Valud lihastes ja liigestes. 20.09.05 / Neuroloogia

Külastaja küsib:

Tere!
Mure selline. Olen 28 a naine.
Augusti esimestel nädalatel hakkasid käed valutama. Õlavarred, küünarvarred, õlad, selg abaluude vahelt, mõnikord ka alaselg. Rohkem oli valu öösiti. Sageli valutasid ka liigesed - sõrme, varba, randmed. Küünarliigesed on siiani öösiti vahest õrnalt valulikud.
Kohati ei saanudki aru, on see valu luudes või lihastes. Mõnikord oli tunne sama nagu gripi sümptomite puhul - "kondid valutavad".

Nüüd on see käte valu üldiselt kadunud . Mis on jäänud - valulikud kohad abluude vahel, eriti just öösel valusaks jääv koht õlast ettepoole rangluu kanti. Valud kusagil kaenlaaluste piirkonnas. Valu ribide juures. Hetkelised valuhood lihastes (küünarvarre ja reie lihastes).Hullem on see ribide ja rangluu valu pikali olles. Kõik need eelpool mainitud valud on enamuses paremal kehapoolel.


Lisaks sellele ei saa ma juba mõnda aega (ei oskagi öelda, on see aasta või pool olnud) magada kõrge padjaga. Nii kui padi on pisutki kõrgem on mul tugev kaelavalu paremal pool kaelas ning pead on valus liigutada ja keerata. Lisaks sellele on pea keeramine ja kallutamine paremale üldse raskendatud. Polegi niiväga valus, kui just oleks nagu kange või nagu mingi takistus oleks. Parem on asi hommikul siis kui keegi on nt eelmisel õhtul kaela masseerinud.

Hommikuti liigesed kanged ei ole, samuti ei kuuma ükski liiges.

Mida olen ette võtnud?

Käte valude kolmandal nädalal käisin massaažis ja vesiravis. Perearst käskis ibuprofeeni tarvitada.Perearsti saatekirjaga käisin väikelinna neuroloogi juures. Tema väitel on mul seoses ametiga (õpetaja) sundasend ja depressioon. Tahtis kirjutada AD-e. Mina loobusin. Seejärel pakkus süste - ka sellest esialgu loobusin. Palusin kaelast pilti - mille kohta sain vastuse, et no reeglina tehakse, eks siis teeme!!!
Neuroloog ei väitnud pildi kohta midagi. Kirjutas taastusravi - massaaž, vesiravi, ravivõimlemine. Sinna pole veel aega saanud.
Kui küsisin, kas määrida valutavaid kohti millegagi, väitis et see ei aita, aitab vaid suukaudu või süstena manustatav rohi.

Viisin röntgenülesvõtte kaelast ka perearstile. Perearst ütles kohe pilti vaadates, et kael on liialt sirge st kaela lordoosi lamenemine. Perearsti väitel tulenevadki KÕIK need valud sellest sirgest kaelast. Liigesvalude vastu käskis võtta arthryli (pole veel võtnud).

Eelmisel sügisel sain nimmepiirkonda, puusa ja jalga kiirguvate valude põhjustajaks diagnoosi - spina bifida.

Kas võingi siis nüüd arvata, et lihas, luu ja liigesvalude põhjustajaks on see kael ja spina bifida.

Kas kael ajab valusid ka paremale alumise ribi juurde ja lihastesse. Mitte kõhtu, aga just alumisele roidekaarele ja mõnikord ka selja pool asuvale alumisele roidele.

Milline on siis ravi - neuroloogi poolt pakutud AD!, süstid või minu ja perearsti soovil määratud taastusravi? Või peaks veel lisaks tegema uuringuid?

Ennast häirib kõige rohkem see parema roidekaare valu mis hakkab piinama sageli just pikali olles, vähem päeval tööjuures. Mõnikord on see valu üsna teravate närvivalu hoogudena.

Küsimus sai küll hirmus pikk ja segane, aga tahtsin kõik asjaolud kirja panna.
Ette tänades!

Arst vastas:

Ain Pajos

dr Ain Pajos

Neuroloog

OÜ Neurodiagnostika

Kaela algavad muutused ei põhjusta kindlasti valusid rinkeres,puusas ja jäsemetes.
Spina Bifida ei põhjusta üldse valusid vaid on röntgenoloogiline juhuleid (selgroo väike väärareng) mis on väga levinud.
Roidekaare valu võib olla seoses muutustega selgroo rinnaosas.
Kuna valusid on mitmes kohas võiks teha perearsti juures vereanalüüsi reumanäitajatele - kui seal esineb kõrvalekaldeid võiks külastada reumatoloogi.
Laske määrata ka veresuhkur.
Kui muutusi ei ole - tulge vastuvõtule võttes kaasa kõik pildid.

Dr. Ain Pajos
6 748 591

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Neuroloogia

Jalalaba nõrkus ja valud lihastes ning liigestes

Tere! Mure on selline,et viimastel kuusel on tekkinud tugevad lihasvalud jalgades alates säärtest kuni labadeni välja, raske on treppidest käia igasugune füüsiline pingutamine ei ole üldse mõeldav, siis ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Tugevad ja kroonilised lihasvalud kaasuvad erinevate haigusseisunditega. Kui ENMG oli korras siis ilmselt põhjuseks ei ole närvikahjustus. Oluline on koostõõ perearstiga- analüüsid põletikunäitajatele, ...

Loe edasi

Lihase valud

Suured valud lihastes, peamiselt jalgades, magada ei saa, oleks nagu hulkuv valu, vahepeal lööb kaela, siis selga.

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Lihaste ja liigeste valudega tegelevad reumatoloogid. Eelnevalt võiks teha analüüse perearsti juures.

Dr. Ain Pajos

Loe edasi

Valud lihastes ja seljas.

35. aastasel naisel on kaks kuud pärast sünnitust jätkuvalt kehas lihasvalud, eriti jalgades. Samuti valutab selg, eriti varahommikul. Päeva jooksul valud osaliselt taanduvad. Enne sünnitust selliseid ...

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Ilma läbivaatuseta ja uuringuteta sellele konkreetset vastust ei saa.

Dr. Ain Pajos
tel 6 748 591

Loe edasi

müofastsialgia

tere.
mida tähendab müofastsialgia?
tänan

Ain Pajos

Vastas dr Ain Pajos

Valud lihastes ja kõõlustes.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: