MRT uuringu vastus 16.07.20 / Meestearst

Külastaja küsib:

Tere.
Kui suur tõenäosus on antud MRT leiu puhul , et tegu on eesnäärme vähiga?
Kui tihti üldse leitakse 30 aastatel meestel ENV?
Eelnevalt olen juba küsimust esitanud (Märtsikuus tekis valu urineerimisel, PSA tase oli rohkem kui 12, chlamydia trachomatis positiivne (peale azitromicin ravikuuri enamus sümptomid läksid kaduma).
Käisin ka 2 nädalat tagasi Gonsiori Meestekliinikumis ja tektaalsel ja UV uuringul eesnääre tundus korras olevat.

MRT (16.07.2020):
79252 - Ühe mähisega uuring (6-7 tööd) tugeva väljaga MRT-l
79330 - Kontrastainega MRT uuring
Kirjeldus: MRT uuring vaagnast, tugev magnetväli MRT uuring kontrastainega Kontrastaineks iv Sol. Gadovisti 6 ml. LEID: Eesnäärme mõõtmed ~ 3.5 x 4.4 x 3.5 cm, maht ~ 28 ml. Eesnäärme ülemineku tsoon on normist vaid veidi mahulisem, oluliste iseärasusteta. Perifeerne tsoon on rahuldava paksusega. Perifeerses tsoonis vasakul (valdavalt keskosas, aga haarab nii basaalset kui ka apikaalset osa) on kl 3 - 6 vahel ~ 1.1 x 2.3 x 1.5 cm suurune mõõduka intensiivsusega difusiooni restriktsiooniga ala, see ala on T2-madalama signaaliga kui muu perifeerne tsoon, see ka kontrasteerub üsna intensiivselt. Dünaamilist kontrasteerumist vaadates on näha, et perifeerne tsoon peaaegu täies mahus hakkab kontrasteeruma varakult ja intensiivselt. Muu perifeerse tsooni T2-signaal näib olevat tavapärasest veidi madalam ja inhomogeensem. Eesnäärme väliskontuur on üsna selge (nii vasaku sagara kirjeldatud muutuse kui ka mujal). Seemnepõiekesed on külgühtlase suurusega, sisaldavad vedelikku. Rektumi ja kusepõie seinad on iseärasusteta. Vaba vedelikku ei leidu. Õndraluu lülides on Õndraluus on mitu tsüstjat kollet (kõrge T2- ja madala T1-signaaliga.). DWI signaal on intensiivne ka kõrgete b väärtuste puhul, samas ADC map'il signaal on vahepealne/mõõdukalt langenud (siiski madalam kui kusepõies olev uriin). Kontrasteerumine perfusiooniuuringul on ebaveenev. Mujal nähtavas osas luukude on aktuaalse koldeleita. Järeldus: Eesnäärme perifeerse tsooni vasakus osas torkab silma üsna suur ala, mis võiks olla ka maliigsuse tunnustega (difusiooni restriktsioon ja madal T2-signaal). Samas perifeerses tsoonis on näha ka difusseid muutusi (eeskätt varajase intensiivse kontrastreerumise ja ka T2-sekventsi alusel tehtud järeldus). Arvestades patsiendi iga siiski esikohal põletikuline muutus. Samas vasaku sagara kolle on suhteliselt hästi piirdunud muu perifeerse tsooni foonil - PI-RADS5 maliigsus ei ole välistatud. Ebaselge päritoluga koldeid õndraluus. Kuna koldeid on vaid õndraluus, siis pigem ei ole sepstaks eesnäärme muutustega. Samas iseloom ei ole lõplikult selge, seetõttu soovitaks selle luukoe leiu täpsustamiseks ühefaasilist KT-uuringut (vähemalt vaagnast - tsüstilised ainult? sklerootilised kah?).

06.06.202 tehti ka KT vaagnapiirkonnast (7976 ja 7976- KOMPUUTERTOMOGRAAFIA NATIIVIS (IGA JÄRGMINE PIIRKOND):
LEID: Maksas koldelisi muutusi ei sedasta. Sapiteed laienenud ei ole. Pankreas normaalse suuruse ja struktuuriga, koldelist muutust ei sedasta. Põrn, mõlemad neerupealised normaalse suuruse ja kujuga. Mõlemad neerud normaalse suuruse ja asetusega. Neeruvaagnad laienenud ei ole. Neerudes konkremente esile ei tule. Uuritud piirkonnas aordi läbimõõt normis. Paraaortaalsel ega -iliakaalsel patoloogiliselt suurenenud lümfisõlmi ei sedasta. Luudes nähtavas osas destruktiivseid muutuseid esile ei tule. Kusepõis tavaline. Kõhukoopas ega vaagnas vedelikku ei tähelda. Prostata kergelt suurenenud. Natiivuuringu enamat prostata kohta öelda ei saa. Soovitav rektaalne Uh ja vöi /tugeva väljaga MRT.

p.s.
Õndraluukoldete all mõeldakse probleeme selgrooga? Infoks, et alaselg valutab mul juba aastaid (istuv eluviis).

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Ilmselt kordan ennast, aga kõrge PSA taseme puhul, eriti Teie vanuses, ja kui eesnäärme kontrollil selget tihenemiste ei tuvastata, tuleb esmajoones selgeks teha põletiku olemasolu või puudumine.
Diagnostilise käsitluses on järgmise tähtsusega PSA dünaamika jälgimine. Spetsiifiliste ravimitega on võimalik seda jälgimist veelgi informatiivsemaks muuta.

Antud käsitlusse mina oma kommentaaridega sekkuda ei soovi.
Usaldage oma raviarsti!

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

Eesnaha all valged villid.

Tervist,olen 21a noormees ja peale vahekorras olekut tekkisid järgmine päev eesnaha alla valulikud villi taolised kohad(lisatud ka pilt)mis on juba pea 7 päeva olnud.Eesnahka taha lükata on valus,aegajalt ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Endal äge mädane põletik peenisel ja ikka küsid, kas peaks muretsema. Loomulikult peab!
Siin tuleks kindlasti välistada suguhaiguste võimalus. Kui lähete/tulete esimesele visiidile, siis võtke kaasa ...

Loe edasi

Punnid peenisel

Tere. Tekkis peenisepea peale palju väikseid punne. Kerge sügelus kaasneb ka nendega. Uus partner, vaginaalne seks oli nädal enne sügelemise teket. Oraalne päev enne. Lisan ka pildi

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Tegemist on tugeva peenise pea ja eesnaha põletikuga. Suure tõenäosusega bakteriaalse põhjusega. Kindlasti tuleks kõrvalt välistada ka kusitipõletiku ja suguhaiguste võimalus. Ravi on kiire ja toimiv, ...

Loe edasi

Põletustunne sugutis

Peale juhuslikku kaitsmata vahekorda on suguti ülemise otsa sees tunda püsivat põletus (kuuma) tunnet. Mõni päev annab rohkem tunda, mõni päev vähem. u.8 päeva peale vahekorda tehtud suguhaiguste testid, ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kui probleem püsib, siis tuleb sellega kindlasti ka tegeleda. Kahjuks ei tea ma, mis kliinikus käisite. Eri kliinikute poolt kasutatavate laborite võimekus vägagi erinev. Mina alustaksin ikkagi uuesti ...

Loe edasi

Probleem eesnahaga

Tere.
Probleem eesnahaga, tekkis peale seda kui elukaaslane käega rahuldades tõmbas eesnahka liiga palju tagasi nii et valus oli (või on asi milleski muus ja lihtsalt kokkusatumus). Eesnahk on otsast ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Tegemist on üsna kehva tüüpi eesnahapõletikuga. Internetist võite leida nime alla balanitis xerotica obliterans. Ravi on kenasti olemas, aga antud seisus nõuab juba päris mitu kuud püsivat ravi. Mina kauem ...

Loe edasi

Laigud kubeme piirkonnas

Tere, kubemepiirkonda on tekkinud pruunikad laigud, pildilt näha ûks pool kuid teisel pool täpselt samasugune, vahel ka tunda sûgelust.

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Tüüpiline vähese aktiivsusega krooniline põletik. Ravi kenasti olemas, aga kuna tegu retseptiravimiga, siis kahjuks interneti teel ei saa soovitusi anda. Tulge vastuvõtule.

Loe edasi

Punetus peenisel

Tere, mure selline et umbes pool aastat tagasi toimus kaitsmata vahekord. Vahetult mõned päevad peale seda muutus peenise ots nagu kuivaks ja tekkisid kerged nagu punased täpid ja kerge kihelus mis mingi ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Ilmselt siis ikkagi miski mikroobidest põhjustatud või käivitatud krooniline põletikureaktsioon kuse-sugutraktis. Ka ülalpool mainitud partneri seenpõletik on siin seotud, sest seegi pole enamasti iseseisev ...

Loe edasi

Millega võib olla tegu?

Tere

Umbes mais tekkisid sellised naha moodustised peenise pea juurde ja tekkis küsimus, kas peaksin tundma muret? Nad ei ole valulikud, aga tekitavad hirmu.
Mis teha?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Tegu on pildi alusel ilmselt inimese papiloomiviiruse (HPV) poolt põhjustatud kondüloomidega. HPV näol on tegemist sagedase sugulisel teel edasiantava haigusa. Kusiti kondüloomid tekivad suhteliselt harva ...

Loe edasi

Liiga kiire seemnepurse

Tere!
Olen 31 aastane. Mure on liiga kiire lõpetamise osas. Kindlat partnerit mul pole, aeg ajalt vahel saab. Mure selles, et kui vahekorda astun siis max 2min ja ongi läbi. Teist korda proovides ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Cialis on juhtivalt erektsioonihäire ravim.
Kui juhusuhetes on 2 minuti juures, siis võib püsipartneriga probleem täielikult taanduda.
Lahendusteed on olemas.
Esmase lahendustee osas ...

Loe edasi

Liiga kiire seemnepurse

Tere, olen 27 aastane noormees keda vaevanud koguaeg aeg liiga kiire seemnepurse. Olen abielus ja naisega olnud koos juba 9 aastat aga ikkagi on see et teinekord ei jõua päris asjanigi kui minul on juba ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Varane seemnepurse, eriti selle primaarne e. seksuaalelu algusest muutumatuna püsiv vorm, on põhiosas tingitud inimese närviregulatsiooni eripäradest. Õnneks on täna olemas selle probleemi lahendamiseks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: