Kõrge vererõhk 06.05.18 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere
Olen võtnud viimased 2 aastat südamearsti soovitusel vererõhu rohtu Co-prenessa 4/1,25mg. Väga hästi sobinud ja kõik tip-top. Ainult pulss kippus vahel kõrge olema, ikka 90-100. Siis soovitas arst 1/4 metoprololi ( 50mg tablett) keele alla. Aitas kenasti. Nüüd aga 5 päeva tagasi läks asi äkki halvaks - vererõhk väga kõrgeks ja probleem ongi selles, et rohud nagu üldse ei aita. Vererõhk väikeste kõikumistega ülemine kuni 160 ja alumine kuni 106. Esimesel päeval käis kiirabi, öösel olen helistanud telefonile 1220 ja ka perearsti vastuvõtul käisin. Tehti südame kardiogramm, südamega korras. Lähipäevil tehakse ka vereanalüüsid. Detsembris tehtud olid korras, ainult kolesterool üle 7. Tänaseks on nii, et vastavalt arstide soovitustele, parem ei ole. Vererõhu rohu võtan hommikul, õhtuks viskab rõhu kõrgeks, hommikul jälle kõrge. Näiteks eile õhtul oli rõhk üle normi, vererõhu rohtu enam võtta ei julgenud ja et magama jääda võtsin palderjani ja kui kui palderjan ei rahustanud, xanaxi. 3 tunni pärast olin värisedes üleval ja vererõhk väga kõrge. 1220 soovitas öösel uus vererõhu tablett (4mg/1,25) ja xanax võtta. 6 tundi hiljem hommikul vererõhk jälle tõusnud lubatust suuremaks.
Soovin teada lisaks kiirabile,oma perearstile ja perearsti nõuande infotelefonile ka Teie arvamust. Sest kõik soovitused on natuke erinevad ja ma olen nõutu:
1. Kui palju oleks mõistlik võtta metropololi kui pulss nagu korras (70-75), aga vererõhk kõrge. Soovitused siiani erinevad. Perearst et 50 mg, aga nõuandetelefon et mitte üle 25 mg.
2. Kui ma võtan vererõhu rohu hommikul ja õhtuks või öösel on jälle väga kõrge, kas võin siis uue tableti võtta. Perearst soovitas hakata võtma kohe hommikul topelt annus (8mg) Äkki langeb palju korraga.
3. Xanax on mul kodus 0,25 mg. Olen seda varemalt väga harva tarvitanud, teeb kenasti rahulikuks. Kuid nüüd nagu abi pole. Kas peaks korraga näiteks 0,5 mg võtma. Praegu on soovitused, et siis kui ärevus tekib 0,25 , aga mõnede tundide möödudes on uus ärevus ja siis peks nagu jälle võtma, sest ka vererõhk tõuseb ja oma mõttejõul ma jagu ei saa sellest.
4. Lugesin täna, et antidepressandi tarvitamine ( minul Cipralex) tõstab omakorda vererõhku. Pole seda rohtu veel võtnud, aga soovitati hakata tarvitama, kuna on ka ärevushäire. Kunagi 7 aastat tagasi väga hästi aitas, küll teiste tervisehädade korral. Äkki peaks selle rohuga ootama kuni vererõhk korda saab või samas just võtma. Arvan ise ka, et kõige põhjus on pidev sisemine ärevus.
5. Kas põhjus võib olla kõrges kolesteroolis? Kolesterooli rohtu olen keeldunud tarvitamast, kuna 3 aastat tagasi sain kõrge kolesterooli 4 kuuga ise toitumisega täitsa normi, aga vaatamata lubadustele pole suutnud end seekord käsile võtta.

Tänan

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Oletan, et vastasin Teie esimesele kirjale. Kui mitte, siis sealsed mõtted sobivad ka Teile. Kipun kahtlustama ärevushäiret, selle ravi on mitmekülgne, lisaks antidepressantidele ka psühhoteraapia, eneseabi. Kõige tähtsam, ehk on mingi väline põhjus, mida oleks võimalik mõjutada. Xanax on tulekustutiks hea, kuid oht uueks probleemiks- ravimsõltuvuseks. Metoprololi annus võib olla vahemikus 25-200 mg, kõik sõltub inimesest. Kolesteroolitase ei mõjuta vererõhku. Soovitan nõu pidada naistearstiga ja kaaluda näiteks hormoonasendusravi. Saan aru, et vaevused on kestnud aastaid, u 50 eluaastast ( 57-7) ja selles vanuses naistel on sagedasemad üleminekuea vaevused. Mõnel vähem, teisel jälle rohkem. Kahjuks ei saa ma muud teha, kui oletada ja see võib tuua Teile kaasa uusi kannatusi. Ikka hea koostöö oma perearstiga !
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Vererõhk

Tere.
Palun, kas saate anda mulle nõu, mis puudutab kõrget vererõhku ja ravimit Betloc ZOK 50. Ma ei ole tarvitanud siiani kordagi vererõhuravimeid, kuna vererõhk on tavaliselt normaalne. Paar ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Mõistan muret. Peaks leidma põhjuse, mis vererõhk nii kiiresti tõuseb. Sellel võib olla palju põhjuseid. Päris muret tekitav on elada teadmisega, kas vererõhk on äkki tõusnud. Inimene kaotab ...

Loe edasi

Kõrge vererõhk

Kooliarst avastas, et minu 14 a tütrel (pikkus 170, kaal 70 kg) on vererõhk kõrge. Ühel päeval oli 150/80, teisel päeval 140/70. On tubli õpilane ja teeb sporti. Perekonnas on kõrge vererõhk veel tema ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Arvan, et tüdruk on lihtsalt veidi ähmis ja sellest kogu probleem. Iga kord kui taas läheb vererõhku kontrollima, on ta juba ette pinges tulemuse pärast. soovitan väga ööpäevast vererõhukontrolli ...

Loe edasi

vererõhk

Tere.
Minu ema on 74 aastane ja vererõhk 160/95. Kas ta peab vererõhu alandajaid võtma või ravima kui enesetunne on normaalne ja teeb kerget füüsilist tööd?
Tänan, Ene

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere Ene
Arvan, et ei pea. Aga kui esineb rida kaasuvaid südame-veresoonkonnahaiguste riskifaktoreid nagu suitsetamine, vähene liikuvus, suur kehakaal, perekondlik eelsoodumi´us ränkade tüsististe ...

Loe edasi

kõrge vererõhk

Lp. dr. Veskimägi,

Olen 38-aastane naine ja aastaid on vererõhk olnud normaalsest kõrgem (praegu tavaliselt 140/100, aga kevadel on oli nt.170/110). Ravimitega on õnnestunud ülemine vererõhk ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist
Alumine vererõhk näitab veresoonte toonust ( pingsust) hetkel kui süda on lõdvestunud ja valmistub järgmiseks kokkutõmbeks. Alumise vererõhu normi vahemik on 50-95 mm/hg. Üle selle on vererõhk ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: