Keisrijärgne närvivalu 23.05.22 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere! Pöördun Teie poole nimelt sellepärast, et 2 kuud tagasi oli mul seljasüstiga keiser. Sain esimese lapse. Rasedus sujus muidu igati hästi va siis esimesed 3 kuud, mil sattusin haiglasse (10+0nädalal) kui oli tekkinud rasedusaegne liigoksendamine jne. Raseduse lõpupoole ultrahelis käies selgus, et lapse kaal on suur, siis saadeti esilekutsumisele. Läksin kohale kui rasedus oli 39+3 ning seal UH järgi oli lapse kaal juba 4,7kg. Kõhumõõtmete järgi ennustati 4,5kg. Seetõttu jäi esilekutsumine ära ning pandi aeg keisriks. Keiser toimus siis 39+6 nädalal seljasüstiga ja laps kaalus 4,4kg. Opp möödus komplikatsioonideta ning sellest paranemine siiani on olnud okei, enesetunne olnud üldiselt väga hea, kuid on tekkinud probleemid seljavaludega.
Kõige esimene närvivalu tekkis täpselt 1 kuu pärast keisrit ja keset ööd. Ärkasin meeletu valu peale üles ning kui üritasin leida mugavamat asendit, siis läks süda pahaks ning hakkas ka kõht valutama samal ajal. Kuna süst tehti sedasi, et pikutasin vasakul küljel, siis iga kord kui närvivalu tekib, siis sellel küljel olla ei saa, valu muutub intensiivsemaks ning okserefleks on nii tugev, et lööb silmade eest suisa mustaks.
Paaril korral on aidanud mind voodil poolkõveras asendis paremal küljel pikutamine ja samal ajal vaikselt venitusharjutuste tegemine ning masseerimine, kuid nüüd täna hakkas valu pihta hommikul ja ei aidanud ei venitused, massaaž ega paratsetamool. Õhtupoole võtsin 2 ibuprofeiini ja see tõi veidike leevendust, kuid siiski kuna ma imetan last, siis jätsin alates nende tablettide võtmisest imetamise selleks päevaks ära, et see ravimite võtmine teda ei mõjutaks. Kuna soov on siiski võimalikult kaua veel imetada, siis see ravimite tihe manustamine ei ole mu jaoks aksepteeritav.
Kuhu ma peaksin pöörduma või mida tegema, et sellest jamast leevendust või üldse lahti saada? Muidu on mul kõrge valutaluvus, aga kui ma ei saa isegi lapse eest korralikult hoolitseda ja pean seda läbi valude tegema, siis tõesti tahaks loota, et miski ikka aitab selle vastu.

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 20-aastane

Keiserlõikega sünnitus on patoloogiline sünnitus. Operatsioonid jätavad organismile oma jälje: liited, armistumine, haavavalu jms. Vastsündinu kaal üle 4kg väärib tähelepanu, tuleb kontrollida ema veresuhkru näitajaid ja välistada suhkruhaigus ehk diabeet.
Oleme emade poolt ja soovitame imetada 9-10 kuud, et ka ema organism saaks taastuda ja hakata normaalselt funktsioneerima. Ajalist suurt last ei ole vajalik kauem imetada, vaid toita imikutoitudega.
Kui on valu, siis tarvitage valuvaigisteid, imetamist ei pea katkestama imiku puhul.
Pöörduge füsioterapeudile, kes aitab harjutustega taastuda ja valu vastu võidelda. Hea on vesivõimlemine, kepikõnd jms.

G.Litter M.D.
naistearst.ee, veebiregistratuur.ee 24/7

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Menstruatsioon

Tere. Sünnitusest on möödas 2 kuud ja kas peale sünnitust esimene menstruatsioon võib olla üle kahe nädala pikk ja väga vererohke? Kasutan lindynette20

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 29-aastane

Teie kirjast loen: "Sünnitusest on möödas 2 kuud ja kas peale sünnitust esimene menstruatsioon võib olla üle kahe nädala pikk ...

Loe edasi

Hcg tase

Tere!

Sooviksin teada, kas järgnev Hcg taseme tõus on normaalne ja muretsemiseks ei ole põhjust.
Rasedust peaks olema u 5+3 nädalat,
29.06 hcg 4275.79 ja 24 tunni möödudes 6744.43 ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, kui HCG 2 päeva järgi on tõusnud 2 korda(ravijuhise järgi), siis on kõik hästi. Teie tegite uue vereproovi 24 t hiljem, tõus olemas, seega peaks olema korras. Soovitan HCG korrata 48t pärast,(alates ...

Loe edasi

Võimalik rasedus

Tere!
Sünnitasin oma esimese lapse 9 kuud tagasi. Peale sünnitusjärgset kontrolli hakkasin tarvitama Delamonie minipille. Lõpetasin imetamise 3 kuud tagasi, kuid otsustasin jätkata samade pillide ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 21-aastane

Minipille võib tarvitada ka peale imetamise lõpetamist. Küll aga tuleb arvestada, et minipillidega esineb sageli määrimisi. Kui ...

Loe edasi

Pruun voolus

Tere!
Olen 26 aastane naine ja sünnitasin 2 kuud tagasi. Veritsus peale sünnitamist lõppes peale 5ndat nädalat aga kuskil 7 nädalal hakkas erituma pruuni voolust, pidasin seda algul menstruatsiooniks, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Tegemist on lohhia-voolusega, mis on reeglina 2-3 kuud peale sünnitust normaalne. Unustasite kirjutada, kas toidate rinnaga? Kui imetate, siis taastuvad menstruatsioonid ...

Loe edasi

Rasedus ja koroona

Tervist , Sooviks teada kui väga koroona mõjutab rasedust?
Nimelt oli hiljuti raseduse peetus. Nûûdseks aga 5+1 nädalat rase uuesti…Täna tekkis aga kõrge palavik ja meeletu lihasvalu- tegin covid ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane

Kui covid test on positiivne, siis esmalt teatage sellest ekirja teel oma perearsti ja küsige täpseid tegutsemisjuhiseid, broneerige ...

Loe edasi

Lahkliha rebend

Tere

Sünnitasin 2 nädalat tagasi beebi kaaliga 4135 g ja sain 2 astme lahkliha rebendi.Kas on normaalne et 2 nädala möödudes veel valus seista ja vahepeal valutab ? Pesen end peale iga wc ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, kui on sellised kaebused, siis vajalik naistearsti visiit. Voimalik hematoom ? Dr Kadastik

Loe edasi

Rasedustest

Tervist, nimelt olen viimased 3 nädalat olnud kerges palavikus 37-37,5. Käisin ka Tartu emos 12.06 kõhuvaluga . Ei leitud midagi ( hcg oli 1.3 ) , hemoglobiin olevat kõrge olnud ja leukotsûûdid ka . Aga ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane

Kas soovisite hoiduda või soovisite rasestuda ja sünnitada? Suure tõenäosusega on tegemist 1. rasedusega/oodatava sünnitusega, ...

Loe edasi

Abort

Rasedus/abort.
Sai tehtud tabletiabort 11.06.Nüüd 16.06 tehtud rasedustest näitas ikka positiivset,kas võib olla et abort ebaõnnestus.

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Test püsib kuu aega positiivsena, seega suure tõenäosusega on teil rasedus katkenud. Menses tuleb 4-5 nädala pärast. Kui teil mingi mure, siis pöörduge 2 nädalat peale aborti günekoloogile.DRKadastik

Loe edasi

õrnad triibud

Tere
Minul selline küsimus: tegin 14.06 ja 15.06 rasedustesti 10mlU/ml ja sain mõlemale õrnad triibud. Tean, et testi tegin vara. Sest viimased päevad algasid 31.05 ja kestsid 5 päeva olid normaalsed. ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, võimalus on siiski et teil oli väga väike rasedus mis katkes,. teine võimalus et teil siiski rasedust polnudki , õhkõrn triip võib olla ka petlik. Kindel on ikka see,kui on eristatav kindel triip. ...

Loe edasi

Rasedustest positiivne

Tere,
Mul on viimased nädal aega alakõhus kerge valu olnud. Pigem hooti ja krampidena ja ka kerge iiveldus tunne hooti.
Eelviimases päevad olid vaid kaks päeva kerget määrimist. Viimased päevad ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 28-aastane

Tähtis on otsus: kas soovisite rasestuda või soovisite hoiduda? Korrake rasedusteste hommikusest uriinist üks kord nädalas. Mõned ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: