lumbaalpunktsioon & SM 29.08.08 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Tere, Dr.
Sooviksin teada, et kui mulle tahetakse teha lum.pun. seoses SM kahtlusega, kas siis on võimalik paluda uuringut teostavalt arstilt ka mingit tuimestust/valuvaigistit või rahustit.... ma nimelt kardan seda uuringut, kuna olen kuulnud, et see võib päris valus olla(mu valulävi on madal...) ja pärast põhjustada veel ka pea- ja seljavalusid.Ja veel, kas lumb. punk. saadakse vastus aint SMi esinemise/mitteesin. kohta? et kui vaevused on hoopis millestki muust põhjustatud?kas siis see selgub samal uuringul... või otsitaksegi aint SMi? Uuring teostatakse haiglas sees olles.
Kas aint seljaaju MRTst ei piisaks, et teada saada kas s.ajus on koldeid või mitte? Peast leiti eelmisel aastal 1( ühe cm suurune) küsimärgiga kolle(uut uuringut pole veel tehtud).
Ise ei taha hästi uskuda, et tegu SMiga oleks, kuna need niinim. ägenemised on atüüpilised ja kestus ei ole alati üle 24h olnud(nii on kriteeriumites kirjas, et peab olema üle 24h)... samas on asju, mis on juba üle aasta olnud(väikeste pausidega)- pidev pearinglus(ei ole vertiigo),väsmus-magan vabal päeval 11-13 h järjest ja enne õhtut olen jälle rampväsinud(tihti tunne nagu gripis oleks), eelmisest suvest on kätes ja jalgades väikesed tõmblused-lihased "jõnksatavad" vastu minu tahtmist,seda iga päev.
Sellest suvest on jalgades ja kätes aegajalt sellist tuima tunnet koos ebameeldiva tundega nagu hakkaks käsi/jalg ära surema. Seda tunnet on esinenud nii paari tunni kaupa ühes jäsemes kuni 2,5 päeva järjest. Praeguseks on olnud seda mõlemas käes ja jalas kokku 4kuu jooksul. Samuti on jalalihastes- kintsus ja sääremarjas vahel tunne nagu hakkaks krampi kiskuma(pinges ja valus tunne)... selline tunne nagu oleks korraga ilma soenduseta liialt sportinud. Ei sõltu tööst, kuna olen vahepeal ka tööd vahetanud, kuid kõik on samamoodi.
Kas need võivad olla SMiga seotud vaevused? esitan need küsimused teile, kuna ei lähe enne haiglasse minekut enam neuroloogi juurde( ka haiglas ei ole mul raviarstiks sama kes polikliinikus) Palun vastake mu küsimustele.
Aitäh neiu, 25 a.

Arst vastas:

Ain Pajos

dr Ain Pajos

Neuroloog

OÜ Neurodiagnostika

Kirjeldatud vaevuste alusel ei saa SM diagnoosida. Oluline on neuroloogi läbivaatus, MRT uuring. Lisainfot annab ka seljaajuvedeliku analüüs mille võtmisel saab kasutada tuimestust. Soovitan kindlasti haiglasse minna et saaks selgust edaspidiseks.

Dr. Ain Pajos

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

Lumbaalpunktsioon

- millal võib peale proovi võtmist hakata tõtma uuesti raskust. Nt lumerookimine, puude ladumine jne?

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Peale lumbaalpunktsiooni on peavalude vältimisekd soovitav 1 nädal lamamisreziimi ja vältida pingutusi veel 1-2 nädalat.

Dr. Ain Pajos
Neurodiagnostika

Loe edasi

Istmiku närvi põletik?

Tere,

Minu saaga algas kolm kuud tagasi soomaareisil, kui jalad nö alt kadusid ja valutama jäid. Ilmnesid surinad, valud, kuumamistunne. Just paremal jalal. Käte valu. Diagnoosiks borrelioos. ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Närvihaigused ei tekita paistetusi ega pehmikuid - probleem siis on ilmselt liigestes. Kui MRT oli täiesti korras ei saa jalavalu põhjuseks olla ka nimmeosa diskiprobleemid. Kui perearst ei suuda otsust ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: