Laps nikastas selgroo? 07.01.15 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere!
Pühade ajal 8-aastane tütar teistega mängides võttis ühe 5-aastase lapse enda kukile. Mõlemad sellised õblukesed nagu tüdrukud sel ajal on. Nii nagu vanemad lapsi õlgadele (kukla taha) istuma upitavad.

Keegi täiskasvanutest juures ei olnud, tuginen ta enda seletusele. See teine laps kaotas "ülesse" jõudes tasakaalu ja hakkas ettepoole kukkuma. Mu tütar algul püüdis vastu astuda, aga siis lasi teise lapse voodile kukkuda (ettepoole). Siis ette kummardamise ajal oli selja keskosast mingi "nõks" läbi käinud. Mingi valu tal oli vist natuke, aga ta ei kurtnud kuidagi ega samal õhtul meile rääkinud. Ju lootis, et valu taandub. Järgmisel päeval rääkis, et ta ei saa hüpata ega joosta. Uurisime temalt kõik välja ja kas valu on koguaeg, pisteline, tuikav jne, aga midagi tõsist ei paistnud olevat.
Nüüd algas kool taas ja täna koju jõudes rääkis taas, et ta ei saa hüpata ega joosta (seljakotiga). Näitas selja keskosast (mitte alaseljast) umbes 20 cm jagu üles-alla, et umbes seal annab tunda vaid siis, kui hüppab. Ja siis on tunne, nagu käega pihta paneks või lööks.
Mitte midagi muud ei ole. Ei valuta, ei tuika, ujumistunnis selg tunda ei anna, ei ole ka mingit muud tervisehäda täheldanud, rõõmus laps nagu ikka. Aga ütleb, et ei saa hüpata ja joosta.
Mis võib viga olla? Kas peab arsti poole pöörduma, kes pilti teeks vms? Või lihtsalt on väike nikastus, mis varsti taastub?
Ette tänades

Arst vastas:

Kristi Otsmaa

dr Kristi Otsmaa

Perearst

Tere lugupeetud küsija!

Kui probleem on tänaseks kestnud juba üle kahe nädala, soovitaksin siiski pöörduda oma perearsti poole. Läbivaatuse käigus otsustab perearst uuringute vajaduse üle. Suure tõenäosusega piltdiagnostika ei pruugi olla vajalik ja raviotsuse tegemiseks piisab arstlikust läbivaatusest. Mõnikord on sellistel puhkudel abi lühikest kuurist valuvastase preparaadiga, aidata võib ka füsioterapeut.
Lugupidamisega
Kristi Otsmaa
perearst
Confido Erameditsiini Keskus

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Madal Pulss

Tere mure selline et puhke olekus läheb pulss madalaks kui õhtul tv vaatan pikali siis pulss on 50 ümber vahel ka kukub kuni 45ni ja öösel näitab vahel pulsi kell ka lausa 41. Kas see on ohtlik ja liiga ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse eest. Loen Teie kirjast, et olete füüsiliselt aktiivne noor mees. Madal pulss näitab head treenitust, tippsportlastel pulss 35-40 rahuoleksus ongi normaalne. Kui vaevused puuduvad, ...

Loe edasi

Helicobacter ja kuiv köha/nohu/hommikuti röga

Minu abikaasa käis Synlab`is verd andmas ning selgus, et tal on helicobacter.
Helicobacter pylori IgA QN147,6 U/ml
Helicobacter pylori IgG QN >640.0 U/ml

Perearst kirjutas välja ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse eest. Näen siin mitut probleemi. Need analüüsid näitavad seda, et inimene on kokku puutunud maobakteriga- H.pylori. Tegemist võib olla kroonilise või ägeda põletikuga või lihtsalt ...

Loe edasi

Ärevus, hingamisraskus

Mul on viimasel kahel nädalal jube ärevus olnud ja paaril õhtul kui olen ka ärevil magama läinud on syda puperdanud ja siis magama jäädes (uinumis momendil) tunnen vahepeal et ei hinga ja siis ehmatan ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Täanan usalduse eest. Teie vaevused on omased pigem terviseärevusele ja ärevushäirele. Sellel on väga palju põhjuseid. Kuid ennem tuleks välistada kehalised haigused, seda aitab teha perearst ...

Loe edasi

Naksumine ülakehas ja õhupuudus

Tere!
Pöördun Teie poole lugupidamises ja lootuses; ma ei taha kaotada võimalust rääkida oma murest kellelegi, kes võiks suuta minu probleemile valgust heita. Probleem millega pöördun on tänaseks ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan usalduse eest. Vajalik on välistada eriravi vajavad kehalised haigused. Soovitan kilpnäärme ja puugihaiguste analüüse, täisvere test jt. Õhupuuduse täpsustamiseks spirograafia ja koormuselektrokardiograafia. ...

Loe edasi

Varvas paistes, punane

Tere, mul läks üle öö keskmine varvas paiste, punaseks ja on valulik astudes. Samuti kandub lööve edasi jalalabale(valus on siiski vaid varvas) ning see on kestnud juba üle nädala kindlasti. Kas peaks ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Kirjeldus viitab varba pehmekoe põletikule, tselluliidile. Paikseks raviks Braunovidon salvside, 2 x p, hinnata ravi efekti 3.4 päeva pärast. Kui parem ei ole, siis perearst ja edasine käsitlus. ...

Loe edasi

Kummaline valge katt keelel, mida pestes maha ei saa

Tere, olen 22. aastane noormees ning mind vaevab keelel kummaline valge katt, mis pestes maha ei tule. Probleem on kestnud juba mitu kuud. Paar kuud tagasi tekkis ka imelikud tiumad valud kõhus, paremal ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Selline keel esineb sageli koos mao limaskesta kergemate põletikega, keel on mao peegel, nii ütleb idamaade tarkus. Ka kõhuvaevus kinnitab seda hüpoteesi. Saan soovitada käsimüügist omeprazoli ...

Loe edasi

Sügelev tagumik

Sügeleb on miski lööve ja punnid.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Soovitan teha perearstikeskuses pärakukaape ja rooja analüüsid ussnugilistele, veresuhkruproovi. Kui need on korras, siis võiks aidata salv Travocort 3-4 x päevas, õhuke kiht. Ka aluspüksid ...

Loe edasi

Kurk

Mis imeliku punni laadsed asjad seal on, ( ära ringitatud?
Kas kurk üldjuhul on NORMLSES SEISUS?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Tänan hea pildi eest. Paistab olema mandli lisasagar ja osaliselt ka sidekoeline, healoomuline vohand. Pildil on mandlid sedamoodi, nagu oleks tegemist kroonilise mandlipõletikuga ja neelu ...

Loe edasi

Jalatallad ja peopesad annavad tunda.

Tere!
Mul peopesad ja jalatallad annavad tunda, vahest rohkem vahest vähem. Aga koguaeg on olemas. Ei valuta ega sügele aga mingi tunne on ei oska täpselt seletada. Algul tuli peopessa, siis jalatalda ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Esmane külastus ikka perearsti poole. Eristusdiagnoos, esmased uuringud ja edasine juba selgunud leidudele. Teeksin üldanalüüsid, täisveri, gly, siis reumaproovid, SR, CRP, CCP, borrelioosi ...

Loe edasi

Rahutud jalad?

Tere dr.M.Veskimägi
Mind piinab juba mõned aastat ja nüüd järjest enam jalgade valu,kuumuse tunne ja nagu oleksin saanud nõgestega kõrvetada.Taolised sümptomid esinevad õhtuti enne uinumist ja ei ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Näen Teie vaevuste taga rahutute jalgade sündroomi, ing k restless leg syndrome. Vaevus häirib patsienti väga, kuid kõik uuringud paistavad olema korras. Sündroomi diagnnoistaksegi teiste ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: