Eostamine tugeva ravi ajal 10.05.19 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Tere

Olen hoolimata kaitsevahenditest jäänud rasedaks. Viimati olid päevad 04.04.2019-08.04.2019. Eostamine toimus eeldatavasti 13.04.2019, peale mida võtsin tegelikult 72 tunni sees SOS tableti „Escapelle“.

Kuna mu elukaaslane põeb neeru immuunpuudulikkust, siis võtab ta igapäevaselt palju ravimeid ja olen tema raviarsti soovitustest aru saanud, et me ei tohi loomulikul teel rasestuda (hoiame spermapangas ravimitest puhast spermat). Täna, kui selline olukord on tekkinud, konsulteeris minu elukaaslane oma raviarstiga, kes võimalike komplikatsioonide osas vastas ebamääraselt, et midagi hullu ei tohiks olla kuna kõige riskantsema ravi (mille nime ma kahjuks ei mäleta) lõpetas ta ammu.

Täna tarvitab elukaaslane iga päev: Roxardio 10 mg, Omeprazole-ratiopharm 20 mg, Sandimmun Neoral 100 mg, Medrol 4 mg, Cardace 2,5 m, Hjertemagnyl 150 mg.

Lisaks sellele, olen ise sellel ajavahemikul tarvitanud naisele soovitatavatest ühikutest oluliselt rohkem alkoholi vähemalt kolmel korral ja võtsin ka selle eelnevalt mainitud SOS tabletti.

Sooviksin teada, millist ohtu kõik eelnev lootele ja selle arengule või raseduse kulgemisele võib põhjustada. Millised on need toimeained, mis ohtu põhjustavad, millised need ohud on ja kui tõenäolised? Kui Teie ei oska vastust anda, siis kas oskate aidata, kust ma selle info saaksin või kelle poole peaksin pöörduma?

Lisaks, kui otsustan rasedust kandma jääda, siis kuivõrd saan loota raseduse ajal tehtavatele uuringutele, et need tuvastavad võimalikud vead? Kas need uuringud on võimelised tuvastama loetletud ravimite toimeainetest põhjustatud kõrvalekaldeid? Kas nende uuringutele järgnevalt on vajadusel võimalik veel rasedust katkestada?

Lisaks küsiksin lootevee uuringu kohta. Aadressil https://www.kliinikum.ee/naistekliinik/et/naistenouandla-ja-perekeskus/raseduseaegsed-uuringud/15-amniotsentees-ja-kordotsentees, on info, et uuringu tulemus annab 99% kindluse, et laps on terve. Kas see 99% on arvestades geneetilisi- ja kromosoomhaigusi, et muus osas võid siiski olla suurem tõenäosus, et lapsega ei ole kõik korras. Ja jälle, kas nendest ravimitest põhjustatud kõrvalekaldid on üldse selle uuringuga võimalik tuvastada?


Ette tänades ja kõike head soovides

Arst vastas:

Ülle Kadastik

dr Ülle Kadastik

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik, Elite Erakliinik

Tere, väga raske on kindlalt vastata nendele küsimustele, mida esitasite. Kuna mitte keegi ju saa väita,et mehepoolsed ravimid kohe kindlasti ei mõjuta ja samas võivad mõjutada tulevast last. Samas kui rasedus tekkis, siis on sperma selline, millega rasedus tekkis ja kui rasedus ikka kulgeb normaalset , siis tõenäosus, et lapsega on halvasti on vähetõenäoline. Kui te tulete rasedusega arvele, siis tehakse teile ettenähtud uuringud, (vereproovid ja ka varane Uh uuring). Raseduse varases perioodis on uuem NIPT test, vereproovid annavad info geneetiliste haiguste kohta. UH uuring hindab last ka võimalike arenguhäirete osas(võib olla tingitud ka ravimitest), UH uuringud tehakse raseduse alguses ja 20-ndal rasedusnädalal. Kui on mingi patoloogia, siis rasedust saab katkestada kuni 22 nädalani(meditsiiniline abort). Koorionbiopsia, amniotsentees, kordotsentees on kirurgilised vahelesegamised, need tehakse teatud näidustustel, eelistatakse ikka pigem NIPT . Mingi väga väike osa arenguanomaaliatest jt patoloogiatest võivad jääda. DRKadastik
veretesti.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Eostamine tugeva ravi ajal

Tere

Olen hoolimata kaitsevahenditest jäänud rasedaks. Viimati olid päevad 04.04.2019-08.04.2019. Eostamine toimus eeldatavasti 13.04.2019, peale mida võtsin tegelikult 72 tunni sees SOS tableti ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 31-aastane

Tuleb soovida palju õnne! Minu üks kogemustest on: rasedus tekib vaid siis, kui selleks on olemas soodsad tingimused. Kus te ...

Loe edasi

Solaarium raseduse ajal

Tere , küsimus selles et olen 2 kuud rase olnud ja käisin täna solaariumis nahk veidi põlenud kas seda tohiks või pigem mitte ? ja kas see ükskord kahjustab kuidagi loodet ?

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 24-aastane

Teie mure on mõisteatav, kuid lootele ei tohiks teratogeenset toimet olla ja rtasedaid pole uuritud eetilistel põhjustel. Küll ...

Loe edasi

menstruatsiooni edasilükkamine

Tere! Võtan ca pool aastat juba Yazi pille. Olen seda igati hoolsalt teinud. Soovisin reisile minnes päevi edasi lükata, seega jätsin karbi lõppedes nö platseebotabletid võtmata ja alustasin uue karbiga. ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Jätkake ikka skeemi järgi nagu on ette nähtud, menstruatsioon tuleb hiljem, kuna seoses vahepealse skeemiga võtmine võib olukorda mõjutada. Kas tsükkel tuleb kuu või paari kuu pärast on raske ennustada. ...

Loe edasi

Rasestumise võimalus

Peale hormoonspiaali väljavõtmist 09.2018 on mul olnud ka menstruatsioone. Viimane oli 21.03. Olin vahekorras laupäeval, ohtlikul ajal. Nüüd tekkis hirm, et äkki on võimalik rasestuda veel. Kas pean võtma ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, ärge muretsega, sellises vanuse pole võimalik enam ise rasestuda.
Lugupidamiega drKadastik

Loe edasi

Rasestumise võimalus

Hormoonspiraal eemaldatud 09.2018. On toimunud menstruatsioone. Viimane 21. 03. Toimus vahekord ohtlikul ajal laupäeval. Emakas on üles tõstetud võrguga. Kas on oht rasestuda 53.a. Kas pean võtma SOS pilli ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 53-aastane

Palun vabandust, mingi probleemi tõttu oli küsimuse teade kaduma läinud interneti avarustesse.
Te ei pea muretsema raseduse ...

Loe edasi

Abort

Tere, olen kohe kohe viiendat nädalat rase.
Ise olen kahjuks praegu välismaal ja tagasi jõuan 11aprill. See teeb kokku siis peaaegu 8nädalat.
Ma tahaksin väga aborti teha sest olen liiga noor ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 19-aastane

Kirjutage üles viimase menstruatsiooni 1. päev. Valikmeetod on nn tablettabort või medikamentoosne raseduse katkestamine. Soovitan ...

Loe edasi

Emakakael?

Tere!
Momendil rasedust 12 nädalat. Avastasin kükitades tuppe katsudes juhuslikult tugevama osa ehk siis sellise munakese. Lisasin ka pildi. Peegliga vaadates on see lilla, oletan, et tegu on emakakaelaga. ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 32-aastane

Lisatud fotot on raske kommenteerida, sest inspektsiooni teostame günekoloogiliste peeglitega. Kui on kaebusi või midagi on muutunud ...

Loe edasi

Kas rase?

Tere! Mul viimane mens oli 23.01, nüüd aga on iiveldused ,rinnad hellad, peavalud ja käib ringi, on ka voolust.
Olen teinud rasedustesti...negatiivne. Panin ka arstile aja kinni,alles 30.04. Kas ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 42-aastane

Kui rasedustest on negatiivne, siis on tegemist menstruaaltsükli häirega. Üleminekuiga algab 45-aastaselt, aga paljudel juhtudel ...

Loe edasi

Estrofem ,Duphaston, Rasestumine

Tere

Soovime väga last saada , probleemiks menstr, puudumine.
( olemas 3 last, keisri teel sündinud.)
Käisin hüsteroskoopias sealt kirjeldus:
Kahesarveline emakas+ 3 x ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 37-aastane

Tegemist on koormatud anamneesiga, kaasasündinud emaka väärarendiga ja tüsistunud sünnitusabi anamneesiga, kuna keiserlõiked ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: