Rasedus ja puugid 09.08.11 / Rasedus ja sünnitus

Külastaja küsib:

Minu rasedus on tänaseks 16 nädala suurune. Mure on selles, et kummalisel kombel on selle suve jooksul (juuni kuni august) minu külge kinni jäänud 6 puuki. Vaktsineerimisplaan oli kevadel küll olemas, kuid kuna avastasin, et olen beebiootel, siis see luhtus. Aastaid tagasi olen olnud ka vaktsineeritud, kuid sellest on tõenäoliselt juba liiga palju aega möödas.
Õnneks on kõik (va viimane puugihammustus, mille avastasin alles pühapäeval- seega see veel paraneb) hammustused kenasti kadunud. Ilmenud ei ole ka nö gripi sümptomeid, mida iseloomustatakse puugihaigustega.
Kuna plaan on minna perearsti juurde vereproovi andma testimasks haiguse olemust.
Nüüd palungi Teilt infot - juhul kui test peaks olema positiivne. Kuna esimene puuk oli juba juunikuus, mil olin ca 8-9 nädalat rase, siis kuidas puugihaigused võivad mõjutada loodet? Ja kuidas toimub ravimine rasedatel? Kui ohtlik see on just beebile? Siiani on I ja II vereskriining korras olnud ... kas nendes võiks midagi olla avaldunud, kui oleks nakatus puugihaigustesse.
Otsin ehk vastuseid iseenda (esmaraseda) rahustamiseks, sest internetiavarustest neid kahjuks ei leia.

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog

Evita Grupp OÜ Naistearstid Pirita Perearstikeskuses VASTUSED NII KIIRESTI KUI VÕIMALIK, KUID MITTE HILJEM KUI 3 ÖÖPÄEVA

Lugupeetud Küsija! Andmetest selgub, et olete 27-aastane ja esmasrase. On õige alustada uuringutest perearsti juures. Vajadusel suunab perearst infektsionisti juurde eriuuringuteks. Välistada tuleks puukborrelioos ja puukentsefaliit. Saate kasutada ka otsinguid. Rohkem infot puuk.ee. Kui diagnoosid kinnituvad, siis ordineerivad ravi nakkushaiguste arstid. Ravi on alati ohutum, kui haigustekitajad.
Veneroloogid on näinud ka puukborrelioosi ristreaktsioone süüfilisega. Kuigi rasedatel võib esineda valepositiivset süüfilise reaktsiooni, tuleb mõelda ka puukborrelioosile ja uuringud korrata.
Alati saate ise pöörduda Nakkuskeskusesse tasulistele vastuvõttudele ja uuringutele.
G.Litter, www.naistearst.ee, Piritalt-Maarjamäelt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Rasedus ja sünnitus

Rasedus peale aborti

Tervist!
Rasedus peetus ning tehti medikamentoosne abort. Kui suur on võimalus peale aborti koheselt uuesti rasestuda ennem päevade taastumist? Kas on olnud ka terveid beebisid, kes on tulnud sääraselt? ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Reeglina soovitatakse rasestuda peale menstruaalrsûkli taastumist, aga kui te kohe rasetuste, siis teie emaka limaskest taastus kiirelt ja suutis rasedust implanteerida. Kuidas rasedus kulgeb on raske ...

Loe edasi

Rasedus

Tere küsimus selles et emakas läheb tihti kõvaks ja eba mugav on olla nospa ei aita rasedus 25 nädalt ja arst ütles kõik ilusti korras pisike kõhus väga aktiivne põhksib ilusti vahel isegi väga valus ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Kui kõik lapsega korras, siis te ei pea muretsema. Mõnedel on emakas väga tundlik ja tekitab sellist tunnet nagu teil on.Kindlasti andke teda oma arstile/ämmaemandale om amurest.

DRKadastik

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: