Pikaaegsed neuralgilised valud 08.08.14 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Minu jaoks algas kõik 21.06.12, mil tekkis tugev närvivalu rindkeres (nagu vahel "äramagades" või külma saades nt õlas võib tekkida). Ennast liigutada/keerata sain vaid siis kui keerasin korraga kogu ülakeha. Esialgu arstile ei pöördunud, sest eeldasingi, et ehk olen külma saanud ja küllap nädala-paariga korda saab kui end soojas hoian. Valu ei andnud aga järgi ei nädala, paari ega ka kuu möödudes. Jah, küll vahepeal läks pisut paremaks, aga vahepeal ka palju hullemaks. Pöördusin perearsti poole. Tehti analüüsid (EKG, Rö -thorax patoloogiata, veri - ferritiin madal, aneemia - olnud korduvalt ka varasemalt), uuriti ja arvati, et tegu siiski vöötohatise järgse neuralgiaga. Elasin edasi selles teadmises ja sõin valuvaigisteid. Suve lõpuks, sügise alguseks kiirgasid valud juba ka selga, kohati oli päevi, mil ei saanud iseseisvalt voodisse pikalt/voodist püsti - meeletud valud. Öösiti magada ei saanud, sest ükski asend ei olnud sobiv. Oli täielik kurnatud, üleväsimus - tahad magada, aga ei saa. Sügisel suunas perearst Tallinnasse neuroloogi vastuvõtule. Sel päeval kui vastuvõtule läksin, olid valud eriti tugevad ja arst suunas mind edasistele uuringutele LTKH-sse. Nädal hiljem läksin sisse, 4 päeva tehti erinevaid põhjalikke uuringuid (füsioterapeudid, südamearstid, tomograafiad jne). Diagnoosiks täpsustamata entesopaatia, rindkere müofastsiaalsed valud. Haiglast väljasaades hakkasid valud tasapisi järgest vähemaks jääma kuni taandusid. Mõni kuu oli kõik väga hästi.
Uue aasta (2013) alguses tekkis järsku öine seljavalu. Valu selja keskosas, mis ei lasknud magada. Esimene pool ööst möödus rahulikult, aga keset ööd (eeldan siis, et asendist, sest päeval valu ei olnud) tulid selja keskossa tugevad valud, mis iseseisvalt ei möödunudki. Pidin ärkama, ringi liikuma - vahel see pisut leevendas, enamasti oli vaja siiski valuvaigistit võtta. Käisin jälle perearsti juures mitmel korral kurtmas. Endiselt mingit muud diagnoosi kui herpesejärgne neuralgia (uus katse Valtrexiga, mis ei andnud tulemusi) ei osatud panna. Selle aasta alguses olid seljavalud mu igaöised kaaslased olnud juba aasta. Palusin perearstilt saatekirja (tuttava soovitusel) Haapsallu Rehabilitatsioonikeskusesse. Sain selle, sain eriarsti juurde, kes välisel vaatlusel koos füsioterapeudiga avastas, et mul on skolioos (parem õlg tunduvalt üleval, selgroo lamenemine nn turja pealt, kõverus). Määras 8x ravivõimlemist füsioterapeudi juures + ostsin juurde 5 x seljamassaaži. Ravi mingil määral leevendas, kuid mitte täielikult. Arst kirjutas välja ka Lyricat, mida paraku üle 5 päeva võtta ei suutnud (ärgates käis pea nii tugevalt ringi, et oli raskusi püsti seismisega - pearinglus taandus alles pealelõunaks, uuel päeval kordus sama, lisaks iiveldus).
Lisaks hiilisid umbes samal ajal tagasi rindkere närvivalud (need samad, millest kõik algas). Ehk siis praeguseks on mul mõlemad - öösiti ärkan seljavalu peale, leevendab viimasel ajal jälle ainult valuvaigisti - üritasin pikalt neid mitte süüa mõeldes nende söömise kahjulikkusele).
Paar nädalat tagasi lõi terav valu ka istmikunärvi ja mõnel päeval nii hullusti, et üle ühe sammu võttis "jala alt ära". Hetkel on see valu pisut taandunud jälle (ehkki kohati tunnen siiski), ehkki kehahoid on kõikide nende valude tõttu krampis ja ettevaatlik.
Lisaks on mu rinnakorv (roided siis) väga etteulatuv, eriti pikali olles. Kohati isegi annab sellist ebamugavustunnet pikali olles. Olen olnud alati sirge rühiga (võimleja, kergejõustiku trennid), kuid praeguseks suudan olla ainult küürus - nii leevendab pisutki kogu kehas olevat väsimust. Ei ole suitsetaja kunagi olnud, samas sportimine piirneb tänaseks päevaks vahel rattasõidu või ujumisega (regulaarset sporti ei tee), töö on istuv.
Pingutus võtab võhmale ja paneb südame kloppima. Ka LTKH-s olles oli ainus "ebanormaalsus", mille nad avastasid see, et pulss ei taastu nii kiiresti kui võiks. Tundub, et ka see süveneb.
Vaevusi on nii palju, et hirm on mõelda, et olen alles 29. Jätkab oma igapäevaelu tavapärasel rutiinil koos toetava abikaasa ja kahe väikese lapsega, lihtsalt koos valudega. Õpin nendega elama, üritan võimalikult vähe tablette süüa, arsti juurde tundub juba imelik jälle minna (ehkki käin ikka) - midagi ei muutu nagunii.
Olen väsinud, mu keha on väsinud. Peast käivad läbi juba hirmud, et äkki on tegu mingi väga raske haigusega, mille tagajärjel kogu keha lõpuks üles ütleb. Raske on elada teadmatuses, aga ei oska midagi rohkem teha ka. Ehk oskate teie aidata, mõne soovituse anda kuidas edasi. Aitäh!

Arst vastas:

Ain Pajos

dr Ain Pajos

Neuroloog

OÜ Neurodiagnostika

Kirjeldus on väga põhjalik aga sellest üksi asja lahenduseks ei piisa. Tegemist võib olla ka mitme erineva probleemiga. Valtrex i kasutamine nüüd on kindlasti mõttetu. Tuleks läbi perearsti teha rö ülesvõtted lülisamba rinnaosast (valukoht) ja nimmelülidest. ja sept. algul helistage tel 6 748 591 vastuvõtuled tulekuks. Paranemine on kindlasti võimalik.

Dr. Ain Pajos

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

kolmiknärvi valud, kasutan 2 korda päevas Oxcarbazepine Teva

kolmiknärvi valud

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

helistage tel. 6 748 591


Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

neurolgia

Kuu aega tagasi oli pidev heli paremas korvas.kaisin lori arsti juures. Kes ytles et õlanärv On ära külmutatud.nädala aega jõin arkoksia.järgmisel nänädal hakkas pihta väga sour value punktiliselt vasaku ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Paremal näos võib olla tegemist Herpes Zosteri (viirus) poolt tekitatud kolmiknärvi haru ägeda põletikuga. Järgneda võivad tõsised ja pikaaegsed valud. Vajate kohest neuroloogi läbivaatust. Võite pöörduda ...

Loe edasi

Lihase valud

Suured valud lihastes, peamiselt jalgades, magada ei saa, oleks nagu hulkuv valu, vahepeal lööb kaela, siis selga.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Lihaste ja liigeste valudega tegelevad reumatoloogid. Eelnevalt võiks teha analüüse perearsti juures.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

Insult ja valud

Tere.sain 1,5 aastat tagasi peaajuinfarkti. Nüüd on mul paremal pool pidevad valud. Olen käinud taastusravil mitmeid kordi, aga valud ei taha üle minna, eriti käes ja peas.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

On vaja selgitada kas valud on seoses ajukahjustusega, või tingitud muust probleemist (närvi - või liigesepõletikud näiteks). Ravi on erinev. Helistage tel. 6 748 591
Dr. Ain Pajos

Loe edasi

Palun Aidake

Tere.
Olen oma haigusega rinda pistnud juba 1980-ndast aastast. Algul paar aastat oli lihtsalt halb enasetunne, siis tulid ka valud, mis on nüüdseks läinud juba üle keha. Kõik see on mõjunud ja mõjub ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ilmselt ei ole haigusel ühist nime. Tõenäoline põhjus peavaludeks on migreen. Pikaaegsed mälu ja unehäired, väsimus ja mitmesugused valud viitavad ka depressiivsed seisundist tingitud regulatsioonihäiretele. ...

Loe edasi

süvenevad valud vasemas kehapooles

Ca 3 nädalat tagasi algasid mul valud vasakul pool kaelas. Valud tekkisid iga kord peale ca tundi istumist töölaua taga ja kadusid kui liikusin ringi. Sellest ajast alates on valud süvenenud ja valude ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Põhjuseks on sageli lihaspinge kaelas ja närviärritus tingituna kõhrketta haigusest mida rö pilt ei näita. Asi selgub tavaliselt neuroloogi juures.

Dr. Ain Pajos
tel. 6 748 591

Loe edasi

valud küünarliigese piirkonnas

tere.

on valud küünarliigese piirkonnas, olen saanud 3 korda ka lihasblokaadi aga ikka valud tagasi.
käsi on nõrk. millega võib olla tegu ja mida ette võtta.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tõenäoline on ülekoormusest tingitud kõõlusepõletik.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

hulkuv neer.

mul avastati hulkuv neer. valud seljas on tugevnenud ja sellega ka kaasnevad tihedad pea valud ja külm higi.kas seda kudagi ka rohtudega saab ravida?

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Küsimus on saadetud valele arstile.

Loe edasi

müofastsialgia

tere.
mida tähendab müofastsialgia?
tänan

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Valud lihastes ja kõõlustes.

Loe edasi

valud

Olen 49 a naine, kellel juunikuus opereeriti emakas ja munasarjad, kuna oli suur emakakasvaja. Septembrikuus hakkasid kipitavad, kõrvetavad valud säärtel, reitel, põlveõndlas ja aeg ajalt löövad valud ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kas saite ka keemia- või kiiritusravi?
Kõige õigem oleks pöörduda opereerinud arsti poole.

Dr. Ain Pajos
6 748 591

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: