Vitamiinide võtmine 01.02.13 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere! Selline mure seoses vitamiinide võtmisega. Nimelt peale lapse sündi (juba möödas 3 a) langevad mul tohutult välja juuksed. Olen 30.a vana. Pikkadest ja paksudest juustest on jäänud vaid hiiresaba. Eriti langesid välja suvel 2012. Mure tekkis, et langesid ka uued juuksed välja, mis u 5-8 cm pikkused. Kontrolitud suhugormoonid ja käidud endokrinoloogi juures- kõik analüüsid on korras. Lisan, et toitun võimalikult tervislikult. 3 kuud tagasi avastati mul rauavaegus (oli 9). Võtan 3 kuud Retaferi 100 mg 2 korda päevas ja hetkel raud veres sama 9. Kas on teisi raua sisaldavad preparaadid, mis omastavad organismiga paremini? Lisaks jaanuaaris 2013 tehtud analüüsidest tuli välja, et mul on ka D-vitaiimini puudus. Hakkasin võtma Liquid Vitamin D3 2500 IU (62,5mg) 2 korda päevas. Kas nii palju tohib võtta ööpäevas D vitamiini? Septembrist 2012, kui raua ja D puudus olid avastamata, hakkasin võtma järgmised vitamiinid: Biotiini 1000 mg 1 kord päevas, tsink 30 mg 1 kord päevas. Ehk võtan need juba 5 kuud järjest. Kuu aega võtan E vitamiini 95 mg 1 kord päevas. Juuksed langevad vähem välja võrreldes suvega, aga siiski mitte nii vähe nagu enne rasedaks jäämist. Kuna ma võttan nii palju suurtes koguses viitamine, siis muretsen väga. Kas kuskilt Eestis tehakse(sh tasulises kliinikus) vereanalüüsi, kus oleks näha kõike vitamiinide sisaldus organiismis (A, B, E, tsink, biotiin jne)? Kuna pole kindlaks tehtud palju mul veres tsinki, biotiini, E vitamiini siis üldjuhul kaua soovitatav võtta need vitamiine suurtes koguses? Lisan veel, et kui probleem algas, võtsin Evonia kompleksvitamiinid, lootes et nad aitavad. Võtsin 4 kuud, kuid tulemus oli null, sest suvel hakkasid juuksed meeletult välja langema. Sellepärast võtan eraldi vitamiinid, just need mis võivad põhjustada juuste väljalangemist ja suurtes koguses. Ootan väga teie arvamust ja tänan ette.

Arst vastas:

Le Vallikivi

dr Le Vallikivi

Perearst

Tervist,
soovitaks Teil konsulteerida toitumisspetsialistiga, kes saab teha vajalikud analüüsid ning selle põhjal soovitada Teile individuaalselt vajalikud ning ka omavahel kokkusobivad vitamiinid ning mineraalained sobilikes doosides. Nende ainete meelevaldsetes doosides tarvitamine pikema aja vältel võib kaasa tuua hoopis tõsisemaid terviseprobleeme kui juuste väljalangemine ning eelpoolmainitud probleemi korral üldse mitte aidata.
Lugupidamisega
Le Vallikivi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Väikelapse intiimpiirkond

Mida peaks tegema et lapse häbememokkade piirkond ei punetaks?

Millest vôib olla see tingitud ? Piirkond saab piisavalt õhku ja umbne ei saaks nagu olla.

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Küsimusest ei selgu, kas laps kannab veel mähkmeid või enam mitte. Kui jah, siis võib põhjus olla selles ja lahenduseks mähkmete ära jätmine. Kui laps käib tualetis, tuleks piirkond pärast ...

Loe edasi

Mononukleoos

Tere

Laps on 9. aastane ja tegeleb aktiivselt spordiga (suusatamisega). Nimelt põdes ta 2018. aasta novembrikuus angiini (mädased mandlid ja palavik). Sai peale AB ravi, kuid peale seda ei ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Infektsioosne mononukleoos on viirushaugus, mille vastu spetsiifiline ravi puudub. Täiskasvanueaks on enamik inimesi selle läbi põdenud. Enamikel juhtudel põetakse haigus läbi nii, et inimene ...

Loe edasi

Lihasvalu!!!

Tere! Olen 40 naine ja viimasel ajal,umbes üle aasta tagasi razeduse ajal hakkasid mul hommikul üles tõustes jalad valusaks,kangeks jääma. Kui voodist üles tõusen,siis kõnnin algul nagu puuhobune,jalad ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
40 a on vanus, kus hakkab üha enam märku andma selja ja liigeste jäikus, seda nimetetakse artroosiks ja spindüloosiks. Mõtlen ka fibromüalgiale ja ka mõnele puukidega levivatele haigustele. ...

Loe edasi

Analüüsid

Tere, sai antud tasulised analüüsid ja perearst puhkab :). Kas muretsemiseks on põhjust? Tulemused siis sellised,
PSA 0,49 µg/l .
Kalprotektiin roojas 62 µg/g

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
PSA on normis, kalprotektiin aga piiripealne. See peaks olema alla 50. Edasine sõlrub Teie vaevustest ja teistest sümptomitest. Raviarst otsustab.
Head tervist soovides
Madis ...

Loe edasi

Ninast valgub veri suhu

Tere,

Viimasel kahel-kolmel nädalal olen tähele pannud ebaavalist veritsust suus. Alguses ei saanud aru kuskohast veri tuleb (siiani pole päris kindel). Täna arvan, et see valgub nina tagaosast ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!
Sage aevastamine, ninakinnisus ja kurgulae sügelemine võivad viidata allergilisele nohule. Kui nina limaskest on põletiku tõttu kahjustatud, võib see ka veritseda. Diagnoosi täpsustamiseks ...

Loe edasi

Helicobacter igg

Tere!

Kas väljaheitest määratud helicobacter igg 11,5 vajab kolmikravi?

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Igal laboril on oma normid, lähtuda tuleks ka vaevustest. Väljaheites antikehade esinemine näitab pisiku olemasolu, kui on ka vaevused, siis on ka kolmikravi vajalik. Teie arst, kes analüüsid ...

Loe edasi

Eelnevale kirjale lisan ka pildid

Eelnev kiri, mille saatsin, seal on ka küsimus

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Tänan, palun lugege vastust, mida võiks teha.

Loe edasi

Keele mure pikemat aega

Saadan pildid.
Sümptomid: aegajalt valulik keeleots, hambajäljed külgedel, valge katt, kohati ikka tugev valge katt. Keele otsas tundub, nagu oleks keelenäsad põletikus, valulikud.
Minu perearst ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Soovitan veel arsti läbivaatust, täisverw, raua ja B12 vit TSH jr analüüse. Kui kõik on korras, siis võib olla rahulik. Suitsetamine võib ka seda vaevust põhjustada, soovitan loobuda.
Head ...

Loe edasi

Palavik, jalavalu.

Pöördusin perearsti juurde 23.07. Eelmisel öösel tekkis jalas meeletu valu, nahka ei saanud üldse puudutada, paistetus ja palavik tõusis tunniga ligi 39. Kartsin meeletult puuki ja läksin hommikul palavikuga ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere
Haiguspilt on omane roospõletikule, kuid sarnaseid nähte võivad anda veel mitmed tõved. Roospõletiku koduse antibiootukumi ravi on pikk, 2 nädalat, vähemalt. Oluline on hinnata C reaktiivse ...

Loe edasi

liigeste põletik

MUL VALUTAVAD JA ON KANGED KÕIK LIIGESED,ISEGI SÕRMEDE OMAD.PÕLETIKU NÄITAJA ON 42

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !
Liigespõletikke on väga erinevaid, ka ravi on igal haigusel omamoodi. Võimalik, et tegemist on hilisema algusega reumatoidartriidiga. Saan soovitada head koostööd oma perearstiga, temalt uuringud: ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: