Rasedusega väljalöönud allergia 04.04.20 / Perearst

Külastaja küsib:

Mul selline mure, et mul on välja löönud rasedusega nagu mingi imelik allergiline reaktsioon (rasedust 5 kuud), mis on kestnud kaks nädalat. Tekkinud on imelikud köhatused, alguses lõi isegi kõri nagu natuke turse paar korda ja hingamine oli raskendatud. Need köhatused tulevad hooti ja sellised kuiva köha sähvatused, vahel natuke tugevamad ja vahel nõrgemad (1-2 korda). Miski hakkab nagu ärritama kõris ja rindkeres, mis sunnib köhatama. Näiteks õues ei köhi ma üldse ja olemine hea ning õhtul, kui voodisse ära lähen, siis ka enam ei köhi üldse ehk öösel rahu majas.

Kahtlustasin koera ise, kuna mul kodus koer ja kunagi ammu oli mul koera allergia, et äkki lõi välja rasedusega. Ma 4 aastat elan koeraga koos ja ei ole enam midagi olnud ehk ei ole ühtegi sümptomit.
Käisin 03.04 andsin allergia testid Synlabis koer, kass, õietolm, tolmulestad ja allergiat ei ole mul ühegi asja vast ehk isegi koera vastu näitas, et pole üldse allergiat (vastus oli kõikide puhul <0.10 kU/l ). Kas võib siiski olla, et koera allergiat mul test ei näita aga rasedusega ikkagi ärritab koer?

Küsin lisaks, kas rasedusega võib üldse allergiarohtusid tarvitada, Zyrtec tean, et on lubatud, aga kas see on ikka nii ohutu lootele?

Ette tänades!

Arst vastas:

Vanda Kristjan

dr Vanda Kristjan

Perearst

Köha on kaitsereaktsioon ja näitab seda, et miski ärritab hingamisteid. Põhjusi võib olla mitmeid. Alates kergest viirusinfektsioonis kuni allegiliste reaktsioonideni, mis võvad anda ka alaägedat haiguspilti. Allergia testid on erinevad ja loetelu ei andnud täit selgust mida täpsemalt analüüsiti. Hetkel on aktiivsed tolmlevad puud (lepp, sarapuu näiteks). Kas need said ka hinnatud?
Kuigi hetkel on riigis kehtestatud eriolukord, teevad perearstid ikka oma igapäevast tööd. Soovitan helistada ja küsida nõu. Ravi soovitamisel tuleks täpsustada olukorda, sest ülemiste hingamisteede sümptomite leevendamiseks on ka lokaalselt toimivaid preparaate, mis on raseduse ajal lubatud. Cetiriziin (Zyrtec) on vajadusel raseduse ajal lubatud, sest seni kogutud andmed, selle toimeaine kohta, ei ole näidanud kahjulikku toimet lootele ega emale. Iga preparaadi soovitamisel tuleb kaaluda põhjendatust ja kasu/kahju. Lootele ohtlik on hapnikuvaegus ja selleni ei tohiks olukorda lasta minna. Iga hinna eest ravi vältimine raseduse ajal ei ole õige. Kui tervislik seisund vajab ravi, siis kaalutletud ja lubatud ravimid on väiksema ohuga kui ravita jäänud haigus.
Head soovides,Vanda Kristjan

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

ikka kõhulahtisus

Lugupeetud dr. Veskimägi
Pöördusin Teie poole esmalt sellise murega 16.mail. Nimelt oli ja on probleem
minu 16.aastase tütre kõhulahtisusega, mis tekib peale puuviljade söömist. Eriti kiire ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Arvan, et kõige mõtekam oleks pöörduda mao-soolehaiguste arsti ehk gastroenteroloogi poole. Selleks aga tuleb võtta perearstilt saatekiri. Meditsiin on juba kord kollektiivne looming, kus parim ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: