Krooniline nohu? 09.02.12 / Perearst

Külastaja küsib:

Tere.
Käisin kurgumandli operatsioonil 2006.aasta augustis. Täpselt ei mäleta, et millal, aga mingi aeg peale operatsiooni hakkas kurku tekkima pidev röga, lima. Perearstilt sain diagnoosiks kroonilise nohu. Hakkasin kasutama ninaspreid, mille nime kahjuks ei suuda meelde tuletada ja seda enam ei ole müügis. See ninasprei isegi aitas ja tõesti kurku tekkiv lima jäi vähemaks. Hiljem hakkasin kasutama Nasonexi ja mulle tundub, et see rohi ei aita mind absoluutselt. Eriti palju on röga kurgus hommikuti ja õhtuti. Mõnikord on see ilma värvuseta, kuid enamiku ajast on see kollane ja lõhnab väga jubedalt. Hommikul ärgates on isegi suus selline hapukas-mõru maitse. Hingeõhk on väga ebameeldiv ja mõnikord on seda isegi päevasel ajal tunda. Pidevalt olen ametis selle röga kättesaamisega kurgust, üritan välja sülitada, kuid mõnikord on see lausa võimatu, kuna röga väga kleepuv ja kurgus kinni. Mulle tundub, et kui ma joon ja söön, siis lima kaob kurgust või jääb vähemaks. Pole kunagi suitsetanud ja ka piima joon üsna harva. Nuusates ei tule midagi ninast, kõik voolab kurku. Ainult kui külmetada olen saanud ja seejärel nohu tekkinud, siis ei valgu midagi, sest kõik tuleb nuusates välja.
Olen märganud, et kevadel ja suvel ilusate ilmadega kaob röga kurgust. Aga kui peaks veidi külmem või niiskem ilm olema, siis tuleb probleem tagasi. Isegi praegu tundub mulle, et mõnikord kui väljas on veidi külmem, siis tekib röga kurku palju rohkem. Väljas kõndides külma ilmaga tekib röga kiiresti ja palju. Sama lugu on kui vihmane ilm ja niiske. Sügisest kevadeni on täiesti jube elada selle probleemiga ja vahel öösiti tekib nii palju röga, et ärkan öösel, kuna see röga takistab hingamist. Mitmel korral olen ärganud lämbumistundega ja siis peale seda tükk aega köhinud. Kas tõesti on tegu kroonilise nohuga ja kuidas sellest probleemist vabaneda? Olen 25aastane naine.

Arst vastas:

Madis Veskimägi

dr Madis Veskimägi

Perearst

Tõstamaa Tervisekeskus

Tere !
Tunnen kaasa ja katsun midagi oletada. Teie kirjeldatud vaevused viitavad kroonilisele põskkoopapõletikule, võimalik et ka krooniline mandlipõletik võib osaliselt anda neid vaevuseid. Teie nina kõrvalkoopad, ninakarbikud ja nina vahesein vajavad põhjalikku uurimist. Parim võimalus selleks on kompuuteruuring, seda korraldab nina-kõrva-kurguarst, tema vastuvõtule annab saatekirja perearst. Kui piirkonnast on täpsem pilt, siis saab ka leida parima ravi. Kahjuks ei saa ma muud välja pakkuda või mingeid ravimeid määrata.
Head tervist soovides,
Madis Veskimägi

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Perearst

Parasiidid

Tere.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Mure sinusiidiga pärast hamba eemaldamist

Tere,


Aprilli lõpus eemaldati mul parempoolne esimene ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Linaluuuss ehk naaskelsaba.


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist !

Loe edasi

Kas põhjust nahaarsti vastuvõtuks

Tere


Mõlema suure varba küünel on must plekk ning ...

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Vererõhk erinevatelt kätelt mõõtes

Tere!
Küsimus vererõhu kohta.

Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Hellicobakter


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tere !

Loe edasi

Pea käib ringi

Tere,

Nimelt, käib mul pea ringi kui ma hommikul ärgates ...

Le Vallikivi

Vastas dr Le Vallikivi

Tere

Loe edasi

Kopsuröntgeni vastus

Ma sain röntgenist vastused ...

Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere,
Lugupidamisega
Kristi Otsmaa
Perearst

Loe edasi

Tromboos kopsudes


Kristi Otsmaa

Vastas dr Kristi Otsmaa

Tere!


Loe edasi

Kõrge vererõhk.


Madis Veskimägi

Vastas dr Madis Veskimägi

Tervist !

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: