuni 75 protsenti suurem tõenäosus Alzheimeri ja teiste dementsuse vormide kujunemiseks, leiti teadusajakirjas Neurology ilmunud värskes uuringus.    

«See uuring näitab, et kõrge transrasvade sisaldusega dieedi puhul kaasneb lisaks südame– ja veresoonkonna probleemidele ka kahju ajule,» selgitas uuringuta seotud neuroloog Neelum T. Aggarwal, kes juhib Chicagos dementsuse ravile pühendunud keskust.

Kümne aasta jooksul jälgiti üle 1600 Jaapanist pärit mehe ja naise, kel polnud uuringu alguses dementsust. Uuringperioodi alguses võetud proovist määrati vere transrasvade sisaldus ja analüüsiti inimeste toitumisharjumusi.

Uuringus võeti arvesse ka teisi tegureid nagu kõrge vererõhk, diabeet ja suitsetamine. Tulemustest selgus, et kahte kõige kõrgema transrasvade taseme gruppi jagunenud inimestel arenes dementsus vastavalt 52 ja 74 protsenti suurema tõenäosusega kui inimestel, kel oli selle tase kõige madalam.

Uuring kinnitab juba eelnevalt laekunud tõendusmaterjali, et transrasvade söömine võib tõsta dementsusriski.

Transrasvu võivad vähesel määral sisaldada liha ja piim, aga suurel hulgal leidub neid töödeldud toitudes. Toidutööstusel on kombeks lisada toodangule transrasvu, kuna need annavad toidule meeldiva maitse ja tekstuuri, pikendavad säilivusaega ja neid on odav toota.

Peale õlis praetud toitude sisaldavad transrasvu näiteks kohvikoored, külmutatud pitsa, küpsised, koogid, kommid, jäätis ja paljud muud töödeldud tooted.

Jaapanis tehtud uuringu kohaselt olid kõige suuremaks transrasvade allikaks pagaritooted.

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada