Küsimus. 02.12.04 / Psühhiaatria

Külastaja küsib:

Mul tekkis esimene stress kui ma olin 13 aastane, koolis oli koguaeg vägivald, kodus oli väga närviline olukord, tihti oli peksmine. Mind peeti ei kellekski. 15 aastaselt tekkisid esimesed depressivsed stressimõtted, kool jäi pooleli, motivatsioon hakkas kaduma, 16 aastaselt langesin sügavasse stressi, kus kõik rahvahulgad ja kõik ümberringi muutus häirivaks. Ühel väga halval päeval kui mind solvas ja alandas 10 inimest ühes kohas hakkasin ennast haletsema, tuju polnud, siis aga juhtus üks asi mis muutis mu mõtteid (mul tekkisid paari päevaga meelepetted, suurendasin asju üle) olukord polnud hoopiski selline tagantjärgimõeldes. Mõtlesin et mind ajab taga vene maffia (tegelikult ei olnud asi nii) mind jälgitakse, keegi võob üritada mind rünnata rahvahulgas, lootsin sõpradelt abi saada, kuid ajasin oma valede mõtetega ka nemad hulluks. Tekkisid keskendumushäired, suurem kurbus, negatiivsed mõtted ja kõik maailm tundub koledam, vahest õhtuti pimedas ja UUTES kohtades kus pole varem olnud tundub kõik ilus. Vahest tekivad erinevad vihahood, kodus telefon katkivisatud ei suuda asju enam loogiliselt seostada. Need hood on nüüd läbi. Saan aru et see kõik mida ma mõtlesin oli vale ja ettekujutus. Kuid siiski kas ma olen nüüd terve? Olen tundlik teiste inimeste ütluste peale ja olen absoluutselt motiveerimata. Sageli aitab ainult mõnele heale asjale mõtlemine (näiteks et varsti saab raha) kuid tuju on siiski 0. Kas need varajased sümptomid olid tunnuseks algavale skisofreeniale? Lapsepõlves oli üks peatrauma kuid see ei mõjutanud mind, minuarust. Paljud ütlevad et olen arukas, pea nagu kellavärk ja tark poiss, kuid ma hakkan selles juba kahtlema. Olen söönud cipralexe (10mg) (sain ilma ravimita, tasuta ühe mehe käest), perearst kirjutas zolofti kuid see ei aidanud üldsegi mitte. Siis oli lihtsalt negatiivsete mõtete peale "juhe koos". Cipralex alandas minu erektsiooni ja peale selle tarvitamist tekkisid erektsioonihäired. Tegi natukene ükskõiksemaks kõige ümbritseva vastu. Sooviks teie arvamust selle juhtumi kohta.

Suured tänud ette,
Mikk

Arst vastas:

Jüri Ennet

dr Jüri Ennet

Psühhiaater

Erapsühhiaater

Sportliku ja tervisliku eluviisi laiast repertuaarist tuleb võtta midagi endale praktiseerimiseks. Aitab.
Kindlasti aitab minu harjutus, sellest olen palju kirjutanud ja ise veelgi rohkem (kümmekond aastat) teinud. Aitab.
Tasub ka spetsialistiga vestelda, võibolla saate veelgi midagi lisaks. Mõõdaniku pinged ja elamused olgu tarkuseks, et vaimu ja hingeelöu, tervist, tuleb kosutada. Jobu Te ei ole.
Head harjutamist.
Tervitades,
Jüri O.-M. Ennet

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Psühhiaatria

Krooniline C-hepatiit

Tere

Olen lühikese ajaga sattunud depressiooni, kuna sain tõsise soki, et mul on krooniline c hepatiit. Näidud hüppavad üles alla, aga nakkusarsti juurde saan 22.04. Olen ise ameti alalt hooldaja. ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

1) Minge homme Rapla haiglasse, seal nad ju teid uurisid, abi andsid. Peaksid andma ka nüüd.
2) Raplas ju psühhiaater olemas, saate abi ja juhiseid sealt.
Apteegi vabamüügist saate rahustavaid ...

Loe edasi

Meeleoluprobleemid

Tere!

Mul on pikka aega olnud ja on ka praegu hariduse ja tööga seotud vaimsed pinged. Minu hariduselu on osutunud väga pettumustvalmistavaks ja tööl tekitab pingeid see, et ma ei tööta omandatud ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Lahendusi saame otsida:
a) enda suhtumiste ja psüühika muutmisega ning
b) enda jaoks sobilikuma keskkonna (töökeskkonna) otsimisel-leidmisel.

Fr Nietzshe ütles, et mida suuremad-olulisemad ...

Loe edasi

Lähen väga kergelt endast välja.

Mure on selline, et lähen väga kergesti närvi isegi pisi asjade peale. Näiteks kui panen last õhtuti magama ja ta hakkab sahkerdama jalgadega lähen ma närvi ja suust hakkavad lendama laused mida ise ka ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Soe jook, apteegist ka mõni rahustav tee on sobilik.
Und soodustab Melatoniin - apteegi vabamüügist saadav.
Jalutuskäigud koos lapsega. Kas lapse isa ka kodupiires on? Kui jah, siis kaasata ...

Loe edasi

Närvid peas

Huvitab selline asi, millest tuleb kõdidamine ja nagu külmavärinad peas. Tegu ikka korraliku intensiivsusega ja väga ebameeldiva tundega. Mis asi seda pōhjustab?

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Need võivad stressis-närvipingetest tuleneda - seega vastava valdkonna harjutustega pingeid maandada ja organismi tugevdada.
Kui need ei aita, siis soovitav neuroloogi uuring ja abi.
Tervislik ...

Loe edasi

Kventiax/Quetiapin Accord

Tere!

Olen aastaid õhtuti 25mg Kventiaxi võtnud, et magama jääda (paühhiaatri poolt kirjutatud lisana antidepressantidele, kliiniline depressioon) ning on suurepäraselt mõjunud. Hiljuti kolisin ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Jutt õige - originaal ja dublandid on tundelistele inimestele erineva toimega. Südamehaiged teavad seda juba aastakümneid.
Arvestama peab ka muid tegureid: eluviisi muutused, tervise muutused, sotsiaalsed ...

Loe edasi

Närvilisus

Tere!
Tegelt pole ma kunagi oma selle pöhjusega kuskile pöördunud, esimest korda isegi kirjutan.
Nimelt olen ma olnud u 3aastat väga närviline, vahepeal tahtmine lausa kellegile kallale minna, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Läbipõlemise sündroom.
Esimene asi - leida võimalus öösel korralikult magada, vajaliku pikkusega uni. Päeval kerged lõõgastused.
Apteegi vabamüügist Melatoniin ja kodus teha sooja jooki. ...

Loe edasi

Ärevus,Depressioon ja Migreen

Sooviksin teada saada, depressiooni, migreeni ja ärevushäire koosmõjusid noorukile?

Mis võib juhtuda kui lõpetad psühhiaatri kirjutatud ravimite tarvitamise?

Lõpetasin iseseisvalt ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Päevik - sinna kirja ja siis praktikasse kõik see, mis tervise tugevdamisele kaasa aita. Iga tera tervise varasalve on oluline. Terminid palju-vähe, suur-väike, tugev-nõrk jne toime tuleb unustada. Kui ...

Loe edasi

Esperaali toimega süst

Tere,mul selline küsimus et olen olnud alkoholiga sina peal ,aga olen mõelnud abi saada et kui lasta teha esperaali toimega süst alkoholi vastu,aga kui peaks sellel ajal libastuma ja alkoholi võtta kas ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Süstid-tabletid on abivahendid, esikohal on ikkagi Mees Tahab ja tee nii nagu TAHAD.
Äkksurm on loomulikult maiuspala - kui ikkagi minek on. Hullem variant on aeglane Organismi Lagunemine: nõrgemad ...

Loe edasi

Psühhoos

Kirjutasin teile 18.03. Nüüdseks on kasuvend Paldiski mnt haiglas, 9ndas osakonnas. Ei ole temas veel muutust mârganud, et tal parem hakkaks aga arvan, et aega veel vähe. Aga mu küsimus seisneb selles, ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Külas võite ikka käia, aga
eelmisel korral kasutatud tervise võtted tuleb jälle päevakorda võtta. 3E printsiim (Ennistamine e ravi, Ennetamine e profülaktika, edendamine e treening. Näete, et enda ...

Loe edasi

laps

Mul on skisofreenia. Kui ma teist kuud rase olin tehti mulle haiglas elektriravi. Nüüd on tüdruk 13 aastane ja ta on juba 185 cm pikk. Kas tema suur kasv võib olla tingitud sellest elektriravist või haloperidoolist ...

Jüri Ennet

Vastas dr Jüri Ennet

Mis toimus 10...13 aastat tagasi, seda me muuta ei saa. Organismil on tugevad enesekaitse mehhanismid, et organimi väärmõjude eest kaitsta. Mingi mõju võis olla, aga kes seda tagantjärgi täpselt öelda ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: