Taastusravi 13.08.10 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Tere,

Küsimus puudutab minu vanaisa. Neli päeva tagasi tekkis 91-aastasel mehel tasakaaluhäire, mis avaldus voodil istuvast asendist külili kukkumises. Kuna enesetunde halvenemist ei olnud, kõndis iseseisvalt (kasutab tugiraami abi) veel kööki sööma ning pärast tualetti. Tualetist tulles kadus järsku tasakaalutunnetus täielikult ja tekkis nõrkus jalgades (järgnes muidugi kukkumine). Intervall esimese tasakaalukaotuse ja nõrkuse vahel võis olla ca tund.

Tädi kutsus kiirabi. Nõrkus avaldus ka vasakus käes, sõrmed olid tundetud, hiljem vasaku õlavarre lihased veidi valulikud. Mõistus selge. Kiirabiarst arvas, et tegu võis olla trombiga, insulti ei diagnoosinud. Vanaisa keeldus haiglasse minemast, seega pole uuringuid tehtud.

Südamega pole probleeme olnud, pulss normis, rõhk ideaalne, suhkur normis.

Järgmisel päeval tasakaaluprobleeme enam polnud, vasaku käe tundlikkus ja funktsioonid enam-vähem taastunud, suutis ise voodi servale istuli tõusta, (püsti ei saa). Sellist nõrkust enam pole, kuid tunneb, et ei ole lihtsalt jõudu, et seisma tõusta või kõndida (tahtmist on küll). Kurdab lihaste ja liigeste valulikkust, aga nõnda oli see reeglina ka enne vahejuhtumit.

Küsimus olekski, mida ise saaks ära teha, et liikuvust taastada? Millal ja kuidas taastusraviga alustada? Kas peaks jätma veel aega jõu kogumiseks või oleks parem kohe treenima/harjutama asuda?

Perearst on puhkusel, haiglasse minek problemaatiline, seega on saatekirja hetkel raske saada ning koduõenduse või taastusravi teenus sellest tulenevalt võrdlemisi kättesaamatu. Kuhu soovitaksite pöörduda?

Ette tänades.

Arst vastas:

Ain Pajos

dr Ain Pajos

Neuroloog

OÜ Neurodiagnostika

Harjutusi vasaku käega võib ja tuleb alustada võimalikult vara. Vajalik aga on selgitada põhjus. Kirjelduse järgi jääb mulje ajutüve vereringehäirest, mis kordumisel võib olla eluohtlik. Soovitan pöörduda neuroloogi vastuvõtule.
tel. 6 748 591

Dr. Ain Pajos

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

ajuinfarkt

olen vasakult poolt halvatud käsi jalg kas on lootustveel paranemisele

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kõige kiirem paranemine halvatusest toimub esimese 3 kuu kuni aasta möödumisel infarktist. Paranemine on võimalik paari aasta jooksul. Selle eelduseks on pidev, järjekindel ja motiveeritud taastusravi ...

Loe edasi

Selja valud.

Kuidas õieti ravida end peale valuvaigistit,taastusravi on mida edasi seda kätte saamatum.Ise olen üldiselt väga liikuv inimene püüan ka võimelda.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Taastusravi võib ägedas perioodis ka asja hullemaks teha. Ravisoovitusi saab teha vaid peale läbivaatust ja uuringutega tutvumist.

Tel. 6 748 591
Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Puusaliigese põletik ja ravi

Tere! Mul on kõhuvalu, teatud tüüpi songa tuvastamiseks saadeti mind kompuutrisse. Songa ei leitud, kuid leiti midagi muud;-) Mul on selgroog kõver ja puusaliigese põletik. (paremal sakroiliidile viitav ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Neuroloog selgitab, kas kõhuvalu on seoses seljahaigusega. Ravi ei määrata ainult röntgenileiu alusel.

Dr. Ain Pajos
6 748 591

Loe edasi

Kas valida operatsioon või taastusravi?

MRT-s avastati mul C5/C6 diski prolaps. Neuroloog ütles kohe, et see operatsiooni lugu, aga kuna ma veel piisavalt noor, võiks alustada esialgu taastusraviga, kui valu just elu ei sega. Praegusel hetkel ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kui käe jõud on normaalne ja püsivat tuimust sõrmedes ei ole, on võimalik ka iseeneslik paranemine. Tuleks kanda spetsiaalset kraed, mis ei lase kaela liigutada ja sellega närvi vigastada. Valu õla ümber ...

Loe edasi

insulti peale

Tere,
Minu emal juhtus insult ning praegu talle on vaja taastusravi. Mis te saaksite mulle soovitada, kuhu me saaksime pöörduda? Tal on häiritud koordinatsioon (vasakpoolne jalg, käe ning silm ei ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Neuroloogilist taastusravi tehakse Keila haiglas.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

ravikehakultuur

Diagnoositi närvipõletik õlas .Raviks määrati asendravi, ravikehakultuur ja kõik taastusravi võtted. Millised harjutusi õlavöötmele soovitate teha, et põletikku leevendada?

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Närvipõletikku õlas ei esine. Harjutusi õlavöötmele tuleks määrata sõltuvalt probleemist.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: