Kümme diabeedimüüti: tõde või vale?
Kas diabeet tuleb suhkru söömisest? Kas maiustused on diabeetikule keelatud? Testi oma teadmisi kümne diabeedimüüdi kohta.
· Diabeet ei ole eriti raske haigus
Kui diabeeti õigel moel kontrolli all hoida, võib selle tüsistusi ära hoida või edasi lükata. Sellele vaatamata põhjustab diabeet aastas rohkem surmajuhtumeid kui rinnavähk ja AIDS kokku. Kaks diabeedihaiget kolmest surevad südamehaiguse või insuldi tagajärjel.
· Ülekaalulised või rasvunud inimesed haigestuvad aja jooksul 2. tüüpi diabeeti
Ülekaalulisus on üks selle haiguse riskitegureid, kuid oma osa on ka näiteks pärilikkusel, rahvusel ja vanusel. Kahjuks ignoreerivad liiga paljud inimesed teisi diabeedi riskitegureid ja arvavad, et ülekaal on ainus 2. tüüpi diabeedi riskitegur. Enamik ülekaalulisi inimesi ei haigestugi 2. tüüpi diabeeti, samas kui paljud 2. tüüpi diabeedi põdejad on normaalkaalus või kõigest veidi ülekaalulised.
· Diabeeti põhjustab ülemäärane suhkru tarbimine
Tegelikkus ei ole nii lihtne. 1. tüüpi diabeet on pärilik ja haigust vallandavad tegurid ei ole teada; 2. tüüpi diabeedi põhjused on pärilikkus ning eluviisid.
Ülekaalulisus suurendab 2. tüüpi diabeeti haigestumise riski ja igasugune kaloririkas toit suurendab ülekaalulisuse tekkevõimalust. Uuringud on näidanud, et 2. tüüpi diabeet on seotud suhkrurikaste jookide tarbimisega.
Ameerika diabeediühing näiteks soovitab piirata suhkrurikaste jookide tarbimist. Üks 0,33-liitrine purk limonaadi sisaldab ligikaudu 150 kalorit ja 40 grammi süsivesikuid. See on sama palju kui kümnes teelusikatäies suhkrus!
· Diabeedihaiged peavad sööma spetsiaalset toitu
Diabeedihaige menüü ei erine üldiselt terve inimese menüüst – toit peab olema rasvavaene (eriti tuleb vältida küllastunud rasvu ja transrasvu), mõõduka soola- ja suhkrusisaldusega, eelistada tuleks täisteravilja, puu- ja köögivilja. Diabeetikutele mõeldud ja nn dieettoidud ei ole mitte millegi poolest erilised. Enamik neist suurendab ikkagi vere glükoosisisaldust, need on enamasti kallimad ja kui need sisaldavad suhkrualkohole, võivad olla ka lahtistava toimega.
· Diabeedihaiged ei tohi süüa suurtes kogustes tärkliserikkaid toite, nagu leib, kartulid ja pasta
Tärkliserikkad toidud võivad kuuluda tervislikku menüüsse, tähtis on portsjonite suurus. Diabeedihaige menüüsse võivad kuuluda täisteraleib, hommikusöögihelbed, pasta, riis ja tärkliserikkad köögiviljad, nagu kartul, herned ja mais. Kuidas saada teada, kui palju süsivesikuid tohib tarbida? Õige koguse leiate koostöös oma arstidega. Kui te teate, kui palju süsivesikuid tohite söögikorra kohta tarbida, on võimalik leida sobiv menüü ja portsjoni suurus.
· Diabeedihaiged ei tohi süüa kompvekke ega šokolaadi
Koos tervisliku menüü või sobiva treeningprogrammiga saavad ka diabeedihaiged süüa kompvekke ja magustoite. Need ei ole diabeedihaigetele rohkem keelatud kui tervetele inimestele. Maiustuste puhul tulevad kõne alla väga väikesed kogused, mida võib hoida eriliste sündmuste puhuks, et menüüs oleks esikohal tervislikumad toidud.
· Diabeet on nakkav
See ei vasta tõele. Kuigi me ei tea täpselt, miks mõned inimesed haigestuvad diabeeti, teame siiski, et diabeet ei ole nakkushaigus. Sellesse ei saa nakatuda nagu külmetushaigusesse või grippi. Tõenäoliselt on diabeedi, eriti 2. tüüpi diabeedi puhul põhjused osaliselt geneetilised. Oma osa on ka eluviisidel.
· Diabeedihaiged on vastuvõtlikumad külmetustele ja teistele haigustele
Diabeedihaigena ei ole suuremat ohtu külmetuda ega haigestuda mõnesse muusse tõvesse. Sellegipoolest soovitatakse diabeedihaigetel end gripi vastu vaktsineerida. Seda põhjusel, et teine haigus võib raskendada diabeedi kulgu, samuti võivad gripile vastuvõtlikumatel diabeedihaigetel tekkida suurema tõenäolisusega rasked tüsistused.
· Kui teil on 2. tüüpi diabeet ja arsti sõnul peate hakkama insuliini kasutama, tähendab see, et te ei ole suutnud oma haigust kontrolli all hoida
2. tüüpi diabeet on enamasti progresseeruv haigus. Pärast diagnoosi teadasaamist suudavad paljud 2. tüüpi diabeeti põdevad inimesed oma vere glükoosisisalduse suukaudsete ravimitega normaalsel tasemel hoida. Aja jooksul aga toodab nende organism järjest vähem insuliini ja pikapeale ei pruugi suukaudsetest ravimitest veresuhkru normaalse sisalduse säilitamiseks enam piisata. Insuliini abil veresuhkrusisalduse normaalsena hoidmine ei ole iseenesest halb.
· Puuviljad on tervisele kasulikud. Sellepärast tohib neid süüa piiramatus koguses
Puuviljad on tõepoolest tervislikud. Need sisaldavad kiudaineid ning hulganisti vitamiine ja mineraale. Et puuviljad sisaldavad süsivesikuid, tuleb need kindlasti menüüsse võtta. Pidage arstiga nõu, kui suures koguses, kui tihti ja milliseid puuvilju süüa.
Allikas: Ameerika diabeediühing
2 kommentaari