Geniataalherpes 06.09.19 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

13 päeva tagasi tekkis vasakule välimisele häbememokale punane kipitav laik. Kahtlustasin et oli ära höörunud või küünega ise kuidagi vigastanud või siis oleks justkui mädapaise tekkimas sinna. Nädal hiljem oli olukord hullemaks läinud, mädapaisest oli asi kaugel ja 4 päeva tagasi leidsin, et tegemist võib olla herpesega (mäda kolded nagu villid ja kohutav valu jm). Käisin arstil (valvearst), sain ravi peale.
Oma mure ajal ei suutnud ka häbist küsida, kuidas see mul sai tekkida? Mul on olnud kogu aeg ainult üks partner, abikaasa (ca 15 a juba). Enne pole herpest endal olnud... Kui pikk on kõige pikem peiteaeg?
Kuidas edasi? Kas jään eluaeg kondoome kasutama (seni ainult hormoonspiraali kasutanud) ja pean aeg-ajal ravi saama? Antud ravi tekitab kohutavat iiveldust ja unisust, kuid need 5 päeva pean ikka vastu.

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
Nakatumine herpesviirusega ( Herpes simplex viirus e. HSV ) tekib kontakti teel. Suguteede- ehk genitaalherpesesse võib nakatuda tupe-, anaal- ja suuseksiga. Väga paljud inimesed on nakatunud HSVga, aga pole sellest teadlikud, kuna tüüpilist löövet pole kunagi tekkinud. Esmakordsel HSVga kokkupuutel tekib tüüpiline villiline lööve nädal peale nakatumist, kuid paljudel juhtudel mingeid haigustunnuseid ei teki ja inimene jääb niiöelda viiruse kandjaks. Kui organismi immuunsüsteem on tugev, siis HSV ei pruugi elus kordagi välja lüüa. Immuunsüsteemi langedes või stress-situatsioonides võib HSV ägeneda. On võimalik, et olete juba aastakümneid tagasi HSVga nakatunud ja nüüd tekkis esimest korda ägenemine. HSVd pole võimalik välja ravida, kuid viirusevastase raviga on võimalik kiirendada lööbe paranemist ja vähendada genitaalherpese korduvate ägenemise tõenäosust. Nakkusohtlik partnerile olete ägenemise perioodil ja siis tuleb kindlasti kaitsmata vahekorda vältida.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Tsükkel

Viimase aasta jooksul on mul tekkinud pms ja elu sassi löönud. Päevad on käinud mul korrapäraselt. Nüüd hiljuti hakkasin ma kasutama kuningakepiõlikapsleid, et pmsi leevendada. Nüüd aga on mul päevad 5 ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 27-aastane

Psühholoogide soovitatud küsimus: millistel faktidel põhineb diagnoos?
Kui rasedustest on negatiivne, siis on tegemist ...

Loe edasi

Pruunikas määrimine peale päevi

Tere!

Olen vahekorras olnud alates august 2018 (esimene kord) ning sellest ajast saadik kasutanud vahekorra ajal alati kondoomi. Juunis andis naistearst kontrolli minnes nõu, et kasutada tuperõngast. ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 19-aastane

Raviarstil on õigus, vererohkete menstruatsioonide raviks neile, kes soovivad rasedusest hoiduda, on valikmeetod KHK kombineeritud ...

Loe edasi

Endometrioos?

Tere!
Oskate äkki aidata. Vaevlen aasta algusest saati tugevate kõhu- ja alaseljavaluga( paremal pool)mis kiirgab ka paremasse jalga ning vahest lööb kõhu lahti,ning valuhoog tuleb ka tavaliselt ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere, tundub,et tegemist on hormonaalse häirega. Juba see,et antibeebipillide tarvitamise ajal oli enesetunne parem- ovulatsioon oli pärsitud - viitab sellele.
Esialgu võiks osta apteegi käsimüügist ...

Loe edasi

Alakõhus õrnad valid, tume vähene määrimine

Mul on nädala jooksul alakõht õrnalt valulik olnud, koos sellega määrib nagu oleks tume vere moodi voolus, lisaks sellele on mul kõht Lahti nüüd paar päeva, Olen Ka migreenihaige ja nüüd see nädal Ka juba ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Alakõhuvalu võimalikke põhjusi on palju. Kõhuvalu ja minimaalne veritsus tsükli keskel võib olla seotud ovulatsiooniga. Sellisel juhul kestavad kaebused tavaliselt kuni nädal ja kaovad spontaanselt. ...

Loe edasi

Kilpnäärme proov ja soov rasestuda

Tere!

2017 septembris tegin perearstil vereproovi. TSH oli 0,39 ja FT4 13,53. Siis toimus isiklikus elus hästi keeruline aeg ja tulin teie vastuvõtule Elite kliinikusse kuu aega hiljem oktoobris. ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Kõik proovid on normi variandi sees ja ei ole mingit mõtet kogu aeg kilpnäärme analüüse kontrollida . Võite rahuliku südamega rasestuda.
Edu soovides,Maie Väli

Loe edasi

Genitaalherpes

Tere, kolm kuud tagasi nakatusin ma genitaalherpesesse. tekkisid villikesed suguelunitel mis hiljem haavandusid. Läksin oma günekoloogi vastuvõtule, kes võttis proovi ja haiguse tuvastas. ta kirjutas mulle ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 42-aastane

GH genitaalherpes on haavanditega kulgevatest haigustest esikohal. GH ei saa täielikult välja ravida, kuid hoida kontrolli all. ...

Loe edasi

Emaka limaskesta paksenemine

Tere,

Olen 33 aastane naisterahavas. Ühe lapse ema (3 aastane). Elu jooksul olnud üks seksuaalparnter, kelleks on minu praegune elukaaslane, kellega meil on ühine laps ja kellega olen koos ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere ,UH pildi ja kirjelduse järgi jääb kahtlus emakaõõnesisesele polüübile. Kuna ka kaebused(tsüklivahelised määrimised), siis igaljuhul sooovitan teostada hüsteroskoopia. Rakuanalüüs emakaõõnest ei ...

Loe edasi

Minipillid

Tere. Mure järgmine võtan Desirette minipille ja mureks see, et toimub pidev vere eritus. Et nagu tsûkkel paigast ära. Nädal vere vaba ja ûlejäänud aja veritsus. Kas ja kuidas oleks vôimalik seda muuta?

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Minipillidega võibki tekkida sagedane määrimine, paljudele naistele seetõttu need pillid ei sobi. Soovitan sel juhul asendada need kombineeritud pillidega, sel juhul peaks tsükkel olema regulaarne. RKadastik

Loe edasi

Tere.

Mul mure selline,et tehti biopsia ja vastus oli:
Emakakael (cervix) Inimese papilloomiviirus (HPV)
Emakakael (cervix) Emakakaela kerge intraepiteliaalne neoplaasia (CIN1)
HE. ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Teil on diagnoositud emakakaela kerge düsplaasia ( CIN 1). Tõenäosus, et 2 aasta jooksul HPVst põhjustatud rakumuutused ja HPV-viirus tänu immuunsüsteemile kaovad, on 80%. 20% on võimalus, ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi