Andropaus? 02.05.20 / Meestearst

Külastaja küsib:

Mu 45-aastane abikaasa on viimased aastad aeg-ajalt sellises seisundis, et ma ei oska ühte konkreetset tunnust välja tuua, aga kui paneks ta andropausi testi tegema, saaks ta selle eest päris palju punkte. Kord sai sellel ajal ka testosterooni mõõdetud ja madal see tulemus oli. Viimane kord mõõdeti tal seda talvel ja siis oli see normis, aga see oli puhkuse ajal ja siis oli olemine ka selline normaalne. Hetkeoludes oleks seda keeruline teha. Olemine on ka viimastel aastatel tal selline vanusele mõtlev - näeb peas halle juuksekarvu, mida teised näeks vist ainult suurendusklaasi abil jms. Kuna tal on PSA ka selline normist kõrgem (1,5 ja 2,5 vahel), siis on see tal üks torisemisteemasid.
Meestearsti-teema pole talle iseenesest võõras, aga sellega kipub nii olema, et ta läheb sinna puhkuse ajal ja siis on nii numbrid ilusamad kui ka ise särtsakam.
Hetkel tundub, et see on siiski stressi ja väsimuse mahasurumisega reguleeritav aga kust läheb see piir, et peaks asjaga tõsisemalt tegelema? Piir, kust ei ole mõtet enam edasi ise katsetada? Oleks ta 15 aastat vanem, siis ma laseks tal rahumeeli selline "torisev vanamees" olla, aga praegu on natuke vara, kui kuidagi teisiti saaks.

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Andropausi testi ma väga ei usalda, sest see näitab põhiosas psühhosotsiaalset seisundit. Testosterooni mõõtmisel üksi pole suurt väärtust, sest vaevused on seotud eelkõige kudedele kättesaadava testosterooni tasemega, mida peab eraldi analüüsima.
Seega esimene teema oleks siiski hormoonide tasakaalu uuringud. Lisaks siia ka kilpnäärme komponendi. Kui mõelda võimaliku tulevase hormoonravi peale, siis peaks täpselt teadma ka eesnäärme seisundit ja riske. Kui juhtivad oleks seksuaalhäired, siis need oleks lihtne lahendada. Kui siiski hormoonid head ja ka riske pole, siis teen vahel prooviravi. Kindlasti tuleks sel juhul üle vaadata ka hormoonitaset mõjutavad riskitegurid. Kui siit lahendust ei tule, tuleb keskenduda meeleolu ja laiemalt psühholoogilisele probleemile.
Soovitan mees siiski spetsialisti vastuvõtule saata!

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

Andropaus?

Tere!
Olen mures oma mehe tervise pärast. Ta on 42 aastane. Abiellusime aasta tagasi ja plaane tehes unistasime ka ühisest lapsest. Kuna ka "käimise" ajal me ei üritanud kuidagi rasedusest hoiduda, ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Andropaus ongi hilisalgusega hüpogonadism. Tunnused on tõesti sellele haigusele/seisundile iseloomulikud. Lisandunud kaal lisab riske. Kui pole rasestunud, siis tuleks mehel ikkagi korralikud uuringud ...

Loe edasi

suguelu

Minu abikaasa on 40. aastane ning teda kurnavad juba noorusest seljavalud, uuringute käigus tehti kindlaks, et see on tingitud selgroo diskide kulumisest. Aasta tagasi eemaldati tal mandlid, et hävitada ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Nii komplekse probleemi puhul ühest põhjust vaevalt et on. Suure tõenäosusega kombineeruvad siin nii psühholoogilised, kui ka kehalised tegurid. Esimeseks sammuks probleemi lahendamisel pakuksin korralikku ...

Loe edasi

Andropausi e. meeste üleminekuea küsimustik

Tere !
tegin teie testi Andropausi e. meeste üleminekuea küsimustik. Seal oli kirjas, et kui punkti summa üle 15 tuleks pöörduda arsti poole. Mure veel eriti suur kuna olen alles 25 aastane ja punkti ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Hormooni tasakaalu häire on vaid üheks võimalikuks teie punktisumma põhjuseks. Samas pole selline kaebuste kogum nii noorele mehele mingil juhul ka normaalne, nii et põhjust ja lahendust peaksite igal ...

Loe edasi

Kas tõesti juba vanadus ?

Tere Dr.Punab.
Tunnen ennast juba mitu aastat väga kehvasti.Tegin kevadel üldise vereanalüüsi sealt tuli välja et mul on klamüüdia aga naise vereproov seda ei näidanud sõin siis üksi tablette, veel ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Soovitused olete ise kõik juba ülalpool kirja pannud. Kirjelduse alusel kahtlustan teil eelkõige eesnäärme põletikku, mis võib kõiki neid kaebuseid ka põhjustada. Klamüüdiat verest otsida ei tasu. Test ...

Loe edasi

andropausi markerid

Olen 54 a ja olen huvitatud analüüsidest.Kuna töötan ehituses, on stress pikaajaline ja esinevad mõningase tunnused naguenergia vähenemine, erektsioon ei ole kunagi vapustav olnud aga seda nagu ei põe.Viagra ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Arvestades vanust, eluviise ja tööd kuulute tõesti andropause tekke suhtes riskirühma. Loodan teid siis varsti vastuvõtul näha! Kui tulek kindel, siis on kasulikum alustada visiidist.
Edu soovides
Loe edasi

Andropaus

Tere, dr Punab,

Mida peaks tegema 72-aastane mees,kelle andropausi küsimustiku punktisumma on kokku 50? Kuidas saaks korraldada hormoonanalüüsid ja vajaliku arstliku nõustamise?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Tuleb tulla meestearsti vastuvõtule. Nagu haigust tutvustavas artiklis ütlesin võib põhjuseid olla erinevaid. Kui põhjus on hormoonides, siis saab edukalt aidata vanusest sõltumata. Minu vanim patsient ...

Loe edasi

mures

Olen eelnevaid küsimusi lugenud ja nendest järeldan et mul vist munandite juures veenilaiend. Varem tegi see valu aga seda umbes nädala. nüüd enam ei sega. kas peaksin siis vastuvõtule minema?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kõik ülaltoodud seosed on võimalikud. Soovitaksin vastuvõtule tulla. Asjalikku nõu saan anda vaid peale läbivaatust ja hormoonuuringuid. Mõnikord on varikotseele mõju hindamiseks soovitav ka sperma analüüs ...

Loe edasi

Sperma hulk

Tere, probleem järgmine, nimelt on sperma hulk vähenenud u. poole võrra , mis võib olla põhjus ja kas sperma koguse vähenemine järsult mõjutab midagi?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kahjuks ei kirjuta te oma vanust. Vanemal mehel võiks kahtlustada andropausi (vaata lisa portaali tasub teada sektsioonist). Igas vanuses võib põhjuseks olla sagenenud seksuaalelu ja sugutrakti põletik. ...

Loe edasi

Andropausi e. meeste üleminekuea küsimustik

olen 35 aastane mees ja sain küsimustiku punktisummaks 53!!!
mis te kostate, kas see on võimalik ja kas sellise summa puhul minu vanuse juures saame ikka rääkida andropausist?
sest oli ju öeldud, ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kõik on võimalik. Test üksi ei ütle, et tegemist on kindlasti andropausiga. Küll aga on tegemist tervisehäirega, mis vajaks täiendavaid uuringuid ja ehk ka ravi ning toetust. Üheks võimalikuks põhjuseks ...

Loe edasi

mittetäielik seemnepurse

Olen üle 40. Selline jama et vahel erektsioon ei ole täielik, midagi jääb nagu sisse ja siis on paar päeva vastik tunne, all nagu pakitab. mida peaks tegema? Viimasel ajal on seda tihedamini.

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Soovitan tulla vastuvõtule. Kõige lihtsam on aidata erktsiooniprobleemi osas. Ilmselt peaks tegema testid ka prostatiidi kohta (vaata portaalis Tasub teada / Kiiruuringud meestele). Vanust vaadates peaks ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: