Narkolepsia? Katapleksia? Sünkoop? 09.09.20 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Mure selline, et kipun tugeva naeru ajal "minestama", kas just minestama aga terve keha kontrollimatult vajub lihtsalt ära ning peale seda esinevad peavalud. Samad sümptomid on ka Laughter-induced Syncope'il (eesti keelsed nimetust ma ei tea)

Umbes kaks korda päeva jooksul esineb ka järsk unesus mida on raske tagasi hoida. Lühidad mälukaotused, kipun tegema mikrouinakuid. Peale uinakuid olen palju värskem. Iga öö ärkan 1-2 korda ülesse, luupainajaid pole.

Probleemide alguses ma väga sellele suur rõhku ei pööranud, sest neid esines suhteliselt harva ning minestanud ei ole, kuigi keha kontrollimatus oli olemas.




Kas mul võib olla Narkolepsia/Katapleksida või Sünkoop? Kas pean käima aju ja/või -uneuuringul? Kas nendele uuringutele pääseb ainult perearsti kaudu?

Arst vastas:

Ain Pajos

dr Ain Pajos

Neuroloog

OÜ Neurodiagnostika

Asi meenutab narkolepsiat. Kas esinevad ka elavad unenäod, lühiajalised halvatustunded öisel ärkamisel?
Tuleks külastada neuroloogi.

Dr. Ain Pajos
6748591
Neurodiagnostika.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

Püsiv nimmevalu

Tere!
Pöördun taas Teie poole, et nõu saada. Mul on tugev nimmevalu kestnud juba peaaegu 4 kuud. Valu on kiirgunud kogu selle aja jooksul vasakusse jalga, tuharasse ja sääre tagakülge - istuda ei ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kuna valu pikaajaliselt kiirgub jalgadesse, on ka võimalikud põiehäired ja uuringud näitavad närvijuurekanalite ahenemist tuleks kindlasti konsulteerida neurokirurgiga (PERH või TÜ Kliinikum) võimaliku ...

Loe edasi

Kas haigus võib olla neuroloogiline?

Minu haiguslugu suht pikk aga diagnoosita. Ei tea kas teie oskate midagi arvata. Aasta tagasi septembris läksin Norras esmaabisse, kust suunati haiglasse, tugevate seljalihaste krampide (piki selga mõlemalpool ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Liigesevalude pärast võiks konsulteerida reumatoloogiga. Neuroloogilist probleemi, v.a. ärevushäire ei paista olevat.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Kehv enesetunne, kerge pearinglus.

Aasta tagasi algasid pearinglus hood. Olin soojal maal ja sõitsin liftiga ülevalt alla ja liftis hakkas tugev pearinglus. Peale seda läksin kohaliku poodi ja seal hakkas pearinglus ning hästi paha enesetunne. ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kirjeldus viitab enam ärevushäirele. Vajalik on siiski visiit neuroloogile et saada selgus.

Tel. 6748591
Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Seljavalu jms.

Olen 64a. vanune meesterahvas.Varasmalt suuremaid terviseprobleeme pole esinenud.
Möödunud kuu keskel algas tõbi peale tugeva alaselja valuga. Määrisin teist Diclac salviga, see vähendas valu. Käisin ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Seljavalu võib kesta kuid, kui vältida tõstmisi ja valu tekitavaid asendeid siis tekib võimalus paranemiseks. Käte suremine võib olla tingitud kitsast randmekanalist ja pidevast tööst labakäte ja sõrmedega. ...

Loe edasi

Käe keskmine sõrm ja pöial ei tööta

Tere,
17 päeva tagasi juhtus käega õnnetus. Terava ääre tagajärjel käsuvarrel paindumise siseküljel, u 3cm randmest allpool 4cm pikkune haav. Haav õmmeldi kinni. Täna ei tööta keskmine sõrm ja pöial, ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ilmselt on toimunud käenärvi (n. medianus) harude läbilõige. Paranemine võib toimuda kui otsad on kohakuti, võtab aga mitu kuud. Kui paranemist ei ole, tuleb konsulteerida neurokirurgiga.

Dr. ...

Loe edasi

Seljavalu mis kiirgab jalga

Tere,
Olen pisut nõutu! Juulist alates vaevab seljavalu. Neuroloog määras ravi ja saatis MRT tegema, aga kahjuks nüüd juba poolteist kuud haiguslehel. Kas oleksite nii mõistev ja seletaksite lahti ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tegemist on mitme alumise nimmelülidevahelise kõhrketta degeneratiivsete muutustega. Kui valu ei kiirga jalga ega ei ole tekkinud labajala nõrkust siis op. arvesse ei tule. Võimlemise ja ravimitega valud ...

Loe edasi

Keel

Tere!
Käisin 10.10 hambaarstil,kus tehti mulle tarkusehammaste juurde tuimestus. Nüüd on sellest 3 päeva möödas ja üks keele pool on siiani imelik. Pole küll täiesti tuim,et midagi ei tunne,kuid ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kahjustatud sai samapoolne keelenärv. Paranemine sõltub kahjustuse ulatusest ja võib võtta mitu kuud. Ravimeid, mis paranemist soodustaks ei ole. Tavaliselt seisund siiski möödub. Kui tulitamine jääb kestma ...

Loe edasi

Tikid ja ärevus/paanika

Tere
Mul on aastaid olnud vahelduva eduga silmade pilgutamise probleem, eriti olukordades kus on pingelisem. Viimasel ajal on see läinud kordades hullemaks ning pean päris tugevasti pilgutama silmi,kuid ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kui tikid algasid lapseeas, võibki tegemist olla Tourette`i sündroomiga. Tuleks minna neuroloogi vastuvõtule.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

MRT

Tere,pöördun teie poole kuna enda neuroloogi juurde on veel 2nädalat aega ja selle ajaga suudan endale sada haigust külge mõelda.Mure selles,et minul oli selle aasta septembris parem poolne näohalvatus.Ja ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

MRT uuring mingit ajukahjustust ei näita. Käe nõrkusest rääkige neuroloogile.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Pearinglus

Tere,

Kuu tagasi tekkis tugev valu meelekohtadesse, mis kestis ligi 30 minutit. Mingil hetkel õrn kaela valu, mis läks edasi tugevaks nii, et ei saanud pead keerata enam. Sellega kaasnes ka ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Probleem võibki olla kaelalihaste pingest tingitud kuklanärvide ärritusest. Võiks teha mõnepäevase ravikuuri kaelamassaaz ja valuvaigistid nt. ibuprofeen 400x2.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika
Loe edasi



Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: