Meessuguhormoonid 03.10.19 / Meestearst

Külastaja küsib:

Tere,

Käisin androloogi vastuvõtul ning sain teada, et mul on normaalne testosterooni tase (21 nmol/l) . Samas on mul kõrgemapoolne shbg ja praktiliselt olematu vaba testosteroon 35-116 oli norm vist mul oli 23. Olen umbes 4 aastat oma kaloreid ja makrotoitaineid jälginud , lihast kasvatanud siis jälle rasva põletanud. Hetkel on täiesti arusaadavalt raskem rasva põletada. Östradiool on mul ka alati kõrge olnud kuskil 160. Esineb ka erektsiooniprobleeme vahel ning pidev väsimus. Ma ei saa öelda, et see on sellest, kuid androloog ei oskand mulle üldse midagi öelda, kui küsisin kuidas need näitajad normi saaksin? . Olen varasemalt kasutanud hormoone lihase kasvatuseks, kuid viimasest korrast on möödas üle aasta. Lutiniseeriv ning foolikuid stomuleeriv hormoonid on kõik tip top 5 ja 6 vist olid viimati. Tahaksin teie käedt teada, kas Eestis leidub mõni pädev arst mulle abi andmast kuidas normi saada östradiool ja shbg, et korda saada oma hormonaalne balanss. Usas vist vahel määratakse isegi hormonaalteraapia koos gonadropiini ja aromatiseerimise inhobiitoriga. Ma ei ürita siit otseselt seda saada, aga ma tahalsin oma murele lihtsalt lahendust saada, sest kehaline välimus on mu jaoks oluline. Tean ,et on ka olemas selline ravim nagu proviron, mis samuti shbg alandab ja seeläbi suurendab vaba testosterooni, kuid selle pikaajalise lasutamise tagajärgi ma i tea. Kas oskate mind aidata või suunata, sest hetkel jäin lihtsalt ilma abita. Öeldi, et sul on ülimadal vaba testosteroon ja nägemist pmts.

Lugupidamisega

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Esiteks - Teil ei ole vaba testosteroon ülimadal. Vaba androgeeni indeks ületähtsustab SHBG kõrget taset. Kui vaadelda testosterooni ja kusutada Vermeuleni valemit, siis on kõik suhteliselt korras. Seda, et organismil pole tegelikku defitsiiti näitab ka LH normaalne tase. Siin peaks muidugi teadma ka kehaehitsue iseärasusi ja eelkõige rasva% kehas. Päriselt ei välista muidugi teisi mõjureid. Varasem anaboolsete steroidide tarvitamine viib paljudel meestel nihkesse ka androgeeni retseptori tundlikuse. Muutuda võib hüpotaalamuse-hüpofüüsi regulatsioon. Keha kaitseks ülemäärase välise testosterooni eest võib tekkida väga kõrge SHBG tase. Östadiooli ma ses kontekstis unustaksin ära. Lisaks peaks üle vaatama kilpnäärme funktsiooni.
Näen kirjast, et on väga suur tahtmine väliste hormoonidega jätkata. Iga inimene vastutab oma keha eest ise, aga oleks kasulik aru saada, et juhul kui probleemid on juba täna olemas, siis samamoodi jätkates Te neid probleeme võimendate ajas. Selleks, et sisulisi soovitusi anda, peaksime kohtuma arstikabinetis.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

Valu alakõhus

Tere, 6a. tagasi diagnoositi mul eesnäärmepõletik. Nüüdseks vahest ikka annab tunda valuliku urineerimisega(õlut ei tohi tilkagi võtta). Peale seda pole rohkem kontrollis käinud. Nüüd on tekkinud tuikav ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Arvestades, et seotud liikumisega on võimalik, et see probleem lähtub hoopis tugiaparaadist. Kindlasti peaks uuringutega välistama ka eesnäärmepõletiku võimaluse. Kahjuks täna täpsustavaid uuringuid teha ...

Loe edasi

Eesnaha põletik

Tere!

Muret teeb eesnaha alla tekkinud põletik: juba 3-4 päeva on seal mõned punetavad, veidi läikivad laigud, mis on ka tundlikud. Arsti juurde analüüse andma minna ei saa, sestap küsimus, ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Alustame hügieenist. Mina soovitaks peenist pesta üks kord päevas ja võimalikult leebe seebiga (beebiseep vast parim). Teine kord võib vast sooja veega loputada. Muidu uhute loomulikku kaitset pakkuvad ...

Loe edasi

Diabeet + ei lähe kõvaks

Tere! Küsimus siis selline..
Nüüdseks kuuaega on vaevanud selline mure, et ei lähe piisavalt kõvaks. Kuu tagasi seda muret polnud. (ühe korra on läinud nii nagu peab)
Olen olnud 6 aastat diabeetik... ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Diabeet, eriti kui see pole väga korrektselt ravitud, kahjustab aja jookuusl nii veresooni kui ka (peenise) närvivarustust. Esimene soovitus on hoida oma veresuhkur maksimaalselt normi piires. Teine on ...

Loe edasi

Peale kusemist sügeleb.

Tere.
Käisin meestekliinikus sekreedi uuringul 14.02.20. Vastus kõik korras. Aga mul ikka püsivad vaevused: peale kusemist peenis seest õrnalt kipitab ja kuskil päraku juures on kergelt suruv tunne. ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kahjuks ei tea teie uuringute tulemusi. Vaevuste alusel kahtlustan, et tegu võib olla hoopis (seljast lähtuva) radikulaarse valuga. Pöörduge esimeses etapis oma perearsti poole. Kui probleem jääb püsima, ...

Loe edasi

Peenisel ja selle ümbruses väikesed üksikud valged villid

4-5 päeva tagasi olin kaitsmata suuseksi vahekorras ja juba järgmisel päeval märkasin paari valget villi peenisel, mille tegin kohe katki ja selles kohas pole tagasi tulnud. Ülejärgmine päev oli neid juba ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Suure tõenäosega (ilma silmaga kontrollimata lõpphinnangut anda ei saa!) on tegemist viirushaigus molluskitega. Päris kindel selle foto põhjal siiski olla ei saa. Aga kuna ravi on lokaalne ja ilma retseptita ...

Loe edasi

Tere mul on tõsine mure mul vaijub ära

Mul vaijub ära ma ei saa aru mis õige lahti on Kas mingi tapleid on mingid kasu või kui vōimalik ma tuleks täna läbi ma olen hegel eestis

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Vanuses 35-50 eluaastat tekivad enamikel meestel erektsioonivõimes suuremad või väiksemad muutused. Põhjused võivad olla erinevad, aga praktiliselt kõik need mured on kenasti lahendatavad. Soovitan meestearsti ...

Loe edasi

Tugev tükk vasau munandi ja reie vahel

Tere. Natuke piinlik on aga avastasin, et vasakul pool munandi ja reie vahel on kõva tükk tekkinud nii umbes 2cm suurune natuke kipitab ja on sinakas mis see olla võiks ja kuidas seda ravida?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Selised muutused tuleb kindlasti oma silmaga üle vaadata ja käega katsuda - lihtsalt kirjelduse alusel kahjuks head nõu anda ei oska. Kui ei tea millega tegemist, pole võimalik ka ravi osas nõu anda.
Loe edasi

Suurendamine.

Tervist. Käisin teie vastuvõtul paar, kolm kuud tagasi ja te kirjutasite Priligy se tabletid ja küsin kas on veel midagi mida proovida varajase lõpetamise korral või tuleb sellega katsetada. Ja teine ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Ravimil on erinevad doosid. Kui kasutasite 30 mg, siis võib proovida poole suuremat. Alternatiiviks on peenise tundlikkust vähendavad preparaadid - neid on väga erinevaid ja kenasti sex-poodisest kättesaadavad. ...

Loe edasi

valu seksimisel, peenisel punane rant

kahel korral naisega on olnud valus seksida. Pärast esimest korda tegin u kuuajase pausi, nüüd proovisin uuesti ja valu oli veel hullem. Esimesel korral olid peenise peal 3 triipu, nagu oleks küünistatud. ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Tegemist on üsna kehva peenisepea põletiku vormiga. Fucicort võiks siin olla õige ravim. Kui probleem ei lahene, siis soovitan vastuvõtule tulla. Kui tulete ja haigusnähud sel ajal olemas, soovitan enne ...

Loe edasi

Kitsas eesnahk

Tere, olen 23 aastane ja eluaeg on olnud väga kitsas eesnahk. Kas sellisel juhtumi korral aitavad kreemid vōi ainult operatsioon. Kuhu poole edasi pöörduda

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Sellise haigusvormi puhul on ainus lahendustee operatiivne ravi. Konservatiivse ravi peale pole mõtet siin aega raisata. Paluge perearstilt saatekiri uroloogile!

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: