Mure 20.02.04 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Olen 16 aastane neiu,mul hakkasid novembris kõhuvalud,otsustati opereerida pimesoolt.Operatsioon käigus avastati aga lisaks põletikulisele pimesoolele ka munasarja tsüst,mis tehti kahjutuks.Opertasioon oli 12.12.03 ning kuu aega hiljem algasid jälle kõhuvalud,põhjuseks selle ajaga tekkinud uus ja veelgi suurem hemorraagilise sisuga tsüst.Mulle öeldi,et sellisele asjale ravi ei ole ja vajaduse korral võtku ma valuvaigisteid,nüüd ma nende najal elangi,sest pideval on kõhuvalud ja eriti hullud on nad veel enne päevi.Tean,et põhimõtteliselt peaks see tsüst ise ära kaduma ,aga kaua see aega võtab ja mida ma nii kaua tegema pean,ma ei saa korralikult kooliski käia.
Kas tõesti ei ole sellisele asjale mingit ravi?

Arst vastas:

Maie Väli

dr Maie Väli

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik,Tähe ja Elite Erakliinik

Tere! Hemorraagiline tsüst kaob tõesti ise ära 2-3 m.tsükli jooksul.Paluge perearstil välja kirjutada pärasooleküünlad Ketoprofeniga 100mg.Tugeva valu korral soovitan viia 1 küünal pärasoolde.Edu soovides,Maie Väli

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Endometrioos

Mul avastati munasarja endometrioos 3 aste, käisin ka sellega opil. See avastati täiesti juhuslikult, kui pöördusin tugeva alakõhuvaluga EMO-sse, seal eemaldati ka spiraal, kuna see oli läinud emakasse. ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Endometrioos on krooniline haigus, mis on sageli lastetuse põhjuseks. Endometrioosi korral on põhilisteks kaebusteks menstruatsiooniga seotud valu, valu vahekorra ajal, või pidev tuim alakõhuvalu ...

Loe edasi

PCOS ja rasestumine

Tere!

Olen 23. aastane naine ja mul on diagnoositud PCOS(menstruatsiooni ei toimunud üldse). Diagnoos pandi juba siis, kui olin 16. aastane. Kirjutati välja beebipillid kuna rasestumise soovi ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
tubli, et pöördute, minu lemmiksuund on viljatu paarisuhte uuringud ja ravi

Olete väga noor, seetõttu vahel võib suhtumine olla pisut pealiskaudne, kas pole? Antibeebipillid ...

Loe edasi

Rasedus

Tere!Olin kaitsmata vahekorras 10.07.2017 peale mida võtsin sos pilli(sama juhtus ka 11.07 siis pilli enam ei võtnud) 17.07 hakkas menses mis kestis 2 päeva,ei olnud roosakas ega midagi vaid nagu tavaliselt.tsükli ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

See on väga tavapärane, et peale SOS pilli võtmist tekib veritsus nädala jooksul. Anamneesi ja ultrahali uuringu tulemusi arvestades on kõige suurema tõenäosusega rasestumise toimunud ...

Loe edasi

Üleminekuea probleemid

Tere, olen 53 aastane ja mai lõpus eemaldati mirena, mis oli olnud 5 a. Ka enne seda oli olnud mirena 5a. Nüüd oktoobris algas vähesel määral määrimine, mis on kestnud 3 päeva, kas see on normaalne organismi ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija

Tegemist on füsioloogilise üleminekueaga, mis kestab 45-55 sellest tulenevate kaebustega, üle 55 tuleks välistada emaka limaskesta jm pahaloomulisus.
ESS emaka sisene ...

Loe edasi

Inofolic vs foolhappe tabletid

Tere!

Sain äsja kätte oma esimesed triibud, püüdnud olen peaaegu aasta.

Polütsüstiliste munasarjade kahtluse tõttu soovitas naistearst võtma hakata Inofolic toidulisandit. Hetkel ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Inofolic doosis 2 pakki päevas soodustab anovulatoorsete tsüklite ja PCO korral ovulatasioonide toimumist ja seega tõstab võimalust rasestuda. Raseduse ajal pole näidustust Inofolicut edasi ...

Loe edasi

Hormoonanalüüsid, Clostilbegyt,Duphaston

Tere, soovin teie arvasmust ja nõu.Soov on rasestuda.
Analüüsid võetud tsükli 4 päeval.
FSH 50 IUI
LH 14,27 IUI
Prolaktiin 108 IUI
Suguhormoone siduv globuliin 60 nmoll

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Teile on määratud enamkasutatud raviskeem ovulatsiooni stimulatsiooniks ja m.tsükli II faasi toetamiseks. Teie enda arutelu siin juures on aga väga nutikas ( või olete ise arst?).Kui m. tsükli ...

Loe edasi

59 a naisel rinnad valusad

Tere, dr Väli

Pöördun Teie poole 2 küsimusega.
Olen 59 a naine,mul on ära opereeritud nii emakas (14 a tagasi )kui munasarjad 5-6 a tagasi.
Käin mammograafias alati, kui minu ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Kui emakas ja munasarjad on eemaldatud ja midagi kaevata ei ole,siis ei pea günekoloogi juures profülaktilisel kontrollil käima.
Rindade valulikkuse korral soovitan apteegist osta Agnucastoni,üks ...

Loe edasi

Tüsistus

Tere.
Aastaid tagasi põdesin emakakaela vähki, mille tulemusel toimus emakakaela eemaldamine. Järgnes kiiritus- ja keemiaravi, mille tulemusena (ma arvan) sai kannatada tupesisene limaskest ning ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija,
andmetest selgub, et olete 44-aastane

Emaka kaela vähk on raske haigus ravi keeruline ja ülikallis. Kaasaegse raviga pikeneb oluliselt eluiga, kuid tuleb leppida ja ...

Loe edasi

päevi pole 4ndat kuud

Olen 47aastane naine, kaks last sündisid 20ndates. Tarvitasin 5 aastat beebipille ja alates pillide lõpetamisest (30selt) on mul olnud regulaarsed, aga väga verevaesed menstratsioonid (1-2 päeva). Kilpnäärme ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Septembrikuu hormoone interpreteerides on kindlasti tegemist klimakteerilise sündroomiga ja sellest on ka tingitud menstruatsiooni puudumine. Samas võib paari kuu jooksul mingi vähene vereeritus ...

Loe edasi

Botox ja rasedus

Tere. Palun abi. Juhtus selline lugu, et tegin Botoxi süste näopiirkonda. Nädal hiljem pidid päevad hakkama, kuid avastadin, et olen rase. Kuidas see loote arengule mōjus/mōjub. Kas peaks katkestama? Olen ...

Urve Pappa

Vastas dr Urve Pappa

Tere,

Botoxil ei ole teadaolevalt teratogeenset ehk loote väärarenguid põhjustavat toimet. Seda ei soovitata kasutada raseduse ja imetamise ajal.
Botoxi kasutamine rasestumise ajal ei ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi