Polüüp ja kolposkoopia 27.11.18 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere.
Olen 25aastane naine, sünnitusi pole olnud. 2014.a oli konisatsioon, düsplaasia II tase. Peale seda olnud PAP test korras. Viimane analüüs 2017.aasta.

Käisin ultrahelis ja avastati polüüp. Lisan veel, et ultraheli tehti põhjusel, et mul esineb tsükliväliseid veritsusi peale vahekorda. Olen hädas viimase 9 kuu jooksul ka tupeseenega. Mul on olnud 3 partnerit ning praeguse elukaaslasega on tulnud see probleem. Läksin sel korral ka seene probleemiga, et leida mingigi abi. Septembris läksin selle veritsusega valvekabinetti, siis tehti ka ultraheli ja midagi ei nähtud, kuna sellekohast märget mulle ei tehtud. Arst arvas, et veritsus ju on menstruatsioon, aga see hakkas hoopis nädal hiljem.

Tulles tagasi praeguse visiidi juurde, siis sel hetkel ei osanud piisavalt küsida ja nüüd palun teil vastata kahele küsimusele, olen tegelikult üpriski mures, kuna minevikus on olnud probleeme:

1) Kas polüüp on ultrahelis eristatav raku muutustest? ST kui ultrahelis tundub, et on polüüp, siis kui usaldusväärne see on ja kas see on erinev kui rakumuudatused? Analüüse mult ei võetud. Suguhaigused on korras.

2) Arst saatis mind kolposkoopiasse ja ütles, et tõenäoliselt see eemaldatakse kolposkoopia käigus. Kas see vastab tõele? Internetist leian, et seda on tehtud konisatsiooni käigus? Kas on võimalust, et tehakse kolposkoopia käigus? Minu jaoks sõltub sellest juba edasise päeva plaan.

Sain aja juba 05.12.2018. See on ka aeg, mil peaks täpselt minu menstruatsioon lõppema. Kui mul peaks menstruatsioon see hetk veel olema (lõppemas), kas võin siiski kolposkoopiasse minna või oleks see täiesti kasutu?

Suured Suured tänud teile vastuse eest juba ette.

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
Polüüp on healoomuline kasvaja, mis on lähtunud kas emaka limaskestast( emaka polüüp) või emakakaelast ( emakakaela polüüp). Nii emakaõõnes kui ka emakakaelas asuv polüüp võib põhjustada ebakorrapäraseid veritsusi ja veritsust peale vahekorda. Ultraheli uuringul on võimalik diagnoosida polüüpi emakas ja seda on võimalik eemaldada hüsteroskoopilise operatsiooni ( mitte kolposkoopia) käigus. Kuna arst suunas Teid kolposkoopilisele uuringule, siis suure tõenäosusega kahtlustas ta polüüpi emakakaelas ja seda on võimalik tõepoolest uuringu käigus ka eemaldada. Sageli on polüübid emakakaelas tavalise läbivaatuse käigus nähtavad ja eemaldatavad. Varem on Teid kolposkoopiasse suunatud emakakaela düsplaasia tõttu ja CIN2 tõttu ka emakakaela koniseeritud. Düsplaasiat, mille tõttu sai konisatsioon tehtud, saab diagnoosida vaid koeproovist, aga mitte ultraheli uuringul. Kuna konisatsiooni järgselt tehtud analüüsid on korras olnud, siis düsplaasiaks ( s.t. rakumuutusteks) kahtlust ei ole. Kolposkoopiat ei saa teha menstruatsiooni ajal, kuid kui esineb minimaalset veritsust v. määrimist menstruatsiooni lõpus, on uuringut võimalik teostada.
Tupeseene sagedasel kordumisel soovitan suukaudne ravi teha koos partneriga. Väga tähtis on menüüst välja jätta kandidoosi soodustavad toitained, samuti loobuda tampoonide kasutamisest.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Emakakaela düsplaasia

Tere.
Pöördun Teie poole sellise murega ja ootan abi.
Veebr. 2013 emakas väike polüüp.
7.03.2013 PAP-testis muutused.
27.03.2013. Konisatsioon – keskmine düsplaasia emakakaelal ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Teile on teostatud lühikese perioodi vältel 2 emakakaela konisatsioon ja korduva konisatsiooni järgselt on PAP testis taas lameepiteeli tugev düsplaasia. Selline haiguse kulg on kindlasti ...

Loe edasi

Pruun tükiline voolus tsükli keskel

Pruun tükiline voolus tsükli keskel
Olen 27aastane sünnitanud naine (laps sündis 20.12.11). Mul on 2008. aastal diagnoositud papilloomiviirus ja olen olnud olnud jälgimise all dr Tiiu Mässi juures ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Kui te olete regulaarselt PAP testi teinud ja ka kolposkoopial käinud,, siis kaela pärast muretsema ei peaks. Kõrge riski HPV olemaslolul ongi taktika regulaarne PAP test ka ja kui tekivad muurutsed ...

Loe edasi

Tsüklihäire, polüüp ja Mirelle

Tere!

Käisin 13. juunil oma arsti juures, sest viimase kahe kuu jooksul olen vahekorra ajal pidevalt hakanud veritsema. Arst avastas läbivaatuse tulemusel polüübi, mille ta ka koheselt nö ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
kuna Teil on ebakorrapärased veritsused ja veritsused vahekorra järgselt ning diagnoositud on HPV kõrge riski viirus ( HPV 16 ja HPV 18), siis on vajalik teha analüüsid emakakaelast põletikutekitajatele ...

Loe edasi

Määrimine tsüklite vahepeal pärast konisatsiooni

Tere.
Mul on selline mure- minule tehti mai lõpus emakakaela konistasioon (HPV, kerge düsplaasia). Alguses veritses kogu aeg, nagu vist peabki olema, aga nüüd on tekkinud muutus- määrimine kahe tsükli ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
konisatsiooni järgselt esineb ebakorrapärast veritsust kuni 2 kuu jooksul. Et selgitada tekkinud premenstruaalsete veritsuste põhjust, tuleb teha kolposkoopia , korrata PAP test, uurida põletike ...

Loe edasi

Menopausijärgne verejooks

Tere lp. doktor!
Olen 56 a. Neli kuud tagasi võeti mul PAP-analüüs, mis oli korras.
Protseduuri käigus avastati aga emakakaela polüüp. Varasemalt on mul kaks korda polüüp eemaldatud (28a. ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
menopausi aegse veritsuse põhjuseks võib olla polüüp kas emakakaelas või emakaõõnes. Kuna teil on koduvalt polüüp olnud, on see väga tõenäoline veritsuse põhjus. Polüüp on emaka limaskesta ...

Loe edasi

Emaka limaskesta polüpoos

Tere.
Mis haigus täpsemalt on endomeetriumi polüpoos? Kas see vajab ravi ja kuidas seda ravitakse? Kas tegemist on kasvajaga ning kas see võib põhjustada viljatust või probleeme rasestumisega? Tänan ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Östrogeenide toimel kasvab endomeetrium liigselt,tekib hüperplaasia,mis võib väljenduda polüpoosina.Tavalisem sümptoom on verejooks. Fertiilses eas naisel põhjustab polüüp sageli emaka verejooksu.Ultrahelil ...

Loe edasi

Emakas polüüp

Tere! Käisin günekoloogi vastuvõtul probleemiga, et enne menstruatsiooni, kui õige veritsus hakkab, määrib 4-5 päeva . Ultrahelis selgus, et on mingi polüüp. Arst andis Duphastoni ravi esialgu ja vaatab ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Tegemist võib olla endomeetriumi polüübiga või polüpoosiga ehk emaka limaskesta polüübiga. Kuna olete 31, siis on see polüüp kindlasti healoomuline.
Sünnitamata naistel ja ...

Loe edasi

emaka limaskesta paksenemine

Tere! Olen 46-aastane. 2 a. tagasi pöördusin günekoloogi vastuvõtule, sest menstruatsioonid olid iga 2 nädala järel ja vererohked. Arst diagnoosis mul limaskesta tsüstilise paksenemise.Mulle tehti puhastus ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere,Virve! Ilmselt on Teil tegemist endomeetriumie.emaka limaskesta lokaalse paksenemisega.Seda nimetatakse emaka limaskesta polüübiks ja emakaõõne puhastusega vaevalt seda eemaldada õnnestub.Oleks vaja ...

Loe edasi

Mis see võib olla?

Tere. Olen 44 aastane. 2002 aasta suvel leiti ultraheli uuringul, et emakas on polüüp. Sügisel oli see kadunud. Selle aasta sügisel leiti samuti ultraheli uuringul emakas polüüp, voeti harjakesega proov... ...

Vastas dr Aire Sekavin

Tere Inga.
Ilma Teie analüüse ja uuringute vastuseid nägemata ei oska Teie küsimusele vastata. Usun, et Teie oma raviarst oskab anda Teile põhjalikuma vastuse
Tervitades Aire Sekavin

Loe edasi

Naistehaigused

Mis uuring on kolposkoopia

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Kolposkoopia on uuring, mille käigus vaadatakse emakakaela kolposkoobiga. Kolposkoop on 10-40 korda suurendav instrument, mis võimaldab emakakaela täpsemalt uurida. Vajadus kolposkoopiaks tekib ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi