Pillidest 21.10.08 / Naistehaigused

Külastaja küsib:

Tere!

Pöördun Teie poole küsimusega pillidest. Hetkel olen 20.aastane, kuid varasemalt olen tarvitanud pille päris mitu aastat. Esimesed pillid kirjutas günekoloog välja 14.aastaselt, põhjuseks munasarjatsüst. Tookord sai võetud pille umbes 9 kuud ning siis oli paar aastat vahet, kui günekoloog avastas uue munasarjatsüsti ning kirjutas taaskord pille. Sel korral sai neid võetud 1,5 aastat. Tsüst kadus selle ajaga ära, kuid tekkis aasta pärast uuesti ning taaskord kirjutati pille, mida võtsin 8 kuud. Vahepealsel, pillivabal perioodil olin paaril korral sunnitud võtma ka sos-pille. Mingeid tervisehädasid hormoonide tarbimisajal ma ei täheldanud.
Nüüdseks ei ole ühtegi hormooni tarbinud pea aasta jagu, kuid tervise osas häirib päevade eelne kõhuvalu. Esimesel menstruatsiooni päeval on valu kohutav ning tihti ajab ka iiveldama, õhtuks see alati taandub. Vereeritus on üldjuhul tükiline ning menstruatsioon kestab tavaliselt 5-7 päeva. Günekoloog soovitab kasutada taaskord pille, kuid olen muutunud nende osas väga skeptiliseks, kuna ei sooviks nii tihedasti hormooni süüa. Käisin ka hematoloogi juures, kes tegi põhjaliku vereanalüüsi ning hormoonnäitajad olid normis.
Küsimus aga, et kas pikaajaline hormoonide kasutus minu puhul võis kaasa tuua hädad menstruatsiooni ajal? Kui pillidest hoiduda, kui kiiresti keha hormoonist puhastub? Või kas peaksin günekoloogi kuulama ning tõesti jälle pille võtma hakkama? Olen kuulnud, et pillide tarbimine suurendab rinnavähi riski, seetõttu ka väga mures.

Arst vastas:

Galina Litter

dr Galina Litter

Günekoloog


Lugupeetud Küsija!
Olete väga tubli, et küsite teisest nõu. Olete ka kursis kaasaegsete seisukohtadega.
Naistearstid on dilemma ees kui te pöördute menstruatsioonivalu kaebusega.
Kui teil oleks vaja hoiduda hetkel soovimatust rasedusest, siis oleks parim valik kas kombineeritud antibeebipillid või EVRA plaastrid või Nuvaring.
Aga, onkoloogide-rinnavähi arstide lause:"Sünnitamata naistel antibeebillide tarvitamine üle 10 aasta tõstab rinnavähi riski", vastab tõele.
Arvan nii: otsustage: kas soovite hetkel rasestuda ja sünnitada või soovite rasedusest hoiduda. Juhul kui elate regulaarset suguelu.
Kui soovite rasedusest hoiduda, siis on parim valik kombineeritud kontratseptsioon.
Jään oma arvamuse juurde, et ainult raviks (! n. enne suguelu algust!) ei ole õige ordineerida kombineeritud antibeebipille, selleks on muud võimalused olemas.
Ka ainult menstruatsioonivaluks, düsmenorröaks, on olemas muud ravimeetodid.
Kuid vererohke menstruatsiooni - menorraagia vastu oleksid antibeebipillid head. Paluge oma perearstil kontrollida hemoglobiini sisaldus 2-3 päeva peale menstruatsiooni lõppu. Kui see on üle 110, siis organism kompenseerib edukalt verekaotuse ja see pole meditsiiniline probleem.
Halvim, mis võib juhtuda, on soovimatu raseduse katkestamine omal soovil. Kõik muud meetodid on leebemad tervisele ja psüühikale.
G.Litter, naistearst.ee, hetkel Maarjamäelt

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Naistehaigused

Endometrioos

Tere! Neli aastat tagasi diagnoosisti endometrioos III aste. Tehti LAP, õnnestus iseseisvalt rasedaks jääda. Mind huvitab, et kas tavalised beebipillid (Yarina) hoiavad ka haigust kontrolli all?
Kas ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere!Üks ravimeetoditest endometrioosi korral on rasestumisvastaste tablettide tarvitamine. Kuna siin on üks rasestumine peale operatsiooni olnud,siis on rasestumise tõenäosus täiesti olemas peale pillide ...

Loe edasi

Beebipillid ja suitsetamine

Mul selline küsimus, et miks soovitatakse beebipillide kasutamise ajal suitsetamisest loobuda? Kas see vähendab kuidagi beebipillide toimet?????
Vastust oodates....
Sandra =)

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Suitsetamine ei vähenda pillide rasestumisvastast toimet. Kirglik suitsetamine ja pillide kasutamine koos tõstavad riski haigestuda südame-veresoonkonna haigustesse.
Suitsetav üle 35-aastane ...

Loe edasi

Depressioon ja beebipillid

Tere! Kas raske depressiooniga üldse tohib beebipille võtta? Olen proovinud mitmeid erinevaid pille, kuid alati on esinenud kõrvalnähuna halb enesetunne ja füüsilise aktiivsuse langus. Samuti on viimase ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Pillid võivad harva põhjustada libido langust ja meeleolu muutusi. Siiski pole pillid raske depressiooni tekitajaks. Soovitan võtta antidepressante ja jätkata pillidega.
Kui on kahtlus, ...

Loe edasi

Päevade kestvus

Tere!

Mul on tavaliselt päevade kestvus 3-4 päeva. Nüüd aga on protsess juba 7 päeva kestnud. MIllest võib see olla tingitud. Rasestumisvastaseid tablette ei söönud vahepeal. Nüüd alustasin ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere!
Kui alustasite pillide võtmisega, siis on veritsus tingitudki pillidest ja võib kesta pikemat aega, isegi kogu esimese pillidega tsükli jooksul. Selline veritsus kaob iseenesest.
K.Seemen ...

Loe edasi

pillid

Tere.Hakkasin kasutama Harmonet pille.Enne ei ole midagi kasutanud.Kui lugesin infolehte nägin seal igasuguseid öudukaid.Näiteks,et need võivad tekitada maksavähki,rinnavähki ja suguelundite vähki.Küsimus ...

Galina Litter

Vastas dr Galina Litter

Lugupeetud Küsija!
Te vajate naistearstipoolset reaalset nõustamist ja õigete otsuste tegemist oma tuleviku suhtes.
Igal kontratseptsioonimeetodil on oma plussid ja miinused. Tähtsaim on, et ...

Loe edasi

emakakaela haavand ja patentex oval

tere, sooviksin teada, kas emakakaela haavandiga (PAP II, jäin jälgimisele) võib kasutada patentex oval rasestumisvastast vahendit? olen 5 aastat kasutanud antibeebipille logest, rasestuda veel ei soovi, ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Võite kasutada Patentexi või Pharmatexi, kuid peate arvestama, et nende rasestumisvastase toime efektiivsus pole nii kõrge kui pillidel.
Miks mitte kasutada kondoomi?
dr. Katrin Seemen

Loe edasi

Rind on valus

Tere!
Olen 20 aastane neiu. Võtan Jeanine pille 3 kuud. Sain nii aru, et alguses on pillidel harjumise aeg, kui võib olla kõrvalsümptomeid. Minul oli ainsaks kõrvalnähuks rindade kerge suurenemine ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Tere! Üldiselt peaks pillidest tulenev pakitsemine kaduma,kui organism on harjunud hormooni uue tasemega.Praegu võiksite osta apteegi käsimüügist AGNUCASTONi tablette ja ühe kuu jooksul igal hommikul võtta ...

Loe edasi

kuivus

tere,
võtan 2,5 aastat antibeebipille. esimene aasta probleeme polnud, kuid teisest aastast muutusin äkki nii kuivaks. väga erutudes lähen natuke märjaks, kuid see kaob kiiresti. seened ja rohkem ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Tupekuivus ja ebapiisav märgumine vahekorra ajal on seotud pillidega.
Pillide vahetamine siin tavaliselt mingit efekti ei anna. Soovitan kasutada libestus-geeli, mida saab osta kas apteegist ...

Loe edasi

Voolus

Olen võtnud peaaegu 2 aastat Diane-35 ja nüüd viimasel 4 kuul on hakanud umbes 1,5 nädalat enne päevi ebameeldiv voolus, mis määrib. See kestab nädala ja siis ei ole mõned päevad midagi. Kas see võib olla ...

Katrin Seidelberg

Vastas dr Katrin Seidelberg

Tere! Veresegune voolus võib olla põhjustatud nii pillidest ,kuid võib olla ka põletiku näitaja. Selguse saamiseks pöördu arsti poole.

Loe edasi

kolmefaasilised ja ühefaasilised beebipillid

Beebipillide kohta käiv materjal tundub väitvat, et kolmefaasilistel, muutuva hormoonidedoosiga pillidel on võimalike kõrvalnähtude (iiveldus, kaalutõus, vaginaalne kuivus) esinemine kõige vähem tõenäoline. ...

Maie Väli

Vastas dr Maie Väli

Ühefaasilistes tablettides on etinüülöstradiooli ja progesterooni hulk kõikides tablettides sama. Kolmefaasilistes tablettides on püütud järgida menstruaaltsükli normaalset östrogeeni-progesterooni suhet. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi