Kõrge preeklampsia risk 17.04.21 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere!
Sain Oscar testi tulemused. Arst ütles vaid, et aspiriini 150 mg ööseks ja pole millegi pärast muretseda.

Minul on aga palju küsimusi, kuna minu meelest on mu tulemused päris hirmutavad.
Esiteks vereproovi tulemused. *Platsenta kasvufaktor on minu meelest 13+0 nädala kohta ikka väga väike. Kas saan õigesti aru? Kas see tähendab, et lapsel võib juba praegu olla kasvupeetuse risk?
Teistest vere näitajatest kahjuks ei mõista midagi.

Samuti on väga hirmutav minu preeklampsi risk ja kasvupeetuse risk. Saan aru, et selline tõenäosus on ikka üsna harv. Lugedes teiste kogemusi, siis kõrge riski puhul umbes 1/200 enne 34. nädalat.

Mida sellistest arvudest arvata ja kas selline prognoos preeklampsi tekkeks võiks minule kui emale olla reaalne oht tervisele ja teadagi ka lapsele, kes pole veel eluks valmis? Saan aru, et põhimõtteliselt tekib mul preeklampsia enne 34 nädalat ja sellisel juhul on see varane ja väga kiire ja raske kuluga.

Tänades

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 32-aastane

Parimad vastused saab anda arst, kes on uuringu teostanud ja teab teie anamneesi täielikult.
Kas tegemist on 1. oodatava sünnitusega? Olen raviarstiga nõus: "Arst ütles vaid, et aspiriini 150 mg ööseks ja pole millegi pärast muretseda."
Hetkel ei saa midagi muuta ja pole ka vajadust, sest toimub pidev areng ja pidevad muutused. Vajadusel korratakse mõningaid näitajaid. Vahel on aga liigne uurimine väga stressi tekitav.
Ise saate täita raviarsti korraldusi, tarvitada vitamiine rasedatele ja foolhapet väärarendite profülaktikaks. Viibida värskes õhus, et tagada D-vitamiini depoo organismis.
Enamik rasedusi kulgeb normaalselt ja ka enamik sünnitusi.
Loote anatoomia uuring on 20+-1 nädalal, Eestis saab arstide konsiiliumi otsusega katkestada vajadusel probleemset rasedust kuni 21+6. Täna ei peaks muretsema.

G.Litter M.D.
naistearst.ee, veebiregistratuur.ee 24/7

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Kahel järjestikkusel kuul on raseduse katkemine

Tere,

Ma olen 38 a, mul on 2 last – sündinud 2009a ( rasedus kulges normaalselt, tavasünnitus), 2014 a oli preklampsia ja sündis keisrilõikega laps enneaegsena 31 nädalal. Nüüd soovime 3 ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Tegemist on nn biokeemiliste rasedustega ja raseduste katkemisega väga varajases staadiumis, mida esineb sageli. Kuna tähtsaim tegur on munaraku vanus, siis kahjuks raseduspatoloogia ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: