Pikk palavik ja neelates kõrv valutab 03.10.19 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!

Mul on selline probleem, et 2. september ma ärkasin ägeda kurguvalu peale ülesse ja kraadisin ennast, oli umbes 37.5. Suurt draamat sellest ma ei tekitanud, et ju siis külmetus lihtsalt ja hakkasin palavikualandajaid võtma, siis umbes neli või viis päeva hiljem vaatasin, et mingit kasu neist ei ole ja köha oli ka tekkinud ja ostsin Theraflu tablette köha, nohu ja palaviku vastu. Enesetunne läks aina hullemaks ja oli kahtlane, et nii kaua on palavik ja ära ei lähe, seega 10. september läksin arsti juurde, tegime vereproovi ja ütles, et põletikunäitajad on natuke kõrged ja kirjutas antibiootikumid 10-ks päevaks (Amoksiklav). Mis need põletikunäitajad siis olid, ma ei tea.

13. september läksin uuesti arsti juurde, et kordusanalüüsi teha. Ta ütles, et üks põletikunäitaja on tunduvalt alla läinud, et enne oli see 70 ja nüüd on 20, järelikult antibiootikumid toimivad. Samas teine põletikunäitaja oli natuke suurenenud, see oli mul 15 (ma ei tea, mis ta alguses oli) ja selgitas, et tavaliselt kui see põletikunäitaja tõuseb, siis see juhtubki väga aeglaselt, aga mingit suurt probleemi ta selles ei näinud ja mina läksin koju ja jätkasin oma antibiootikumikuuri.

Antibiootikumid said läbi ja palavik oli ikka siia maani 37-37.5, köha oli ka päris hull (jõin köhasiirupit, võtsin ACC-d, midagi ei aidanud. Nüüd tänaseks ta hakkab vaikselt ära minema). Kuna enesetunne ei olnud parem, siis 25. september uuesti arsti juurde ja uued vereproovid. Seekord saadeti need laborisse, et lähemalt uurida. Kopsud pidid puhtad olema, aga põletikunäitaja oli tõusnud. Enne oli see 15, nüüd 18 aga pereõde ütles selle peale, et sellisel juhul antibiootikume välja ei kirjutata ja küll ta ise ära läheb.

Nüüd siin ma olen, juba peaaegu 5 nädalat on mul 37-37.5 palavik ja paar päeva tagasi hakkas neelates kõrv valutama (ma ei saa täpselt aru, kas see on kurk või kõrv, mis valutab), üks päev ühelt poolt, teine päev teiselt poolt (viimane kord kui arst kurku vaatas, siis enam ta punane ei olnud. Varasemalt oli. Kõrvu ta pole kontrollinud).

Kuna arstilt ma eriti palju abi pole saanud ja mulle see lause rahu ei anna, et "küll ta ise ära läheb", siis ma hakkasin tarbima sipelgapuu koore tilkasid. 28 tilka hommikul ja 28 tilka õhtul vee ja sidrunimahlaga ära segatult. Loodan, et äkki see aitab. Pidi olema looduslik antibiootikum põletiku vastu.

Lisaks täna (3. oktoober) sain gripivaktsiini. Kuna tööjuures tasuta sai ja ainult täna, siis ma ei tahtnud võimalust maha magada, kuigi ma ei tea, kas see on madala palavikuga hea mõte.

Kas mul on põhjust muretsemiseks, et mul on nii pikalt palavik olnud või arsti ütlus "küll ta ise ära läheb" paneb paika?

Arst vastas:

Kristi Otsmaa

dr Kristi Otsmaa

Perearst

Tere!
Kui Teil vaatamata läbi tehtud antibiootikumravikuurile kaebused ikka püsivad on 3 vòimalust: haigust tekitanud bakter ei ole tundlik tarvitatatud ravimile või tegu ei olnudki bakteriaalse infektsiooniga või oli segainfektsioon (viirus + bakter). Kui kaebuste põhjus on viirusinfektsioon, siis selle vastu spetsiifiline ravi puudub ja haigus paraneb aja jooksul iseensesest. Muidugi neid viirusi, mis põhjustavad palavikku üle kuu, ei ole palju. Mõtlema peaks ka nn. atüüpilistele tekitajatele ( mükoplasma, kopsuklamüüdia, läkaköha.), sest need ei ole Amoksiklavile tundlikud. Välistada ei saa ka võimalust, et Teid on tabanud 2 infektsiooni järjest ja seetõttu tundub haiguse kulg nii pikk. Kui Teie palavik ei ole taandunud 1 kuuga, põletikunäitaja on üle normi ning lisandunud on kõrvavalu, peaksite minema ennast uuesti perearstile näitama. Selline väike palavik ei ole iseenesest gripi vastu vaktsineerimise vastunäidustuseks.
Lugupidamisega
Kristi Otsmaa
perearst

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Gastroskoopia

Tere,
Mõne päeva eest käisin gastroskoopias mao ja kaksteistsõrmiksoole uuringus, proovitükk võeti maost. Gastroskoobi sisseviimine: ise ei saanud neelamisega hakkama, seega arst oli sunnitud seda ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Saan soovitada vaid kibekiiret seisundi täpsustamist, kas uuringu teinud arsti poolt, selle vaevusega võib julgelt pöörduda ka EMO-sse. Kui kõik on nii, nagu kirjeldate, tekib küll kahtlus, ...

Loe edasi

Kurgu tagasein

Mure siis selline,kurgumandlid eemaldatud eelmisel aastal mai kuus,mōni kuu tagasi algas lōualuu ettepoole liigutades valus valu otseselt kõrva all lümfi lähedal,nüüd neelates nagu sama poole pealt miski ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Ehk perearst vaatab hindab olukorda ja annab vajadusel saatekirja kurguarstile. Teinekord võib mandlieemaldamise järgselt tekkida mõne kurgus paikneva lümfoidkoekogumiku põletik ja suurenemine. ...

Loe edasi

Mure kõrvaga

Kõik sai alguse 17. veebruaril, lihtsalt hakkas kõrv peas kragisema ja paar tundi hiljem valutama ja pistma. Ütlen veel, et mul ei ole olnud ei köha ega nohu ja pole haige ka päris kaua olnud. Peale ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist,
probleem on selles, et Ospamoxi tabletid tapavad küll põletikku tekitavad bakterid, kuid ei kaota ära nende tegevusest juba tekkinud põletikunähtusid -ehk siis turset, limasekretsiooni, ...

Loe edasi

Põskkoopapõletik, tüsistusena kõrvapõletik

Tere!

Poolteist kuud tagasi tekkis paremas kõrvas selline tunne, et nagu mingi sitikas sibliks seal või, et kohe-kohe hakkab midagi kõrvast välja valguma. Huvitav, et see kaob ära, kui ma ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tervist,
sellist probleemi peab siiski näost näkku uurima, praegu on raske öelda, kas kõrvakudin ja koopapõletik on omavahel seotud või et siis mitte. Alles sellest tulenevalt oleks võimalik kindlaks ...

Loe edasi

neeruvaagnapõletik

Tere

Mul oli selle aasta juunis neeruvaagnapõletik ja võtsin kokku 18 päeva antibiootikume ja olen siiamaani(peaaegu iga päev) joonud ka neeruteesid, vereanalüüs näitas et baktereid ei olnud, ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Ma parem ei arva midagi vaid soovitan pöörduda perearsti vastuvõtule esmasteks uuringuteks, analüüsideks. Siis saab leida sisulisi lahendusi. Liiga palju oletamisi ajab ka paksunahalisema patsiendi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: