Näidustused TURP operatsiooniks 02.05.19 / Meestearst

Külastaja küsib:

Olen umbes 8 aastat saanud ravi eesnäärme suurenemise leevendamiseks (alfuzosiin). Põhiline kaebus oli kusejoa nõrkus. Umbes 1,5 aastat tagasi lisandusid ka vaevused alakõhus ja diagnoositi krooniline põletik (PSA tõusis 3-ni). Selle ägenemised on olnud sügiseti ja kestnud kevadeni välja. Olen saanud ka ravi antibiootikumide vms näol. Kuigi põletikuravi on toonud leevendust, esinevad siiski episoodid (umbes kord kuus pikkusega mõni päev kuni nädal) kus kusemine on raskendatud või mõnikord hommikuti lausa võimatu. Androloog kirjutas välja Combodart'i, mida olen võtnud umbes 2 kuud. Öeldud on et selle mõju hakkab alles 6-st kuni 12-st kuust seega hetkel ei oska selle rohu mõju hinnata. Olen rääkinud ka uroloogiga, kes ütleb et tuleb kindlasti teha TURP operatsioon muidu põielihased nõrgenevad.
Olen aru saanud et ägenemisperioodil nii füüsiline pingutus (sport) kui ka seksuaalakt soodustavad olukorra halvenemist, kahju oleks neist asjadest loobuda :-)
Hetkel on olukord rahuldav, st. kusemine toimub ilma suurema pingutuseta ja vaevusi alakõhus peaaegu ei esine.
Küsimus: kui kaua võin jätkata tablettidega ehk milliste näidustuste puhul peaksin kindlasti otsustama operatsiooni kasuks?

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Ise olen lähtunud järgmistest põhimõtetest: operatsiooni peamiseks näidustuseks on ravimitele mittealluv kusemistakistus- kusevool väga nõrk ja püsivalt jääkuriin >200 ml.
Alfusosiin on kusemistakistust leevendavatest ravimitest kõige nõrgem. Combodartis on üheks komponendiks tugevuselt järgmine - tamsulosiin - selle mõju tuleb koheselt. Teise komponendi - dutasteriidi mõju umbes 6 kuu jooksul. Olemas on ka veel uuem/tugevam preparaat. Põletikuravi tuleb korrektselt teha - kui ütlete, et talvel püsivalt kehvem, siis ilmselt pole ravi olnud piisavalt tõhus.
Kõige tähtsam - kusevool ja jääkuriin. Kuna ma nende uuringute tulemusi ei tea, siis targemat nõu kahjuks anda ei saa.

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

Järeltilkumine

Olen 74-aastane mees. Ligi 6 aastat tagasi oli mul eesnäärmevohandi operatsioon (TURP). Seejärel on kõik olnud enam-vähem hea, vaevusi pole, kuid on üks tülikas probleem, mis näib muutuvat tasapisi hullemaks ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Eks vanusega kudede elastsus väheneb ja kusetorust sinna sisse jääva kuse väljajuhtimine seeleäbi ka halveneb. Mõnel mehel on parem kusta püstiasendis, mõnel jälle istudes. Samas võiksite ikkagi ka uroloogi ...

Loe edasi

Eesnääre ?

Hiljuti sain 73-aastaseks. Umbes 4 aastat tagasi oli mul eesnäärmevohandi operatsioon (TURP). Seejärel oli kõik hea, välja arvatud järeltilkumine, mis on jäänud mõnesuguseks probleemiks. Kuid olen õppinud ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kaebuste alusel kahtlustaksin küll esmalt tugiaparaadi - luude/ liigeste haigust. Võimalik, et kaebused on tingitud hoopis muutustest selgroos. Eesnäärmehaigus sellist isoleeritud kaebust anda ei tohiks. ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: