Nõel 04.08.14 / Nakkushaigused

Külastaja küsib:

Tere! Selline mure, et käsin täna öösel kakumäe rannas jalutamas. Astusin millegi teravama otsa. Kõndisin paljajalu liivas. Kuna oli pime, ei näindu väga konkreetsel, mis see olla võis. Verd ega midagi ei tulnud. Kui öösel koju jõudsin, märkasin suure varba juures väikest torkehaava, mis ei olnud eriti sügav, aga tundus väga nõelatorke moodi. Nüüd siis küsimus, et kui suur on tõenäosus nii näites saada HIV. Ma tean, et on olemas postexposure ravimid, kas oleks vajalik nende võtmine? Kui ja, siis kust saaks sellele retsepti. Mis on kõige hilisem aeg nende võtmiseks. Võib olla teen olematust asjast probleemi, aga parem on karta kui kahetseda

Ette tänades!

Arst vastas:

Aino Rõõm

dr Aino Rõõm

Infektsioonhaiguste arst

Ida-Tallinna Keskhaigla

Nahka läbistava torkehaav korral on võimalik saastunud süstlanõelte kaudu nii B-hepatiidi, C-hepatiidi kui ka HIV ülekanne. Viiruste ülekande risk on suurem suurema hulga vere sattumisel haav vigastuse ajal. Teie puhul on tegemist väikese torkehaavaga, seega nakkuse ülekande oht on väike aga see on olemas. Peate tulema nakkusarsti vastuvõtule, kus saab teid kontrollida viiruste esinemise osas enne torkehaava ja hiljem kontrolli jätkates, saab kindlaks teha, kas toimus viiruse ülekanne läbi nõelatorke vigastuse. KUI EI OLE TEDA ,ET NÕEL ON SAASTUNUD HIV VIIRUSKANDJA VEREGA, SIIS KOHESELT ei alustata profülaktilise raviga. B-hepatiidi ülekande vältimiseks saab aga koheselt vaktsineerida ennast B-hepatiidi viirusevastase vaktsiiniga, mis tagab kaitse, et viirus üle ei kanduks. C-hepatiidi puhul profülaktilist ravi ega vaktsiini ei ole.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Nakkushaigused

Kas tatoveerides võib saada HIV?

Tere,

Rääkisisme Teiege ka telefoni teel aga kuna mu ema on mures, minu hiljuti tehtud tatoveeringu pärast, siis ma küsin siin veelkord. Tegin tatoveeringu salongis aga ei näinud, kui uus ...

Aino Rõõm

Vastas dr Aino Rõõm

Tere!
Kui 7 nädalat pärast testi tegemist on HIV analüüs negatiivne siis te tätoveeringuga HIV infektsiooni ei saanud.
Parimat soovides
Aino Rõõm

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: