Rasestumine 04.07.22 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere,
Olen 26.aastane naine. Olen mures kuna olen olnud mehega 2 aastat kaitsmata vahekorras aga rasedaks ei ole õnnestunud jääda. Varasemalt olen keisrilõikega ilmale toonud 1 lapse. Naistearsti juures käies sain teada et mul on papiloomviirus ja et koes on väikesed muutused. Tegin mingi ravikuuri mis kestis pool aastat peale seda on muutused aeglustunud. Kas mul on põhjust muretsemiseks et nii pika aja peale pole veel rasestunud või peaksin pöörduma uuesti naistearsti/viljatusarsti poole? Muidu pean ennast tervisklikuma poolse inimesega, ei suitseta ega joo. Mingi aeg võtsin ka sos pille väga tihti. Kuus mitu korda, kas see võib ka olla üheks põhjuseks?

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija

Kuigi keiserlõikega sünnitus on patoloogiline sünnitus, siis hea on see, et rasestusite ja sünnitasite. Olete noor, seetõttu viljakusarsti poole ei peaks praegu pöörduma. Soovitused:
1) vaktsineerige end koheselt HPV kõrgete emaka kaela vähiriskide viiruste vastu Gardasil 9-ga, kokku 6 kuud: 0, 2, 6. kuul.
http://www.esid.ee/cms/tl_files/failid/failid/HPV%20ohutus%202018.pdf
Papilloomiviiruse (HPV) vaktsiinid on ohutud
2) ostke apteegi käsimüügist Inofolic Premium ja tarvitage patsendi infokirja järgi
3) mehele ostke Sermatrop Alfa
4) uus on Vivens
5) tehke ovulatsiooniteste, kas apteegi käsimüügi omadega või viljakusmonitor.ee
6) SOS pillid on liig kõrge hormoonsisaldusega hädaabi pillid, milles on nn löökannus hormooni, see võib pärssida ovulatsioone.
Kui olete HPV vaktsineeritud ja emaka kael on ravitud ning uuritud, siis oodake ära emaka kaela vähi EKV sõeluuring 30-aastastele.
Kui need kõik on tehtud ja rasedus pole saabunud, siis tuleks alustada naistearstil põletike uuringutest ja munajuhade läbitavuse kontrollist. Kiirusega ei saavuta midagi enamat.

G.Litter M.D.
naistearst.ee, veebiregistratuur.ee 24//

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Endomeetrium

Sooviksin teada, mida tähendab selline leid endomeetriumis. Kas rasestumine on nüüd välistatud?
Inaktiivne endomeetrium
HE, VG, PAS, CD138. Uuritud 1 plokk. Histoloogiliselt endomeetriumi ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Ter, rasestumine küll ei ole välistatud. Tegemist polüübiga emakas. Anamnees on minule teadmata, seega raske hinnata täpset leidu, kuid kui tegemist kerge fibroosiga, siis vajate hormoonravi selleks et ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: