Probleemid PCOS-ga 26.04.02 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere Dr. Väli!

Minu mure on järgmine,eelmisel sügisel dgn-ti mul PCOS, 6kuud olen ravinud end Diane 35-ga. Märtsis tehti uus UH kuid midagi polnud muutunud,tsüstid olid alles. Minu günekoloog ütles, et kui rasedaks soovin jääda lõpetagu ma tbl-de võtmine ja kui aasta jooksul ei õnnestu rasestuda tehakse uued uuringud.

Kas mul on üldse võimalik praegu rasedaks jääda, kui vaatamata ravile pole tsüstid väiksemaks muutunud?

Tihti on mul mõlemas munasarjas ka torkiv valu. Kas PCOS võib põhjustada seda valu?

Ja kui on PCOS kas siis võib kahtlustada ka, et on endometrioosi?

Üks küsimus veel. Miks PCOS naistel soovitatakse sünnitada enne 30-dat eluaastat?



Teid ette tänades ja ilusat kevadet soovides

Liis (26) Harjumaalt

Arst vastas:

Maie Väli

dr Maie Väli

Günekoloog

Tartu Ülikooli Kliinikumi Naistekliinik,Tähe ja Elite Erakliinik

Tere,Liis! Kui Te ei ole senini medikamentoossele ravile allunud,on alternatiivseks meetodiks munasarjade "drillimine"e.tsüstide läbitorkamine laparoskoopia teel.Mõlemal juhul vähendatakse mehhaaniliselt androgeene produtseerivate folliikulite hulka ja seeläbi väheneb androgeenide hulk veres.PCOS võib tõepoolest põhjustada valu alakõhus,sest munasarjad on ju mahult tunduvalt suuremad. Ei ole välistatud,et mõnel patsiendil võib esineda koos PCOS ga ka endometrioos,aga siin on kliiniline pilt pisut teistsugune.Naistel soovitatakse sünnitada varem seetõttu,et PCOS ravi võib kesta kaunis kaua,enne kui positiivse tulemuse saame.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Ebaregulaane veritsus

Tere! Mind vaevanud juba eelmise aasta oktoobrist mured tsükli ebakorrapärasusega, menses hilinenud 3 nädalat, 1,5 nädalat, vahel õigel ajal jne. Olen mitmeid kordi pöördunud naistearstile aga korralikku ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Tere. Vajalikud hormoonuuringud, et tápsustada pôhjus. Duphaston ilmselt ei lahenda olukorda. Vahepeal nàhtud tsûstikesed pole probleemiks, need tekivadki tsûkliháirete foonil, mis vahepeal kaovad. Polûtsûstilised ...

Loe edasi

Veritsus Duphastoni võtmise ajal

Tere
Mul on PCOS, seega võtan päevade esilekutsumiseks Duphastoni. Peale mõnepäevast annustamist algas veritsus, kuigi ravikuuri lõouni on veel 10 päeva aega. Võtsin ravimit ka septembris, kuid kuna ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
kui Duphastoni kasutatakse menstruatsiooni esilekutsumiseks ja menstruatsioon algab ravikuuri ajal, pole enam edasine Duphastoni võtmine vajalik ja ravi katkestatakse. Edaspidise ravi suhtes ...

Loe edasi

PCOS ja juustekadu

Olen 32-aastane naine ja viimased 2 aastat planeerinud rasedust, kuid tulutult. Peale pillide lõpetamist hakkas tohutu juuksekadu, mis kestab senini ja peas on veel vaid umbes veerand 2 aastat tagasi olnud ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere,
PCOS korral on lastetuse põhjuseks anovulatoorsed tsüklid. Kuna planeerite rasedust, vajate ovulatsiooni esilekutsumiseks ravi Seropheniga. Samuti on PCO korral abi teistest ravimitest, mis ...

Loe edasi

Halvalõhnaline voolus. Kas võib olla Ph tase korrast ära?

Mul on suhe mehega, kes pole vaba- on suhtes. Ta on minu ainuke seksuaalpartner. Peale suhte algust (u6 kuud tagasi) tekkisid probleemid- tõsiselt ebameeldiva välimuse ja haisuga mitte rohke voolus. Kui ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija! Andmetest selgub, et olete 33-aastane. Tegemist on bakteriaalse vaginoosiga.
Soovitused:
1) kasutage madala pH tasemega ja piimhappe sisaldusega apteegi intiimpesugeele koos ...

Loe edasi

PCOS ja kaal

Tere!
Olen 25 aastane naine. Minu probleem on selles, et ma ei jää rasedaks üle aasta juba.Väga suur soov saad teist last. Üks laps on mul juba olemas (3 aastane)ja esimene rasedus tuli kiiresti, ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Ei ole see asi sugugi nii sassis ja päris tüüpilist PCOSi ka ei ole.Piisavalt palju on anovulatoorseid m.tsükleid ja seetõttu ka visuaalsed muutused munasarjades.Enne ei ole mõtet metformini võtta,kui ...

Loe edasi

tsüst munasarjas

Tere

Mure siis järgmine. Pärast rasedusvastaste tablettide võtmise lõpetamist (soovin rasestuda nüüd) tekkisid mul erinevad põletikud ja probleemid, rasestuda ei õnnestunud kuidagi. Arsti ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Unustasite kirjutada oma vanuse ja rasedusanamneesi, kui rasedusi on olnud.
Kui soovite rasestuda, siis ei saa kasutada antibeebipille ka mitte raviks ja menstruaaltsükli ...

Loe edasi

pärlikee munasarjades

Lühidalt siis nii, et see pärlikee, mida arst uh-s sinu munasarjas näeb, on kogunenud folliikulid, mis pole lõpuni küpsenud ja vabanenud, vaid jäänud oma kasvus soiku ja siis munasarja seinale kinnitunud.

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Tegemist on PCOS sündroomiga ehk polütsüstiliste munasarjade sündroomiga.
Selle sündroomi üheks väljenduseks on nn. "pärlisündroom või pärlikee" leid munasarjades. Ultraheliuuringul ...

Loe edasi

rinnanäärme ülitundlikkus?

Olen 1,5 a. hädas valuga, mille nö lähtepunkt näib olevat paremas rinnas. Valu on kohati ka õlas ja paremas käes. Olen käinud kahel korral poole aastase vahega väga kogenud mammoloogi vastuvõtul ja korra ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Loen Teie kirjast..."Ja pidev valu hakkab tasapisi psüühikale mõjuma".
Te vajaksite psühholoogi nõustamist, et selgitada, millised on need põhjused, mis mõjuvad Teie psüühikale?
Loe edasi

Mure

Tere! Olen 28.a kahe lapse ema. Mure seisneb ohtras juuste väljalangemises(pealagi juba paistab), higistamises ja ka kohutavas närvilisuses. Günekoloog diagnoosis PCO sündroomi. Olen kasutanud Jeanine ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

TERE. Juuste väljalangemine võib olla põhjustatud väga paljudest faktoritest. PCOS-ga kaasneb harvematel juhtudel väga kõrged meesuguhormonide produktsioon organismis, sel juhul see võiks olla ka sellest. ...

Loe edasi

PCOS

Tere! Olen 22-aastane. Käesoleva aasta veebruaris diagnoositi mul PCOS. Arsti juurde läksin sekundaarse amenorröa kaebusega. Mind huvitab selline asi. Kui tõsised on tegelikult minu probleemid rasestumisega/lapse ...

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik

Kui diagnoos on kindel, siis teil võib tekkida probleeme eelkõige rasestumisega. Selleks paeksite ennast ravima. Loomulikult te kohe rasestuda ei soovi, seda ei peagi kohe tegema kui pole kindlat partnerit. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi