Beebil kõht korrast ära 08.12.17 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!

Minu lapsel (3k 3n) tundub viimase kuu vältel olevat kõht korrast ära. Kaka ei ole eriti puderjas, pigem ühtlane mass mõnede valgete tükikestega (pilt lisatud). Vahepeal oli ka limatükke sees ja oli kergelt rohekas. Kakab häälekalt puristade tavaliselt 1 kord päevas, vahel harva 2 korda päevas või ülepäeva. Kas siin võib kahtlustada kõhulahtisust ja see vajaks põhjalikumat uurimist? Nädal tagasi alustasime Enteroli kuuriga (kestis 5 päeva) ja nüüd oleme jätkanud Biolatte probiootikumiga. Selle tagajärjel on lima kadunud. Kaalu on juurde võtnud iga kuu 1,3-1,4 kilo, viimase 3 nädalaga umbes 600 grammi. Õhtuti enne magamaminekut on ilmsetl ka gaasivalud, nutab tavaliselt umbes tund aega järjest. Päeval erilisi nutuhooge ei ole ja on rõõmsameelne.

Viimase nädala olen hoidunud piimatoodetest ja munast. Kas võin endale lubada näit kitsepiimast tooteid ja laktoosivabu piimatooteid?

Arst vastas:

Kristi Otsmaa

dr Kristi Otsmaa

Perearst

Tere!

Eeldan, et Teie laps on rinnapiimatoidul. Kuna laps on rõõmsameelne ja on kaalus hästi juurde võtnud, siis arvan, et esialgu pole põhjalikumaid uuringuid tarvis. Limase ja roheka kaka põhjuseks on suure tõenäosusega bakterite tasakaalu häire. Sel juhul võiks probiootikume tarvitada pikema kuurina, näiteks ühe kuu jooksul.
Teoreetiliselt võib põhjus olla ka ema toidus, aga kui olete nädala jooksul ellimineerinud oma toidust kõik piimatooted ja lapse seisundis muutust pole toimunud, siis tõenäoliselt pole põhjus Teie piimatoodete tarbimises ning Te võite neid mõõdukas koguses edasi tarbida. Kui allergia kahtlus jääb, tasuks nõu pidada allergoloogiga.

Lugupidamisega
Kristi Otsmaa
perearst

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

kõht korrast ära

Tere,

kas 11 nädalasele imikule on lubatud anda kõhu korda saamiseks beneflora pulbrit või gefiluse kapsleid? Beebi saab ainult rinnapiima ja probleem tekkis pärast minu antibiootikumide tarvitamist ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Kui tegemist on antibiootikumravi jaärgse sassiläinud seedetrakti mikroobide kooslusega on parimaks raviks maitsestamata jogurt, Eestis on parimaks jogurtiks sellises küsimuses " Cefilus" jogurt. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: