Rasestumisvastased vahendid 07.04.08 / Seksuaalnõustaja

Külastaja küsib:

Tere,

Sooviksin veidi teavet rasestumisvastaste pillide kohta. Lugesin, et hädaabiks on Postinor tabletid, mida peaks olema kaks tükki pakis. Kas mõlemad tuleb pärast vahekorda ära kasutada? Kas neid müüaksegi kahe kaupa? Ja saan aru, et neid ei ole soovitav liiga palju tarvitada, mis eeldab, et võib pärast kaitsmata vahekorda neid kasutada ühe menstruaaltsükli jooksul. Mina pole veel vahekorras olnud, kuid kuna olen leidnud endale poisi, siis võib see ka millalgi juhtuda. Samas kohtume vaat et ainult kolm korda aastas 3-4 päeval järjest. Milliseid tablette või kaitsevahendeid siis kasutada, kui võib arvata, et me ei ole vahekorras ainult ühel korral 4 päeva jooksul? Kas pidevalt kasutatavaid rasestumisvastaseid tablette saab ainult retseptiga ja millised on parimad? Samas oleks huvitav teada, kui tihti ja millal neid siis kasutatakse? Kas ainult peale vahekorda korra? Kui olen vahekorras näiteks iga mitme kuu tagant mõne päeva jooksul, siis mis vahendeid parim kasutada? Kui kasutan kondoomi ja see ei purune, kas siis ei pea tablette võtma või on see ikka soovitav, eriti algajal, kes võibolla ei saa arugi, et kondoom katki läks. Ette tänades

Arst vastas:

Maie Väli

dr Maie Väli

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik,Tähe ja Elite Erakliinik

Tere,
Postinor on tõesti "hädaabi" pillid, millega võimalik vältida soovimatut rasedust pärast suguühet, mille korral ei kasutatud ühtegi rasestumisvastast vahendit või kui nende kasutamine ebaõnnestus (nt. kondoom purunes). Postinor pärsib ovulatsiooni ja takistab juba viljastunud munaraku pesastumist emakasse, kui ravimit tarvitada 3 ööpäeva jooksul (72 tundi) pärast kaitsmata vahekorda. Seda müüakse nii kahe, kui ka nelja kaupa. Esimene tablett tuleb võtta 72 tunni jooksul pärast kaitsmata vahekorda (esimesel võimalusel), teine tablett võtta 12 tundi peale esimese tableti võtmist. Kokku siis peab võtma 2 tabletti, muidugi seda ei tohiks tarvitada rohkem kui 2 tabletti e. üks ravikuur kuus (e. siis ühe menstruaaltsükli jooksul).
Kui suguelu on üsna harv, siis kaitsevahenditest soovitaks kondoome; tupesiseseid kuulikesi, mis sisaldavad spermitsiidi, ei sisalda hormoone ja soovitatud paigaldada tupe sisse u. 10 minutit enne suguühet (apteegis käsimüügiravim), hädaolukorral võib kasutada siis Postinori. Kui kasutate kondoomi ja see ei purune, siis ei ole vajalik tabletti võtta. Pikaajaliselt kasutatavad rasestumisvastased pillid, mis sisaldavad hormoone, on saadavad retseptiga, neid on väga palju erinevaid ja tavaliselt soovitatavad nendele, kellel on püsipartner ja suguelu regulaarne. Neid ei kasutata ainult peale ühe vahekorda. Ühes pakendis on 21 rasestumisvastast tabletti, iga päev üks tablett samal kella ajal, esimest tabletti võetakse menstruaaltsükli esimesel päeval. 21 päeva tuleb võtta tabletid (1 tablett üks kord päevas) ja peale seda tuleb pillide vaba nädal e. 7 päeva, mille aja jooksul siis tekkib menstruatsioonitaoline vereeritus. Peale pillide vaba nädalat, alustatakse uue rasestumisvastaste pillide pakendiga ( iga kuu üks pakend).
Kui alustate sugueluga, siis soovitan ka alustada käia günekollogi kontrollil, kellega alati võib konsulteerida ka rasestumisvastaste vahendite osas.
Edu soovides,
dr. Maie Väli

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Seksuaalnõustaja

rasestumisvastased vahendid meestele

tere, lugesin siin ka eelmisi kirjeid rasestumisvastaste vahendite kohta meestele.. on ehk nüüd teada kas tabletid meestele on juba välja töötatud või mitte..?

Vladimir Vihljajev

Vastas dr Vladimir Vihljajev

Tere. Kahjuks siiamani veel ei ole meestele rasestumisvastased tablettid pakkuda. Need ei ole veel lõpuni uuritud (täpsemalt - nende kõrvalmõjud).

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: