Kas viie sekundi reegel kehtib?

Kas viie sekundi reegel kehtib?

Kui toit kukub maha ning see võetakse üles viie sekundi jooksul, võib selle ära süüa. Nii räägib linnalegend, millele Astoni ülikooli teadlased kinnitust otsisid.

Astoni ülikooli teadlaste uuringutulemused näitavad, et viie sekundi reeglit toetavad ka teaduslikud tõendid.

Uuringus vaadeldi levinud bakterite Escherichia coli ja Staphylococcus aureus ülekandumist erinevatelt põrandatelt  (vaipkattega, laminaat- või kivipõrandalt) toidule. Röstsaia, pasta, küpsise ning kleepuva maiustuse kokkupuude põrandaga oli uuringus 3-30 sekundit. 

Uuringu tulemused näitasid, et ajafaktor on bakterite ülekandumisel toidule oluline. Samas mängib rolli ka põranda tüüp: väiksema tõenäosusega levib bakter toidule vaibaga kaetud põrandatelt. Suurema tõenäosusega satub bakter toidule lamineeritud või kahhelkivipõrandalt ning siis, kui toit on põrandal olnud viis või enam sekundit. 

Uuringut juhtinud mikrobioloogiaprofessor Anthony Hiltoni sõnul on põrandale kukkunud söögi söömine siiski seotud nakatumise riskiga. 

Ühtlasi uuriti ka seda, kas inimesed on viie sekundi reeglit järginud. 87% uuritavatest kinnitasid, et nad sööksid põrandale kukkunud toitu või on seda teinud. 55% neist, kes nii toimiks, on naised. 

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

Lisa kommentaar

Saada