Südamelihase põletiku kahtlus 21.12.17 / Perearst

Külastaja küsib:

Tervist doktor Veskimägi! Tänan teid kohe, et olete võtnud vaevaks nii paljudele inimestele vastata ja neid aidata.


Minu mure seisneb selles, et kardan, et mul on südamelihase põletik. Oli külmetus või viirushaigus, täpselt ei tea, igatahes vaevas mind nohu ja samal ajal oli ka kõhulahtisus ning oksendamine, mis möödusid ühe päevaga. Esimesel ja teisel päeval oli ka palavik (mitte kõrge, kuni 37,8 vms) ning siis palavik möödus. Nüüd on haigestumisest möödas aga nädal ja viimasel paaril päeval on tekkinud õhtuti kerge palavik. Väsimus ja roidumus on ka ning õhtuks tekib selline haiglane olek ja kerge palavik, 37.0 - 37,3. Samas pole väsimus selline, et ei jaksaks käia või trepist üles minna vms.

Kas on põhjust muretseda südamelihase põletiku võimaluse pärast? Olen uurinud ka südamelihase põletiku kohta ja saanud mitmesugust infot - ühelt poolt tundub, et tegemist on väga surmava haigusega, teisalt jällegi öeldakse, et läheb enamasti niisama üle. Mida teie oma pikaaegse praktika baasil öelda oskate? Kas tegemist on ka tihtiesineva haigusega või pigem on see harv haigus/tüsistus? Kuidas seda diagnoositakse ja kas on üldse võimalik ilma MRT-ta seda diagnoosida?


Suurimad tänud juba ette ära!

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Tänan hea sõna eest. Proovin vastata. Südamelihase põletiku diagnoosimine tugineb ikka südameuuringutele. Selleks on erinevad vereproovid, elektrokardiograafia, südame ultrahliuuring, koormustest. Iga viirusinfektsiooniga kaasneb rohkem või vähem häireid keha erinevate organsüsteemide talitluses, sealhulgas ka südametöös. Kuid kergem väsimus ei ole kindlasti südamelihase põletiku tunnus. On ka arstide koolkondi, kes diagnoosivad seda siis, kui kõik uuringud on korras. Ise ma seda õigeks ei pea. Tõeline südamelihasepõletik on harv haigus. Teie vaevuste leevenduseks soovitan puhkust, hea toimega on põletiku ja valuvastane ravim ibuprofeen, 00,4-0,6 g 2-3 x päevas, tervislik toit, mittesuitsetamine. Katsuge neid soovitusi järgida 7-10 p ja siis pidada nõu arstiga. Ohumärkideks on õhupuudus väiksemal koormusel, jalgade tursumine, köha, külma higigteke väiksemal koormusel, huulte-sõrmeküünte sinakus. Kui midagi sellist on, siis peab otsima koheselt erakorralist arstiabi.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Palavik ja väsimus

Tere,

Umbes kuu aega hakkas õhtuti, kuskil üks kord nädalas väike palavik 37,1-37,3 olema, ilma muude kaebusteta (ei nohu, köha vms). Nüüd, viimase kahe nädala jooksul on palavik iga päev ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse eest. Kilpnäärme ületalitlus ja autoimmuunne põletik, türeoidiit, võib anda selliseid vaevusi. Ja ausalt öelda, tekkis ka minul südamelihase põletiku kahtlus. Julgesti perearsti ...

Loe edasi

südamelihase põletik

Tere

Selline küsimus, et millised vereproovid teha, et teada saada,kas on südamelihase põletik. Perearsti poolt tehtud vereproovid ja haiglas tehtud proovid midagi ei näita. Tehti ka ehho ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Südamelihase põletiku kahtlusel tehakse analüüsid mis näitavad südamelihase kahjustust ( troponiin, CK MB, ALAT ASAT), analüüsid mis näitavad põletikureaktsiooni raskust, immuunreaktsiooni ( ...

Loe edasi

Pikalt kestnud väike palavik

Tere.
Jäin septembris kopsupõletikku ja pärast seda olen pidevalt kannatanud väikse palaviku 36,8-37,3 ja väsimuse all. Vereproovist tuli välja, et mul on ka väike kilpnäärme alatalitlus. Esimene ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Rasked küsimused. Arstidel on kombeks esmalt välja lülitada kehalised haigused, kui neid ei ole, st uuringud-analüüsid on korras siis jääb üle somatoformsed häired, depressioon, ärevushäired. ...

Loe edasi

kõikuv vererõhk

Tere

Olen 38a naine. Viimase aasta jooksul on olnud vererõhu kõikumisi. Seda ma tunnen ennekõike raskuse tundest rinna sees ja madal pulss, mõnikord extrasystolitega).Kui selle tunde ajal ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere Liisu
Arvan, et tegemist on kerge talitlushäirega, mis ei kujuta mingit ohtu. Cipralex on jälle ravim mis võib ka sarnaseid nähte anda. Kui teate et kõik on korras siis ka see on suur väärtus. ...

Loe edasi

syda

tere !

Kui sydame piirkonnas on ysna tihti valud ja pistab aga ... sydamefilmi tehes oeldi,et koik on korras ja sydamel pole hada midagi, miks siis need valud on ?
Ykspaev oli mehel ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere Elen
Südamepiirkonna valud on ühed segast laadi vaevused. See võib olla tõesti südamehaigusest. Need jagunevad kahte suurde rühma. Esiteks südame veresoonte ahenemine, sellele on iseloomulik ...

Loe edasi

palavik

Mul on talvel pidevalt väike palavik (37,2-37,5) ja pea valutab. Mis mul viga on?

Ette tänades Johhannes

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere Johhannes
Kahjuks on Teie kirjas sisalduv teave väga napp, et arstliku seisukohta saaks võtta. Tekib õrn kahtlus ninakõrvalkoobaste põletiku suhtes, kuid selle kinnitamiseks on vajalikud mitmed ...

Loe edasi

südamelihaste põletik

Tere!

Kuna enam rubriik südamehaigused alla küsimusi esitada ei saa, siis ehk saaks teilt vastuse. Mul on kõik süptomid, mis viitavad südamelihaste põletikule ja tekkinud tänu tihedale sportimisele. ...

Vastas dr Eero Merilind

Lugupeetud Marje.



Teie küsimus on liiga spetsiifiline - soovitan pöörduda ikkagi

kardioloogi poole. Samas ei saa ma päris täpselt aru, kas südamelihase
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: