vasak käsi kipub "surema" 23.02.09 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Tere!
44 a mees, 15. eluaastast alates põdenud kroonilist liigesehaigust (Reiteri sündroom), raviks praegu Salazopyrin ja Recoxa. Aeg-ajalt esineb ägenemisi, ent viimane aasta on olnud üsna rahulik, suuresti ilma tugevamate valudeta.

Jaanuari teisel poolel hakkasin märkama, et vasaku käe väike sõrm, järgmise sõrme üks külg ja käelaba välimine serv on veidi muutunud tundlikkusega, justkui võõrad ja "sipelgatega". Mõne nädalaga on probleem süvenenud, paaril viimasel päeval olen "sipelgaid" hooti tundma hakanud ka parema käe väikeses sõrmes (vasakus käes on see tunne pidev). Vasakut kätt lauale toetades lähevad surin ja "sipelgatunne" kohe, vähem kui minutiga, tuntavalt tugevamaks (õigupoolest lausa niivõrd, et klaviatuuril teksti sisestades hoian kätt õhus; õnneks pole viimasel ajal tarvidust olnud pikemaid tekste sisestada). Ebameeldiv aisting tekib siis ka küünar- ja õlavarres. Käsi ei valuta ega ole ka katsudes kuskilt valus. Viimase nädala jooksul on vasak käsi hommikul ärgates kahel korral üleni "sipelgaid" täis olnud. Kätt liigutades on tunne kiiresti üle läinud, v.a kahes sõrmes ja käelaba välisküljes.

Talvisel ajal viidan palju aega arvuti taga, ent just viimastel nädalatel märksa vähem kui tavaliselt. Töökäsi on parem käsi, kasutan randmetoega hiirepatja.

Käte "suremist" on vahetevahel ka varem esinenud, ent vaid teatud situatsioonides: nt pikemat aega muru niites, eriti jahedama ilmaga. Ka pikemal jalgrattasõidul kipuvad käelabad jahedama ilmaga teinekord "surema". Seda pole osanud probleemiks pidada, kuid praegu toimuv normi piiresse küll ei mahu. Perearstiga pole veel konsulteerinud, ent nädala teisel poolel plaanin seda teha. Kas peaksin igaks juhuks saatekirja ka neuroloogile küsima?

Arst vastas:

Ain Pajos

dr Ain Pajos

Neuroloog

OÜ Neurodiagnostika

Tegemist võib olla käenärvi kroonilise traumaga. Tuleks vältida küünarnukkkide toetamist kõvale pinnasele ja pikaaegset kõverdatud(küünarliigeste)asendit, eriti magades. Kui asi ei parane,on vajalikud lisauuringud.
Dr. Ain Pajos

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

Borrellioosi kahtlus

Minu mure seisneb selles, et kusagil aasta aega on mu vasak kehapool mulle muret teinud. Vasak käsi muutub tuimaks ja viimasel ajal lähevad sõrmed krampi. Vasak jalg samamoodi...pikemat maad kõndides on ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ilmselt vajate lisauuringuid. Soovitan neuroloogi konsultatsiooni.

Tel 6 748 591
Dr. Ain Pajos

Loe edasi

Vasak käsi kipub "surisema"

Vastaksin meeleldi sellele haigele. Vaevlesin ise selle probleemi käes , aega kulus 3 kuud , kuni uuringud näitasid, et tegemist kaela 6 ja 7 lüli diski tugeva deformatsiooniga ja survega seljaajule.Nüüd ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Konkreetne soovitus tuleb vaid läbivaatuse järgselt.

Dr. Ain Pajos
tel 6 748 591

Loe edasi

Käe valu

Tere Lp. Doktor

Olen 28 aastane naine ja töötan pidevalt arvutiga. Seda juba aastaid. Umbes kuu aega tagasi aga hakkas valutama parem käsi ja seda pidevalt. Esialgu on tunne nagu käsi hakkaks ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tegemist võib olla käe sundasendist tingitud käenärvi kompressiooniga randmekanalis. Kasutage hiirega randmepatja. Kui asi ei parane, tuleks teostad läbivaatus.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

parem pool kehast tuim

Tere

olen juba suhteliselt meeleheitel. aastaid tagasi tekkis selline mittehäiriv pobleem, et kehale tekkisid n-ö surnud laigud. mõne aja ( paar nädalat kuni kuu ) kadusid aga ära. või pigem ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ajudiagnostikat tuleks ilmselt korrata. Igas suuremas haiglas töötab Erakorralise Meditsiini Osakond (EMO), mis tegeleb sarnaste järsku tekkinud olukordade selgitamisega ja suunab eriuuringutele. Sinna ...

Loe edasi

Käte suremine

Tere!
Olen praegu puhkusel ja kuna jala süvaveenipõletiku tõttu pidin mõned päevad lamama,siis ei ole liigutanud ennast,nüüd,aga hakkas äkki parem käsi "ära surema",see algab nagu rangluust,kulgeb ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Kui pea painutusel või sirutusel tekib valu kaela ja kätte, on põhjuseks kaelaradikuliit. Kui valu ei ole, on võimalik käenärvi kompressioon rangluu all. Igal juhul tuleb pöörduda neuroloogi poole - võimalik ...

Loe edasi

Käte suremine

Olen 35a naine, istuv töö arvutiga. Muret teeb, et juba 4 kuud surevad öösiti mõlemad käed ära, rohkem küll vasak. Paar päeva suriseb vasak käsi ka päeval. Algas see peale mandlite op-i. Kas on võimalik, ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tõenäoline põhjus on närvikompressioon randmeliigese piirkonnas mis on seoses labakäte vale asendiga tööl. Tuleks säilitada sirget randmeliigest-mitte painutus ega sirutusasendit.

Dr. Ain ...

Loe edasi

Kolmiknärv või midagi muud?

Tere!
Minu mure on selline. Umbes mõned kuud tagasi hakkas mul öösiti vasak käsi "ära surema". Asi läks kogu aeg hullemaks, tekkisid ka meeletud valud. Võiks isegi öelda, et krambivalu pole nii tugev. ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tegu võib olla näiteks kaelalülidevahelise kõhrketta väljasopistusega. Tuleks teha rö. pildid kaelalülidest ja minna neuroloogi vastuvõtule. Karbamasepiin siin ei aita.

Dr. Ain Pajos
tel ...

Loe edasi

valud turjas ja kaelas

Tegelen rattaspordiga aktiivse harrastaja tasemel 6000-8000km aastas.
Peale pikemat 3-4-tunnist maanteetrenni teen alati korralikult venitusharjutusi ka kaelale ja seljale, et lihaspingeid maandada. ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Valude ja käe suremise põhjused vajavad selgitamist. Alustage visiidist perearstile.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

kui käsi on tuim ja nõrk

viimasel ajal on valud südamepiirkonnas ja siis muutub käsi ka tuimaks ja nõrgaks,üldse on nüüd vasak käsi nagu nõrk ja raske.Olen väga mures,on see närvidest,või südamest?

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Esmalt tuleks minna kardioloogi juurde.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

sclerosos multiplex

28.07.2003.a. haigestusin- tekkis nägemise langus vasakust silmast. Silma keskel oli hall laik.
Arstide obj-ne leid: pupillid külgühtlased, bulbuste liikuvus vaba, neuroloogilise ärajäämanähte ei ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Suremistunne käes võib olla uue ataki alguse tunnus. SM ravi tänane seisukoht on et ravi kaasaegse preparaadiga tuleks alustada kohe esimese ataki järgselt - sellega võib oluliselt vähendada järgneva haigusperioodi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: