Vererõhk 09.01.21 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere
Lgp Doktor,
Umbes kuu aega hakkasid mul peas imelikud peavalud kuklas ja pealael. Meenutab survetunnet ja kipitust. Selliseid peavalusid olen tundnud ka varem, viimati eelmise aasta veebruaris, siis käisin neuroloogi juures, saadeti kompuutri ja kõik oli korras. Peavalu kadus peale uuringuid. Kuid nüüd on sama peavalu ja mul on koju soetatud vererõhu aparaat ja see näit on laes. Ülemine kõigub 140-170 ja alumine 85-99. Mõõdan päevas mitmeid kordi. Antud probleemiga käisin perearstil, tema mõõtis samuti vererõhku mitu korda 140-160 ja alumine 85-90 ja ütles, et lihaspinge ja sellest see peavalu, et kõrgvererõhktõvega tegu ei ole. Aga mina kardan, sest vererõhk kodus endiselt kõrge nii hommikul kui õhtul. Vanematel samuti kõrgvererõhutõbi ja rohud aastaid peal. Minul aga diagnoositud ärevushäire, tunnetan oma keha sümptomeid. Ka psühhiaater arvab, et peaks vererõhu rohud peale panema aga perearst seda ei arva. Kuna siis peaks aastaid korge rõhk olema. Eelmine aasta oli mul vererõhk 130/80 ja siis ka polnud peavalusid. Nüüd imelik peavalu ja vererõhk laes. Kuna ma olen väga mures ja juba mõtlen, et äkki peaksin pöörduma ise kardioloogi vastuvõtule, et selgust saada. Pulss on normis. Mida Teie soovitate antud olukorras. Kas tõesti võib ärevus vererõhuga mängida ja see kurnav peavalu kuklas? Kas peaksin minema ka uuesti kompuutri? Ma käin ka trennis ja kehakaal normis aga kardan väga oma vererõhu pärast. Mida Teie Doktor soovitate?
Suured tänud!

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Teie peamine terviseprobleem selle kirjelduse alusel on ärevushäire, täpsemalt terviseärevus. Ükski kehaline haigus ei saa paraneda peale uuringut, Teie peavalu kadus peale kompuuteruuringut. Vererõhk on ärevushäire üks avaldumine, tagajärg. Mida soovitan:
1. Ikka hea koostöö ja usaldus oma arstidega.
2. Mõtleksin vererõhu ööpäevasele monitooringule. Kui vererõhk on püsivalt kõrge, keskmine üle 135/90 siis oleks näidustatud mõni pehmema toimega vererõhuravim, nt nebivolol 5 mg.
3. Ärevushäire ravi- eeskätt psühholoogiliste võtetega, ärevuse juhtimine. Ilmselt ka medikamentoosne ravi antidepressantidega. Vältida tuleb rahusteid, need ei ravi, vaid leevendavad hetkeks sümptomeid, risk sõltuvusetekkeks on suur. Tasakaal meeldiva töö ja puhkuse vahel, head suhted iseenda ja oma lähedastega. Liiga kõrgete ootuste ja plaanide lihvimine realistlikeks. Igapäevane füüsiline koormus, nt reibas kõnd 40-50 min, aeroobika toredas seltskonnas vms.

Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Vererõhk

Tere.
Palun, kas saate anda mulle nõu, mis puudutab kõrget vererõhku ja ravimit Betloc ZOK 50. Ma ei ole tarvitanud siiani kordagi vererõhuravimeid, kuna vererõhk on tavaliselt normaalne. Paar ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Mõistan muret. Peaks leidma põhjuse, mis vererõhk nii kiiresti tõuseb. Sellel võib olla palju põhjuseid. Päris muret tekitav on elada teadmisega, kas vererõhk on äkki tõusnud. Inimene kaotab ...

Loe edasi

vererõhk

Kui palju on normaalne vererõhk 20, 40 ja 60 aastasel inimesel?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Tänapäevaste seisuikohtade järgi loetakse normaalse vererõhu ülempiiriks 140/90 ja seda east sõltumata, see kehtib kõigile Teie poolt esitatud vanusega isikute kohta.
Head tervist soovides
Loe edasi

vererõhk

Tere,
Olen 20 a naine. Minu probleemiks on vererõhk, nimelt on see mul keskmiselt 120/50 ja pulss on mul alati üle 75 löögi minutis. Kas see võib viidata mingile haigusele?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Kui teisi vaevusi ei ole olen kindel et olete TERVE.
Head tervist soovides Madis Veskimägi

Loe edasi

kõrge vererõhk ja jõusaal

tere! olen 20 aastane mees. 185 cm 78kg. mul probleeme kõrgevererõhuga, tavaliselt 140/90, puhke olekus ja magamisaeg alla selle. praegalt tarvitan betaloc zok-i 50 mg. küsimus selles kas jõusaalis võin ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Vererõhk 140/90 normikohane vererõhk, päris ameltikult võttes küll selle ülemine piir. Mina arstina pean õigeks korrektset vererõhu diagnostikat. Selleks on parim vahend ööpäevane vererõhuregistreerimine ...

Loe edasi

Madal vererõhk

Tere!
Kuivõrd on omavahel seotud suitsetamine ja madal vererõhk?

Aitäh vastuse eest!

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Arvan, et mingit seost selle vahel ei ole. Teoretiseerida võib pikalt, kuid seda teaduslikult tõestada on väga raske.
Head tervist soovides Madis Veskimägi

Loe edasi

vererõhk

Tere!

Olen 30 a. naine. Minu vererõhk on alati olnud ideaalne 120/80, kuid viimasel nädalal on see oluliselt madalam, täna nt. 95/67. Mis võiks olla põhjuseks?

Lugupidamisega,

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Arvan, et tegemist on ajutise nähuga. Vererõhk ei pea paigal püsima kui " raudnael" vaid selle suurus kõigub, sõltudes meie tujudest, toitumisest, kehaasendist jne.
Head tervist soovides ...

Loe edasi

vererõhk lapsel

7a poisil on vererõhk 98/30 ja meid saadeti kardioloogile. Millest võib selline vererõhk olla tingitud, arstile pääseme alles augustis.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Soovitan taas kontrollida vererõhku ja seda mõlemal käel. Ilmselt on vererõhku mõõdetud automaataparaadiga ( tulemus 98/30), need seadmed pole kuigi töökindlad-usaldusväärsed. Ka ei pruugi mansett ...

Loe edasi

vererõhk

Olen 24 aastane, füüsiliselt aktiivne ning joon ka kohvi. Sellele vaatamata võib vererõhk mul olla 95/48....99/59. Kas selline vererõhk võib olla tingitud mingist haigusest? Missugusest piirist alates ...

Vastas dr Eero Merilind

Lugupeetud küsija.

Madal vererõhk (ülemine rõhk alla 100mmHg) ei ole haiguslik, kuid võib

põhjustada ebamugavust just pearingluse või ka minestamisena. Soovitan

kontrollida ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: