mure 26.09.09 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere.
IVF mai 2007, sünnitasin veeb. 2008, mai 2009 õnnestus aga ise rasestuda. Rasedus siiski katkes 12 näd, tehti erakorraline abort 23.juuli (loote vanus 8näd.) Kuna juunis avastati raske emakakaeladüsplaasia, CIN III (pahaloomulisust veel ei ole), siis nüüd sai ka selle ravi alustada. 18.sept teostati konisatsioon, esmaseid tüsistusi ei tekkinud, kuid kolmandal päeval tekkis verejooks ja 22.sept opereeriti uuesti (nüüd siis õmmeldi haav kinni).
Labori vastus järgmine:
Lahti lõigatud emakakaela konisaat 3,5x1,5x0,5 cm, resektsiooni piir rohelise värviga märgistatud. Koosneb fibroossest stroomast, heleda silinderepiteeliga vooderdatud endotservikaalsetest näärmetest, pinnalt portio piirkonnas kaetud mitmekihilise mittesarvestunud lameepiteelidega, kanalis heleda silinderepiteelidega ja üleminekutsoonis düsplastilise lameepiteelidega. Epiteel kogu paksusest kohati haaratud düsplastiliste rakkudega. Epiteeli pindmistes kihtides näha koilotsüüte. Lõigus 3 düsplastiline epiteel ulatub emakakaelakanali resektsiooni piirini. Lõigus 6 parakeratootiline lameepiteel ulatub portio poolse serektsiooni piirini. Pahaloomulisust ei ole. Kahes lõigus düsplastiline lameepiteel ulatub resektsiooni piirini.
Kuna see vastus seletatakse mulle lahti alles oktoobri keskel, siis palun seda teil teha. Ise mõistan siit seda, et raku muutused on kaugemale ulatuvamad kui ainult eemaldatud tükk? Mis siis sellisel juhul edasi tehakse? Kunas võin järgmise lapse peale mõtlema hakata? Teise ja ka kolmanda lapse soov on juba piisavalt suur.

Ette tänades!

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija!
Kahjuks unustasite kirjutada tähtsaima, oma VANUSE.

Emaka kaelalt on eemaldatud küllaltki suur osa.
Patoloogia on emaka kaela kanalis, kus paikneb silinderepiteel, mis on tõsisem ja raskemini avastatav muutus ka edaspidiseks.
Koilotsüüdid viitavad emakakaela vähki põhjustavatele viirusinfektsioonidele. Eemaldatud suures tükis olevad muutused ulatuvad lõike piirini. Lõikepiirist kaugemale ei näe ega ka ole võimalik arvata. Selleks tuleb teha korduvaid uuringuid.

Edasi tuleb käituda vastavalt Eesti Naistearstide Seltsi ravijuhendile:
10. JÄRELKONTROLL PEALE HSIL RAVI
10.1. Järelkontroll esimesel aastal
• korrata tsütoloogilisi analüüse iga 3-4 kuu möödudes.
• kui düsplaasia asetses konisatsiooni piiril on vajalik kolposkoopiline
uuring ja emakakaelakanali küretaaž 6 kuulise intervalliga.
• 6 kuu möödudes on soovitav määrata HPV DNA (kuni 20 -30 % jääb
positiivseks, nendest 45 % retsidiivi võimalus).
• retsidiivi esinemisel on soovitav emakakaela eemaldamine (emakakaela
amputatsioon või totaalne hüsterektoomia).
• Kõik CIN II-III naised omavad kõrgenenud riski tupe düsplaasia tekkeks.

Enne ei oleks soovitav rasestuda, kui vajalikud kordusuuringud on teostatud.
Soovitav on ka vakstineerimine 6 kuu jooksul emaka kaela vähki ja kondüloome põhjustavate ohtlike viiruste vastu, et vältida edaspidiseid uusi viirusinfektsioone elu jooskul.
Lisauuringute ajal tulemuste saabumiseni oleks arukas kasutada kondoomi.
G.Litter, www.naistearst.ee

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

CA 125 kõrgendatud tulemus ja selle võimalikud põhjused

Tere!

Küsisin juba teie käest müüomi ravimise kohta https://www.kliinik.ee/naistehaigused/id-2/noustamine?question=75021
Tänan teid vastuse eest!

Tahaks veel üks küsimus ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Ca-125 tõuseb nii endometrioosi,müoomi,adenomüoosi ja munasarjatsüstide või kasvajate korral.Lühidalt ,haigusseisundite korral kui östrogeenide sisaldus on tõusnud. Teades Teie anamneesi ja seda,et ...

Loe edasi

Rinnavähk imetamise ajal


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Kas võtta SOS-pilli?


Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi

Fibroadenoom ja peanaha mesoteraapia


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Antibeebipillide (Yasminelle) kasutamise lõpetamise mõju organismile

Tere

Mu küsimus puudutab antibeebipillide mõju organismile.

Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Mükoplasma bakter


Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Andmetest selgub, et olete 41-aastane.

http://www.eusti.ee/wp-content/uploads/2016/11/Ravijuhis_2015.pdf
Loe edasi

Müoom ja hüpotüreoos

Tere!

Olen 51aastane naine.
Mul on juba paar aastat diagnoos müoom.
Sain niisugused ultraheli ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

Valu paremas pool kubemes ja puusa piirkonnas.


Ülle Kadastik

Vastas dr Ülle Kadastik


Loe edasi

Hormonaalne tasakaal pärast sünnitust

Tere!

Sünnitasin 25.09.2016.

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli


Loe edasi

SOS pill


Paar tundi hiljem oli uus vahekord, ja kuna ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi