uneapnoe mõju libiidole ja erektsioonile 31.08.09 / Seksuaalnõustaja

Külastaja küsib:

Tere,

1) Milliste mehhanismide kaudu võib mõjutada libiidot ja erektsiooni uneapnoe kerge vorm (juhul, kui diabeeti pole, süda seisund, vererõhk, kolesterool, testosteroon ja kehakaal on normis; päevase unisuse test: 4 punkti, AHI=8)?
2) Milliste mehhanismide kaudu võib mõjutada libiidot ja erektsiooni istuv töö arvuti taga? Lühiaegsed hingamispeetused on ka üsna levinud arvutitöötajate hulgas, eriti nt e-kirjade lugemisel.
3) Kas Eestis on võimalik teha vastavaid uuringuid seoses seksuaalhäirete ja hingamispeetuse, hapnikusisaldusega veres? Kas sellega tegeleb HTI labor?
4) Mis aitaks seksuaalhärete korral, kui need on tõesti seotud uneapnoega, mis kestab juba 6-8 a. ja pole enam ravitav (nina-kurgu lõikused ei aidanud).
5) Küsimus seoses teatud uuringutega maailmameditsiinis (David Gozal), et "isegi kerge hingamispeetuse korral leiti veresoonte seinte endoteeli disfunktsioon". Kas selline muutus on üldiselt pöördumatu? Kas see esineb ka siis, kui vererõhk pole kõrge, vähendades erektsioonivõimet?

Küsija ei suitseta, ei tarvita alkohooli, korduvad uuringud ei avastanud ei haigusi ega muutisi eesnäärmes, munandites (kuigi sperma maht on oluliselt vähenenud). Elu on stressivaba, depresioon ja peavalu esineb väga harva, kuid 2008.a. kevadel tugev äkkiline hommikune peavalu koos näo ja käe tundlikuse muutusega pani kahtlustama mini-insulti, kuid arstid seda ei kinnitanud. Samal ajal hakkasid süvenema libiido- ja erektsioonihäired (mida ei tohiks vist olla, kui üldine tervis on hea?). Vanus on 53a.

Ette tänades vastuste-soovituste eest.

Arst vastas:

Vladimir Vihljajev

dr Vladimir Vihljajev

Günekoloog

Meestekliinik Tallinnas

Tere! Vastan ausalt et ma ei ole uneapnoe suur spetsialist, vaid selge et lühiaegsed hingamispeetused halvenavad hapnikusisaldus veres ja sellega mõjutavad veresoonte seina endoteliumile (sisene kiht), mis samal ajal toodab lämastik oksüüdi. Loogiliselt et siis vajalik suurendata selle toodangut - ehk kasutada kas Prelox või antioksüdaandid või, mis on kindlasti effektiivsem - lämastik oksüüdiga seotud ravimeid - näiteks Cialis iga päev 1/4 tbl (retsepti ravim!). Uurigute kohta maailmas kahjuks ei oska vastata - tean et Tallinnas olemas spets. kliinik (Lauluväljaku juures), mis tegeleb haigusega - apnoega. Arvan et need spetsialistid tunnevad seda rida parem. Need sümptomid, mis ilmunud Teil 2008 kevadel rohkem viidavad ka peaaju soonte patoloogiale.V.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Seksuaalnõustaja

mehel puudub seksiisu

Minu mehel (32a) puudub viimasel aastal huvi seks vastu. Oleme koos elanud kaks aastat, millest viimasel aastal oleme vahekorras olnd üksikud korrad. Nendel üksikutel kordadel on see ka juhtunud hommikul.. ...

Vladimir Vihljajev

Vastas dr Vladimir Vihljajev

Tere! Mitmeid tegurid võivad mõjutada meeste seksuaalsusele (libiidole) pigem need on seotud vaimse tervisega (nn. psühho-emotsionaalsed - seotud tujuga, peaajuga, igasugused hirmud, mõtted jne), samal ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: