Kõrvavalu ilma kōrvapõletikuta, suurenenud lümfisõlmed 08.10.19 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!

Umbes aasta tagasi märkasin kõrva taga suurenenud lümfisõlme, samal ajal hakkasin tundma kurguvalu ja tükitunnet, mis oli peamiselt ühel pool ja samuti valutas samal pool kõrv. Varasemalt oli mul diagnoositud krooniline neelupõletik. Käisin LOR arati juures, kes neelupõletiku diagnoosi kinnitas ja pani ka kõrvavalu selle arvele.

Mõned kuud hiljem, möödunud talvel, tekkis kõrva taha teinegi suurenenud lümfisõlm. Perearst tegi igaks juhuks vereanalüüsid, mis olid korras. Kurgu- ja kõrvavalu püsisid.

Praeguseks kurguvalu ei häiri, aga kõrvavalu on pidevalt hullemaks muutunud. Viimasel ajal on tegemist terava-torkiva valuga kõrva sees. Selle aja jooksul on mitu arsti kõrva kontrollinud, põletikku ei ole, kõrv paistab täiesti terve. Aeg-ajalt on torkivat valu kõrva ümbruses, kiirgab läbi lõua ja kaela mööda alla. Samuti on aeg-ajalt põsesarna juures tuim valu, on olnud kiskuvat tunnet oimukohas. Lümfisõlmed endiselt suurenenud, kuid viimase ca poole aasta jooksul nende suurus muutunud ei ole.

Vahetasin perearsti ja plaanisime aasta lõpuni mu seisundit jälgida, määrin kõrva taha Diclaci, võtan B1 vitamiine (arst arvas, et võib aidata, kui tegemist närvivaluga). Kuid kõrvavalu on läinud aina hullemaks ja häirib igapäevaelu, samuti olen oma tervise pärast mures, sest pole aasta jooksul arstidelt abi saanud. Kas soovitaksite mul pöörduda uuesti perearsti, LOR arsti või mõne muu arsti juurde? Milliseid uuringuid peaks tegema, et valude põhjuses selgusele jõuda?

Tänan ette!

Arst vastas:

Kristi Otsmaa

dr Kristi Otsmaa

Perearst

Tere!
Kui kõrva on korduvalt kontrollitud ja kõrv on terve, siis tõenäoliselt ei ole tegu kõrvahaigusega. Kaebuste põhjal tundub nn. neuralgiaga ehk närvi ärritusest tingitud valu tõenäoline. Kõrva- ja näovalu võib lähtuda ka näiteks kaelast, kolmiknärvist, hammastest, neelust , kilpnäärmest või mujalt. Kõiki neid variante võiks oma perearstiga arutada. Lisaks oleks mõistlik käia ära ka hambaarstil. Kui ka lümfisõlmed on suurenenud, siis oleks vaja leidu täpsustada. Selleks tasuks kaaluda ultraheliuuringu tegemist vastavast piirkonnast. Kui kõik muud võimalused on välistatud ja jääb arvamus, et tegu on närvivaluga, tasuks kaaluda spetsiaalsete närvivalu raviks kasutatavate preparaatide tarvitamist.
lugupidamisega
Kristi Otsmaa
perearst

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Kõrva - kurgu - kaelavalu ?

Tere !
Mul diagnoositi 2 kuud tagasi reflukshaigus. Tehti sondi neelamine ja võeti proovid. Helicobakterit ei tuvastatud. Küll aga diagnoos gastriit. Arst määras 8 nädalat ravi omeprasooliga. Olen ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Kui väga hästi järgi mõtelda, siis reflukshaigus võib aeg-ajalt kaudselt põhjustada kõrvavalu. Mao happeline sisu satub kurku, tekib turse, mis põhjustab kuulmetõrve talitlushäiret ja see omakorda ...

Loe edasi

Lümfisõlmed suurenenud

Tere,

minu mureks on suurenenud lümfisõlmed paremal pool nägu. Üks on lõualuu nurga juures, siis teine natuke kõrgemal ja ka katsudes nägu, on tunda lõua peal suurenenud lümfisõlme. Kuna ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist,
suurenenud valulikud lümfisõlmed peegeldavad tavaliselt mingit põletikulist protsessi. Ka peale haiguse põdemist ja põletikunäitajate normaliseerumist võivad nad jääda tükiks ajaks suurenenuks ...

Loe edasi

lümfisõlmed

tere! olen 20 aastane neiu. viimasel nädalal on mu lümfisõlmed kaelal olnud valulikud ja enesetunne ka kehv (nõrkus). palavikku ei ole. ma ei oska kahjuks öelda kas lümfisõlmed on ka suurenenud. milles ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere Tiina
Stress iseenesest ei saa olla lümfisõlmede suurenemise põhjuseks. Küll aga liigne stress võib alandada organismi kaitsevõimet, mistõttu on tulemiuuseks sage haigestumine nn külmetushaigustesse ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: