Kas šokolaad on uus supertoiduaine?

Kas šokolaad on uus supertoiduaine?

Värske uurimuse kohaselt võib uuteks supertoiduaineteks pidada tumedat šokolaadi ja kakaopulbrit, milles mõlemas leidub rohkelt antioksüdante.

Teadlased tegid kindlaks, et šokolaad ja kakaopulber sisalduvad sama palju või isegi rohkem antioksüdante kui mõnedest teistest „superviljadest“ – näiteks assai-palmi (açaí) marjadest, mustikatest, jõhvikatest ja granaatõuntest – valmistatud tervisepulbrid ja -mahlad.

„Need ained hoiavad arterid tugevatena ja kaitsevad südame-veresoonkonna haiguste eest,“ märkis südamehaiguste ennetamisele spetsialiseerunud kardioloog Suzanne Steinbaum (MD) New Yorgis asuvast Lenox Hilli haiglast.

Uurimuses võrreldi tumeda šokolaadi ja kakaopulbri ning selliste „superviljade“ nagu assai marjad, mustikad, jõhvikad ja granaatõunad flavonoolide ja polüfenoolide sidaldust ning antioksüdeerivat toimet, vahendab WebMD.

Kakaopulbril oli tugevam antioksüdeeriv mõju kui ühegi teisel uuritud supervilja pulbril.

Lisaks selgus, et kakaopulbri flavonoolide sisaldus (30,1 mg/g) oli suurem kui ühelgi teisel testitud superviljal, mille ühes grammis leidus flavonoole keskmiselt 10 mg.

Teadlased võrdlesid ka 40-grammise tumeda šokolaadi ja kakaopulbri (kakaosisaldus 60–63%) portsjonite ning superviljadest valmistatud mahlade antioksüdandisisaldust. Mahla valmistati assai marjadest, mustikatest, jõhvikatest ja granaatõuntest ning neid ei segatud omavahel.

Antioksüdantide sisaldus ühes portsjonis tumedas šokolaadis oli tublisti suurem kui superviljade mahlades, välja arvatud granaatõunamahlas. Uuritud mahlaportsjoni suurus oli üks klaas (umbes 240 ml).

Kõige rohkem polüfenoole oli ühes tumeda šokolaadi portsjonis ehk 40 grammis umbes 1000 mg. Superviljade mahlad, välja arvatud granaatõunamahl, sisaldasid oluliselt vähem polüfenoole.

Kas see artikkel oli kasulik?