Kollaskehatsüstist vähiks? 04.01.14 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 17-aastane neiu, kellel eemaldati üleeile (2.01.2014) laparoskoopilisel viisil erakorraliselt vasakus munasarjas olev 7cm tsüst. Erakorraliselt tehti seda seetõttu, et kõndides tundsin veidi valu ja süües iiveldas. Epikriisist lõplik diagnoos: munasarja, munajuha ja emaka laisideme põletikuta haigusseisundid, lihtne kollaskehatsüst.
Tsüst saadeti histoloogiasse ning siit ka minu suur-suur hirm ja küsimus-kui suur on tõenäosus (kas seda üldse on), et antud kasvaja on halvaloomuline? Kas diagnoosist loetav 'lihtne kollaskehatsüst' ütleb juba ära et tegu on healoomulise kasvajaga? Kuna operatsiooni teostanud günekoloogi konsult. on alles jaanuari lõpus, siis üritan kuidagigi oma hirmule leevendust saada, sest hirm halvaloomulise kasvaja ees on suur ja jube.
Võimalik vajalik lisainfo: pole olnud rase, pole aborte, suguvõsas pole olnud munasarjavähki, ei joo/suitseta jms.
Aitäh!

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
Muretsemiseks ja hirmuks pole põhjust. Kõige sagedamini esinebki just munasarja follikulaarseid ja kollaskeha tsüste, mis enamasti kaovad iseenesest 2-3 kuu jooksul. Tegemist on healoomuliste tsüstidega. Sellised tsüstid vajavad eemaldamist vaid juhtudel, kui tsüst on suur(üle 6cm), põhjustab valu ega kao iseenesest või kui tekib tsüsti ruptuur ( tsüst puruneb, tekib veritsus munasarjast). Operatsiooni käigus eemaldatud tsüst saadetakse alati histoloogiliseks uuringuks ( koeproov) ja selle vastuse saate järgmisel visiidil oma arstilt.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

rasestumine 48-aastaselt loomulikul teel

Tere,
Hiljuti leidsin partneri kellega sooviks last saada. Olen 48-aastane naine. Elu jooksul günekoloogilisi probleeme pole olnud. Olen olnud ainult 1 kord rase 25-aastaselt, siis oli kõik hästi. ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Tõenäosus spontaanselt rasestuda 48 aasta vanuses on 1-2 %.
Loote geneetiliste haiguste risk 40+ rasedatel tõepoolest tõuseb. Downi sündroomi risk vanuses 45+ on kõrge, 1/10.. Sünnieelselt ...

Loe edasi

Menstruatsioonitsükli häire

Tere!
Mure seoses mentruatsioonitsükli ebaregulaarsusega. Peale imetamise lõppu oli tsükkel 2-3 korda tavapärane ehk 28 päeva. Kuid ühel hetkel peale mentsruatsiooni lõppu hakkas nädal hiljem määrima ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, ilmselt tegemist menstruaaltsüklihäirega ja soovian minna günkoloogile ning teha hormoonuuringud., mlle põhjasaaks ka ravi määrata.

dRKadastik

Loe edasi

Ureaplasma parvum

Partner tegi hiljuti suguhaigustetestid ja positiivseks osutus ainult Ureaplasma parvum. Seksimise ajal kasutame kondoomi, ainult suuseksi aja ei ole kondoomi kasutanud, st ainult mina. Mina ise tegin ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Ureaplasma parvum kuulub organismi normaalsesse mikrofloorasse. Tegemist ei ole sugulisel teel leviva infektsiooniga. Ligikaudu 60%-l on Ureapl. parvum positiivne. Mingit põhjust selle ...

Loe edasi

Tugev sügelus ilma vooluseta

Tere, ligi 2 aastat olen püüdnud abi saada tugeva sügelusega tupe piirkonnas. Enamasti sügelevad suured häbememokad, vahel tipuosad nii tugevalt et ärkan öösiti selle peale üles et sügan end intensiivselt. ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 44-aastane

On selge, et tegemist on algava üleminekuega ehk nn ealiste muutustega, millega tuleb võidelda, toime tulla ja elukvaliteeti ...

Loe edasi

Menstruatsiooni valud mis kestab mitmeid kuid igapäevaselt

Tere.
Menstruatsiooni valud kestnud nüüdseks 3 kuud, mis on igapäevaselt.
Üle nädala olnud keha temp. 37- 37,8.
Olen käinud 2 korda valvearstil. Tehtud uh ja midagi sealt ei leitud. ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, Soovitan ikkagi günekoloogi poole pöörduda ja võtta vajalikud analüüsid suguhaigustele eelkõige klamüüdiale. Arusaamatuks jääb kas mentruaaltsükkel on regulaarne või ei ja kas suguelu elate ja kas ...

Loe edasi

Tupe valulikkus

Tere. Palun abi! Minu probleemiks on tupe valulikkus, eriti just katsudes ning alt on vahetevahel väga kuum, eriti just hommikuti. Vahepeal on palaviku tunne ning nõrkus, alakõht ja jalad lähevad ka kuumaks, ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 19-aastane

Teie pikka ja murelikku kirja lugedes on küll keeruline olukord, eriti nii noores eas. Aga tuleb mõelda harva esinevatele juhtumitele. ...

Loe edasi

Minipillid ja päevad

Tere!
Olen tarvitanud minipille kokku 4 kuud , 3 kuu lõpus tegin pausi ja 1 kuu pärast hakkasin uuesti kasutama.
Pillide alguse võtmise aeg oli 8:30 kuid nüüd on see nihkunud 10:30 peale. ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Kui minipilli võtmine on nihkunud kuni 12 tundi, siis rasestumisvastase toime efektiivsus säilib ja SOS pilli pole vaja võtta. Minipillide võtmist tuleb alustada menstruatsiooni 1. päeval ja ...

Loe edasi

Emaka limaskest

Tere,

Olen 33-aastane naine. Ühe lapse ema (3. aastane). Normaalkaalus. Elu jooksul on olnud üks kindel partner, kes on olnud minu kõrval nüüdseks 11 aastat ja kes on olnud minu ainuke seksuaalparnter. ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Teile muret tekitav halb enesetunne enne menstruatsiooni, rindade valulikkus ja meeleoluhäired on tüüpilised premenstruaalse sündroomi ( PMS) tunnused ja see on sage probleem 35+ naiste hulgas. ...

Loe edasi

Polüpoos.

Tere!
Olen 50 aastane naine.
4 aastat tagasi juhtus meie peres väga traagiline sündmus,4 kuud hiljem käisin korralisel naistearsti vastuvõtul ja algul öeldi, et kõik veel väga hästi vähemalt ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Mirena toimel emaka limaskest õheneb ja tänu sellele veritsused jäävad väheseks. Mirenast vabaneva hormooni toimel on ka polüüpide teke takistatud. Peale Mirena paigaldamist võib olla ebakorrapäraseid ...

Loe edasi

Küsimus analüüside vastuste kohta

Tere!

Käisin juunis arsti (günekoloogi) juures kontrollis ning kahjuks ei saanud telefoni teel analüüside vastuseid küsida. Mul on eelnevalt diagnoositud emakakaela mõõdukas düsplaasia ja ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Teile on tehtud PAP test ja see on korras ( düsplaasiat ja selle kahtlust ei ole). Tore , et planeerite rasedust! Rasestumiseks mingeid takistusi ei ole. Soovitan hakata igapäevaselt võtma ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi