Kollaskehatsüstist vähiks? 04.01.14 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!
Olen 17-aastane neiu, kellel eemaldati üleeile (2.01.2014) laparoskoopilisel viisil erakorraliselt vasakus munasarjas olev 7cm tsüst. Erakorraliselt tehti seda seetõttu, et kõndides tundsin veidi valu ja süües iiveldas. Epikriisist lõplik diagnoos: munasarja, munajuha ja emaka laisideme põletikuta haigusseisundid, lihtne kollaskehatsüst.
Tsüst saadeti histoloogiasse ning siit ka minu suur-suur hirm ja küsimus-kui suur on tõenäosus (kas seda üldse on), et antud kasvaja on halvaloomuline? Kas diagnoosist loetav 'lihtne kollaskehatsüst' ütleb juba ära et tegu on healoomulise kasvajaga? Kuna operatsiooni teostanud günekoloogi konsult. on alles jaanuari lõpus, siis üritan kuidagigi oma hirmule leevendust saada, sest hirm halvaloomulise kasvaja ees on suur ja jube.
Võimalik vajalik lisainfo: pole olnud rase, pole aborte, suguvõsas pole olnud munasarjavähki, ei joo/suitseta jms.
Aitäh!

Arst vastas:

Katrin Seidelberg

dr Katrin Seidelberg

Günekoloog

Qvalitas Arstikeskus AS

Tere!
Muretsemiseks ja hirmuks pole põhjust. Kõige sagedamini esinebki just munasarja follikulaarseid ja kollaskeha tsüste, mis enamasti kaovad iseenesest 2-3 kuu jooksul. Tegemist on healoomuliste tsüstidega. Sellised tsüstid vajavad eemaldamist vaid juhtudel, kui tsüst on suur(üle 6cm), põhjustab valu ega kao iseenesest või kui tekib tsüsti ruptuur ( tsüst puruneb, tekib veritsus munasarjast). Operatsiooni käigus eemaldatud tsüst saadetakse alati histoloogiliseks uuringuks ( koeproov) ja selle vastuse saate järgmisel visiidil oma arstilt.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

PCOS

Mul diagnoositi eelmisel aastal PCOS. Esimest korda läksin naistearstile 15 aastaselt ebaregulaarsete päevade pärast ja kohutavate kõhuvalude pärast, mis emosse viisid. Siis määrati pillid ning päevad ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere, PCOS diagnoosi korral on olemas kidlad kriteeriumid, kui seda diagnoosi püstitada, tegeleb sellega naistearst.Olulised on hormonaalsed muutused, UH uuring ja insuliiniresistentsuse hindamine. Perearst ...

Loe edasi

Tugev tupe sügelus peale antibiootikumitekuuri

Tere!
Peale 7 päevase antibiootikumite kuuri (kopsude põletiku puhul), hakkas tupeseen. Voolusega ja tugeva sügelusega.
Eslialgu võtsin ise apteegist Canesteni, kuid see ei aidanud.
Perearsitile ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 25-aastane

Helistage mulle homme 5 min enne täistundi või 5 min enne pooltundi alates 8.55, leian mõne erakorralise aja. Saatke minu töömeilile ...

Loe edasi

Valulikud sõlmed rinnas

Tere,

Juba pool aastat, umbes nädal või kaks, enne menstruatsiooni tekivad kummagi rinna välisküljele väga valusad paistes suured kõvad sõlmed (kummalegi üks), mis on käega palpeeritavad. ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Prementruaalset rindade tihenemist ja valulikkust põhjustavad hormonaalsed muutused menstruaaltsükli jooksul. Mitmed toidulisandid, vitmiinid ja loodulikud preparaadid aitavad PMS kaebusi leevendada. ...

Loe edasi

Menstruatsiooni alates halb enesetunne

Tere!

Pakub huvi kas mul võib tervisega midagi korrast ära olla. Sageli sel päeval kui menstruatsioon algab, tekib halb enesetunne. Menstruatsioonivalu alakõhus, kõhulahtisus ja kakahäda ei ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Kirjelduse järgi on tegemist premenstruaalse sündroomiga ja see sümptomaatika on oluline garantii,et menstruaaltsükli hormoonid on normaalsed.Olete normaalse kehakaaluga ja 4 km päevas liikumist ...

Loe edasi

Rinnad

Tere! Olen kahe lapse ema. Esimene laps kohe 4 aastane ja teine 1.3aastane. Esimest last imetasin peaaegu viis kuud ja teist last 11 kuud. Ja viimased 4 kuud tahtis ainult ühte rinda ja nii teisest ei ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Kõigepeale soovitan rinda mitte mitte puutuda. Lõpetasite imetamise ja nüüd võib pigistades sealt eritist veel tulla. Rinna probleemide korral on kõige parem pöörduda ITK Rinna Tervise ...

Loe edasi

Seenpõletik

Tere, nimelt kordub minul pidevalt tupeseen ning nakkab samuti ka partnerile. Kas on olemas suukaudset ravimit selle ravimiseks, et seda enam ei korduks ning kas on võimalik kuskilt nädalavahetusel neid ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Koruduma kippuva kandidoosi puhul soovitan teha suukaudset ravi. Apteegi käsimüügis on nüüd seenevastased tabletid saadaval . Võtke mõlemad 1 kapsel fluconazoli ( 150mg).

Loe edasi

Verejooks raseduse ajal ja duphastoni tablettid

Käisin 1 nädal tagasi verejooksuga emos. Rasedust oli siis 10 nädalat +5 päeva.
Vaadati ultraheliga üle, kõik oli korras. Verejooks jäi iseenesest ka juba enam-vähem üle.
Eelnevalt võtsin juba ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Duphastoni ühes võimalikuks kõrvalmõjuks on pea uimasus ja unisus, harvem peavalu. Kui 3 tableti võtmise korral tekkis häiriv kõrvalmõju , võite jätkata 1 tablett 2 korda päevas. Pruunikas ...

Loe edasi

Suguhaigus

Tere.
Sain diagnoosiks klamüüdi ja mükoplasma. Sama sai ka siis partner, kes mulle selle andis. Tegime mõlemad ravi läbi ja hilisem kontroll oli korras. Kuid mul tekkis küsimus selle kohta, et kui ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 30-aastane

Klassikalise suguhaiguse urogenitaalse klamüdioosi ravi toimub Eestis vastavalt STLIEÜ Sugulisel Teel Levivate Infektsioonide ...

Loe edasi

herpes

Tere
Mul oli positiivne vastus Herpes simplex viiruse 1 IgG ja näitaja oli 51,80. Nagu ma aru saan, viirus jääb kehasse kogu eluks, praegu olen ravi saanud ja tundub korras olevat. ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Herpes simplex viirus ( HSV) on väga levinud viirus ja positiivne IgG antikehade olemasolu näitab seda , et olete varasemalt HSV-ga nakatunud. IgM tüüpi antikehad näitavad ägedat infektsiooni. ...

Loe edasi

Ei õnnestu rasestuda ja ebamugavad valud

Mul on olnud alati valulikud ja väga vererohked menstruatsioonid. Regulaatsust ei mäleta enam, pigem sain aru tunnuste põhjal, et nüüd hakkavad päevad. Kui hakkasin nuvaringi kasutama, siis olid väga regulaased, ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Kindlasti ei ole Teil tüüpilist PCOS-i.Kahjuks on teised hormoonid välja toomata ja ainult SHBG on väga väikese informatiivse väärtusega ( pigem peaks PCOS-i korral olema see madal).
Ju jäi ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi