Ei õnnestu rasestuda ja ebamugavad valud 21.01.20 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Küsisin Teilt 07.01 küsimuse ( Ei õnnestu rasestuda ja ebamugavad valud), millele ka vastasite. Kuna arst määras nii inofolicu+inovo tablettide võtmise siis lugesin ka miks seda võtma peaks, ning mul ei ole tõesti mitte ühtegi muud PCOS-ile viitavat tunnust, ainult sellise struktuuriga munasarjad. Seepärast tekitas veidi segadust, et miks nii inofolic kui ka inovo tabletid. Need mõlemad on päris kallid.
2019 septembris, kolmandal tsükli päeval võetud vereproovi tulemused sellised:
Glükoos seerumis/plasmas* 5.6 mmol/L 4,1 .. 5,9
Vitamiin D (25-OH) seerumis/plasmas* 78 nmol/L >50
Kilpnääret stimuleeriv hormoon seerumis/plasmas* 1.79 mIU/L 0,3 .. 4,2
Vaba türoksiin seerumis/plasmas* 16.2 pmol/L 12 .. 22
Folliikuleid stimuleeriv hormoon seerumis/plasmas* 6.0 U/L 3,5-12,5 follikulaarfaas, 4,7-21,5 ovulatsiooni faas, 1,7-7,7 luteaalfaas
Luteiniseeriv hormoon seerumis/plasmas* 8.9 IU/L 2,4-12,6 follikulaarfaas; 14,0-96,0 ovulatsioon; 1,0-11,4 luteaalfaas;
Prolaktiin seerumis/plasmas* 431 mU/L 102 .. 496
Progesteroon seerumis/plasmas* 1.1 nmol/L 0,18-2,84 follikulaarfaas;
0,39 – 38,1 ovulatsioonifaas;2,4-9,4 ovulatsioon; 5,82 –75,9 l.faas;
Testosteroon seerumis/plasmas* 1.0 nmol/L 0,1 .. 1,4
Suguhormoone siduv globuliin seer./plas.* ↑ 140.1 nmol/L 32,4 .. 128
Vaba androgeeni indeks seerumis/plasmas 0.7 % 0,3 .. 5,6
Östradiool seerumis/plasmas* 263 pmol/L 45-854 follikulaarfaas, 151-1461 ovulatsioon, 82-1251 luteaalfaas,
Anti-Mülleri hormoon seerumis/plasmas* 6.46 µg/L 0,6 .. 8,1
Kasvajaantigeen CA 125 seerumis/plasmas* 24 U/ml 8,8

Munajuhade läbivust pole kontrollitud, tehtud on ainult vereproov ja ultraheli.

Vaatasin huvi pärast ka digiloost järgi ja juba 2016 alates olen üritanud leida valude põhjust. Märts.2016 aastal käisin günekoloogi juures ja siis oli näha vedelikuga tsüst 3,62x3,14cm. Sellega kaasnesid väga korralikud valud, mingi hetk see tsüst lõhkes, aga valud jätkusid. Märts.2017 olen käinud kontrollis, et kas on uus tsüst, polnud. Valude põhjust rohkem ei uuritud, siis hakkasin ka Nuvaringi kasutama. Nuvaringi kasutades olid vahekorrad ainult valulised, muidu suuremaid valusid ei mäleta praegu. Kuna siis veel rasestuda ei püüdnud siis ei pööranud nii suurt tähelepanu ka sellele. Praegu kahjuks on väga raske mitte rasestumisele mõelda ja nautida proovimist, kui koguaeg valutab (nii munasarjade/emaka piirkond kui ka päris korralikud seljavalud), vahekord on valus ja päevad on väga suur kannatus.

Kas jätkuvalt arvate, et võib tegemist olla endometrioosiga? Millise spetsialisti poole oleks mul kõige mõistlikum pöörduda, kes võiks mulle Teie soovitatud protseduurid määrata? Iga järgmise aja saamine võtab nii palju aega, et oodata suve alguseni, et siis alles viljatusraviarsti juurde tagasi minna tundub aja raiskamisena seda enam, et on valus olla.

Tänan Teid vastuse eest!

Arst vastas:

Maie Väli

dr Maie Väli

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik,Tähe ja Elite Erakliinik

Tere! Mina soovitaks teha diagnostilise laparoskoopia. Selle näidustuseks on kauakestev alakõhuvalu,lastetus,endometrioosi kahtlus ja munajuhade läbitavuse hindamine. Seda teevad naistekliiniku günekoloogid,kes töötavad günekoloogia osakonnas.
Ka mina arvan,et viljatusravi arsti juurde võiks minna peale peale diagnostilisi protseduure.
Edu soovides,Maie Väli

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Endometrioosi ja adenomüoosi kahtlus

Tervist,

Olen 28 aastane, rasedusi pole olnud. Elan õpingute tõttu alaliselt Soomes.

Tsükkel on lühemapoolne, kõikudes 21-26 päevani, kuid u. neli korda aastas esimeneb ka väga ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Teie pikka kirja lugedes on tegemist viljatu paarisuhte probleemi uuringutega. Enamasti ongi viljatusel mitmeid põhjusi, üks neist endometrioos. Kuid, endometrioosi väikevaagnas ...

Loe edasi

Soov rasestuda ja B-vitamiinide tarvitamine

Tere

Olen 23aastane naine ja soov on rasestuda. Olen proovinud u. 7 kuud. Mul on polütsüstililised munasarjad. Mul pole peaaegu kunagi olnud päevad regulaarsed, vahel on olnud isegi neli kuud ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
polütsüstiliste munasarjade (PCO) korral on sagedaseks probleemiks ebakorrapärased harvad menstruatsioonid. Kuna PCO korral on tsüklid enamasti anovulatoorsed, on arstile pöördumise peamine ...

Loe edasi

raseduse planeerimine

Olen 27-aastane naisterahvas. Menstruaaltsükkel on regulaarne, probleemiks on ainult tugev valu esimesel päeval, mis läheb üle kui võtta rohtusid. Olid sellised haigused nagu ureaplasma ja klamüüdia, mis ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Kui te olete regulaarset suguelu elanud 2-3 korda nädalas ja pole rasestunud 1 aasta vältel, siis on ettenähtud süvauuringud. Emakaela põletikuta erosioon pole põhjuseks. Naisel on reeglina ka füsioloogilislet ...

Loe edasi

menstruatsioonihäire; rasestumine?

Tere Dr Seemen!! Mul selline mure aasta tagasi oli raseduse katkemine ja nüüd on M häired nimelt on mul ta kuidagi tume pruun aga kestab nagu ikka 5 päeva, mis see on?? kuu keskel on rinnad tundlikud ja ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere, murelik neiu,
kuna tsükli keskel on alakõhuvalud ja rindade hellus, viitab see sellele, et menstruaaltsükkel on ovulatoorne, s.t. ovulatsioon toimub. Vähene veritsus päevad ajal võib olla tingitud ...

Loe edasi

Rasestumine ei õnnestu

Pöördun teie poole sellise murega. Nimelt, juba üle aasta oleme proovinud rasestuda, aga tulutult. Mõlemal arsti juures ka käidud. Mees korras. Minul pole ka konkreetselt midagi leitud. Mulle tehti HycoSy ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Kuna m.tsükkel ebaregulaarne,siis oleks vaja nii m.tsükli esimeses kui ka teises faasis määrata hormoonide sisaldus.Tsükli kõikumine viitab anovulatsioonile.Ilmselt on vajalik ovulatsiooni stimulatsioon.Edu ...

Loe edasi

folikulaarne tsüst

Tere minu probleem oleks järgmine 3 a.tagasi mulle pandi diagnoosoks folikulaarne tsüst,peale seda arst määras reguloni kasutamist,ma kasutasin seda kuni 8 kuud.Peale seda käisin jälle arsti juures ja ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

TEre. KUi tsüstid kaovad pillidega või iseeneslikult teatud aja jooksul , siis need on funktsionalsed tsüstid. Tõelised tsüstoomid ei kao. Kui naisel on tsüklihäired, siis kipuvad sellised muutused tekkima ...

Loe edasi

PCOS? insuliinresistentsus?

Hiljutisel UH läbivaatusel leiti "subkapsullaarsed folliiklid". Analüüsitulemused mõni kuu varem: foll. faasis LH 7.1, FSH 3.9. Antibeebipille ei võta (enne seda 3 aastat Diane-35). Olen normaalkaalus ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Võiksite tulla minu vastuvõtule. Teeme kordusuuringud ja määrame mida edasi teha.Saatekirja pole vaja,küll aga on vaja ette registreerida. Tervitades,Maie Väli

Loe edasi

diflucan

Tere! Kirjutasin Teile mõned nädalad tagasi, et ei õnnestu rasestuda, nüüd olen õnnelikult titeootel! Viimane menses oli 17.09. , 20.09. ja 27.09. võtsime mehega diflucani 150mg. Kas see on väga kahjulik?

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Õnnitlen Teid! Diflucan ei põhjusta Teie rasedusele mingit ohtu.

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi