Telestaar ksülitool

Nüüdisaja inimene on harjunud, et reklaamitakse kõikvõimalikke iidoleid, ebajumalaid ja imerohtusid. Meedia poolt esiletõstetud inimtähtedega konkureerivad viimasel ajal edukalt ka biokeemilised telestaarid nagu ksülitool, karbamiid jt. Ent mistahes pime jumaldamine on alati olnud kahjulik, sest imetlemistuhinas jäävad varjatuks imetletava puudused. Seekord Eestimaa teleõhtute kuumemast telestaarist "Närige ksülitooli ..."

Nüüdisaja inimene on harjunud, et reklaamitakse kõikvõimalikke iidoleid, ebajumalaid ja imerohtusid. Meedia poolt esiletõstetud inimtähtedega konkureerivad viimasel ajal edukalt ka biokeemilised telestaarid nagu ksülitool, karbamiid jt. Ent mistahes pime jumaldamine on alati olnud kahjulik, sest imetlemistuhinas jäävad varjatuks imetletava puudused. Seekord Eestimaa teleõhtute kuumemast telestaarist "Närige ksülitooli ..."


Biokeemiline lühiankeet

Ksülitool on looduslik magusaine, mida tööstuslikult toodetakse lehtpuu, tavaliselt kasepuidust. Sageli nimetatakse ksülitooli ekslikult kasesuhkruks. Täpne nimetus on ikkagi suhkuralkohol. Nimelt on ksülitooli molekulis viis süsiniku aatomit ja keemiliselt päritolult kuulub see ühend polüalkoholide hulka. Ehkki nimetus reedab seost alkoholidega, puudub ksülitoolil igasugune joovastav mõju. Välimuselt on tegemist kristalse värvitu pulbriga, mis erakordselt hästi vees lahustub. Ksülitooli leidub banaanides, kasemahlas, pihlakamarjades, maisitõlvikutes ja teistes taimesaadustes. Ksülitooli moodustub vaheühendina ka inimorganismi ainevahetuses.


Milles peitub ksülitooli nüüdisaja suur populaarsus?

Meditsiinis on ksülitooli kasutatud aastakümneid. Põhjus on selles, et meie organism omastab ksülitooli suhteliselt aeglaselt. Ksülitoolist on võimalik vähese glükoosikoguse süntees inimorganismis. See on üks põhjus, miks ksülitooli kasutatakse ka suhkurtõve korral suhkru aseainena. Eks paljudel on minevikust veel meeles ksüliidiga küpsised ja limonaad, mis olid määratud diabeetikutele. Sageli ostsid ja tarbisid neid tooteid ka teised inimesed.

Magususelt on ksülitool võrdväärne suhkruga. Erinevalt suhkrust tekitab ksülitool suus meeldiva värskendava külmatunde. Ksülitooli populaarsuse aga on kindlustanud just närimiskummid. Igaõhtustest tüütuseni korduvatest telereklaamidest teavad kõik televaatajad - nii väikesed kui suured, nii hammastega kui ilma, et pärast söömist on kasulik närida ksülitooli sisaldavat nätsu. Miks? Eks ikka selleks, et neutraliseerida suhkrutest tekkivat happerünnakut. Suus elutsevad mikroorganismid muudavad suhkru juba mõnekümne sekundiga orgaanilisteks hapeteks. Viimased põhjustavad pH languse e. keskkonna happelisemaks muutumise ja sellest ka vastav termin - happerünnak.

Ksülitooliga närimiskummid aitavad happerünnakule vastu seista mitmel viisil. On kindlaks tehtud, et suuõõnes elutsevad bakterid ksülitooli ei omasta. Veelgi enam - ksülitool on võimeline tungima bakterirakkudesse, pärssides nende kasvu ning paljunemist. Ksülitool mõjub tõhusalt eeskätt hambakaariest tekitavatele mikroorganismidele. See polüalkohol toimib bakteritele valikuliselt - ellu jäävad kaariest vähem soodustavad bakterid. Uuringud on tõestanud, et ksülitooli tarvitaja hammaste pinnal asuvad mikroobid ei ole hammastele nii kahjulikud. Lisaks sellele soodustab ksülitool süljeeritust, mis omakorda täiendavalt puhastab hambaid. Ka on nätsu närimisel hambaid mehaaniliselt puhastav toime. Juba tekkinud hambaaugud ksülitooli toimel muidugi kinni ei kasva, kuid algav häire hambaemailis võib taandareneda. Ksülitool lihtsalt aitab suuõõne kaitsesüsteemil paremini maksvusele pääseda. Loomulikult ei asenda ksülitoolinäts ei hambaharja ega regulaarset hammaste kontrollimist, kuid see on siiski oluline lisavõimalus hammaste tervishoiuks. Kui tarvitada ksülitooli sisaldavat närimiskummi ning toidukordade vahel loobuda suhkrut sisaldavatest maiustustest, siis võivad hambad kaariesest oluliselt puutumata jääda. Ja nii soovitavadki hambaarstid üha rohkem ksülitooliga nätsu kasutamist. Iseenesest polekski selles midagi paha, kuid suures ksülitoolivaimustuses terenduvad ka mitmed ohud.


Ksülitool söödud, mis saab edasi?

Kuigi ksülitooli leidub looduslikes toiduainetes, on tema osakaal normaalses inimtoidus tegelikult väga väike. Spetsiaalsed imendumissüsteemid selle polüalkoholi jaoks organismis puuduvad ja nii peab ksülitool leppima molekulide hajumisega soole limaskesta rakkudesse. Et ksülitooli imendumine seedekulglast toimub aeglaselt, siis suurte koguste tarvitamisel jõuab paratamatult osa polüalkoholi ka jämesoolde. Soolemikrofloora on aga hoopis teistsuguse koosseisuga kui suuõõne mikroobikogum. See tähendab, et soole mikrofloorale on ksülitool nii energia- kui ka süsinikuallikas. Järelikult soodustab rohke ksülitooli söömine soolestiku mikroorganismide kiiret paljunemist. Viimase protsessiga kaasnevad muutused seedekulgla veereziimis ja mitmete ärritavate ainevahetussaaduste eritumine, mis võivad põhjustada kõhulahtisust. Seega pole ksülitoolinätsu tarvitamine kindlasti soovitav neile, kes kannatavad sagedase tugeva kõhulahtisuse all.

Kui analüüsida ksülitooli saatust keha rakkude tasemel, siis tuleb märkida, et ksülitool pole meie ainevahetusele tundmatu ühend. Ksülitooli moodustub inimorganismis uroonhappe (glükoosi teisend) ainevahetuse vaheühendina. Järelikult väikesed imendunud ksülitoolikogused ei põhjusta organismile probleeme. Need lihtsalt kasutatakse täielikult.

Ksülitooliga tooteid on rohkesti just Euroopa riikides. Ameerika Ühendriikides aga suhtutakse selle ühendi kasutamisse toiduainetetööstuses ettevaatlikult. Rikkaliku ksülitoolisisaldusega toodete tarbimisel on lisaks eespool mainitud kõhulahtisusele võimalikud veel teisedki ebasoodsad kõrvalmõjud.

Ksülitool mõjutab mitme suus leiduva ensüümi aktiivsust. Nt. häirub süljes esineva tärklist lagundava ensüümi amülaasi aktiivsuse normaalne tase. Sülje ensüümid on aga esmaseks bioloogiliseks kaitsebarjääriks. Lisagem siinkohal, et loomkatsetest ilmnenud faktide alusel pole üheselt välistatud võimalus, et ksülitool võib teatud tingimustel kasvajaid põhjustada.

  • Ksülitool toimib suu mikroobikogumile valikuliselt, nagu eespool nimetatud - ellu jäävad kaariest vähem soodustavad bakterid. Selles peitub veel üks oht. Hästi on tuntud tõsiasi, et bakterid kohastuvad kiiresti kõikvõimalike, ka neile ebasoodsate keemiliste ühenditega. Arvatavasti pole ksülitoolgi mingiks erandiks. Nii võivad inimesed mingil hetkel seista silmitsi ebameeldiva tõega, et osa kaariest tekitavaid baktereid on ksülitooli suhtes täiesti tundetud.

  • Rohkel ja pideval ksülitooli pruukimisel pole välistatud võimalus, et häirub veel ühe ensüümi talitlus ja luuakse eeldused ainevahetushäire pentosuuria kujunemiseks ning võimendumiseks eelsoodumusega isikutel.

  • Ksülitooliga magustatud toodetega tihti kaasnev lööksõna "suhkruvaba" on õige ainult vormiliselt. Toiduenergiat annab ksülitool sama palju kui suhkur, mistõttu tema kasutamine ei vähenda toidu kalorsust. Järelikult: nendele, kes soovivad kehakaalu vähendada, ksülitooliga maiustused hästi ei sobi.

Lähtudes kaariese profülaktikast võib ksülitooli kui looduslikku suhkruasendajat kasutada nendes toiduainetes, mis on kõige rohkem seotud kaariese tekkega, nagu kompvekid, koogid, karastusjöögid jm maiustused. Isegi suhkru osaline asendamine ksülitooliga on hambaid
kaitsva toimega. Omal kohal on ksülitool hambapastades, et suhkrute hulka suus võimalikult vähendada.


Ksülitool on ka E-aine

Lisaainena (kood E967) on ksülitooli teenete loetelu aukartustäratavalt suur. Ksülitool on tehismagusaine, niiskusesäilitaja, stabilisaator, emulgaator ja paksendaja. Sõltuvalt toiduainest, millele ksülitooli lisatakse, võib see ühend täita erinevaid ülesandeid. Tehismagusainena annab ksülitool toidule magusa maitse. Niiskusesäilitajana takistab ta toiduaine kuivamist välisõhus ja aitab tootes vett hoida. Emulgaatori ja stabilisaatorina seob ksülitool toidus kaks või enam segunematut ainet ühtlaseks seguks ning säilitab saadud toote omadusi. Ja lõpuks, paksendaja rollis võimendab see polüalkohol toidu viskoossust ehk teisisõnu suurendab toiduosakeste omavahelist kleepuvust.

Et polüalkoholide kui lisaainete märgistamisel kehtivad erinõuded, siis on sobiv üks selline ka ksülitoolijutu lõpus esitada. Polüalkoholide, sealhulgas ksülitooli sisaldumisel toiduaines, peaks pakendil olema vähemalt järgmine hoiatus: "Polüoolid - ülemäärane tarvitamine võib põhjustada kõhulahtisust". Pole selge, kui paljusid inimesi niisugune info ostma meelitab. See võib olla aga rõõmusõnumiks neile, kes pidevalt kannatavad kõhukinnisust.

Niisiis, biokeemilisel telestaaril ksülitoolil on omad head ja vead.

Kas see artikkel oli kasulik?

Jaga

 

1 kommentaari

Riho
22.04.11 12:48
Muude kahtlaste väidete kõrval tahaks väga kuulda autorite kommentaare, miks nad on väitnud, et "toiduenergiat annab ksülitool sama palju kui suhkur, mistõttu tema kasutamine ei vähenda toidu kalorsust. Järelikult: nendele, kes soovivad kehakaalu vähendada, ksülitooliga maiustused hästi ei sobi"??? Hoian käes pakki suhkrut ja pakku ksülitooli ning loen: 100g suhkrut sisaldab 395kcal ja 100g ksülitooli sisaldab 236kcal. Nende numbrite järgi sisaldab ksülitool ~40% vähem kaloreid.
-11
   
+18

Lisa kommentaar

Saada