Eesnäärmevähk 03.04.19 / Meestearst

Külastaja küsib:

Tere

Minu 77-aastasel isal diagnoositi eesnäärme vähk (biopsia analüüsi põhjal reageeris vähile 12-st proovist 6). Siirdeid õnneks pole. Peab viima veel vereanalüüse ning aprilli lõpus läheb täiendavatele uuringutele. Seejärel määratakse ravi. Mul ongi küsimus, millest peaks hoiduma eesnäärme vähi korral, näiteks kas ta võib saunas käia või SPA-s? Mis oleks kasulik (näiteks mõned teed või toit)?
Tahaksin talle toetajaks olla sellel teekonnal ja ravil.

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Esiteks on eesnäärmevähk aeglaselt arenev haigus ja enamikul juhtudel mehe elu ei ohusta.
Teiseks soovitan soojalt järgida arstide poolt etteantud soovitusi. Mõnikord võib kõige mõistlikumaks lahenduseks olla ka hoopis mitte ravida.
Kolmandaks - eluviisi muutma ei pea. Toit sellel tasemel enam midagi enam ei muuda.
Kõige tähtsam on positiivne meel!

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

valu suguti juurel

5 päeva tagasi avastasin suguti juurel-kaelal ülapool,mitte munandite juures valuliku koha,Üldiselt olen alasti magaja ,kuid tol ööl magasin aluspükstega.Hommikul ärgates oli selline tunne,et suguti oleks ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Eesnäärmevähk kulgeb algfaasis ilma nähtudeta ja selline vaevuste kompleks pole kindlasti vähile iseloomulik. Siin tundub olevat tegu kahe eri probleemiga. Esmalt kusemishäired eesnäärmest (mis haigusega ...

Loe edasi

urineerimise,eesnäärme probleemid??

tavalisel vere analüüsil avastati PSA3,57 mikrrohematuuria RR 130/90 mmHg,fr.60x8(verd uriinis)see oli 22.10.2014 ,seejärel 18.11 2014 mõõdeti PSA 4,57 ,pääsesin uroloog Peeter Dmitrevi vastuvõtule seal ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

PSA tõusu põhjustavad kõik eesnäärmehaigused - nii eesnäärmepõletik e. prostatiit, eesnäärme healoomuline suurenemine e adenoom ja ka eesnäärmevähk. PSA väärtuse kõikumist põhjustab eelkõige eesnäärmepõletik. ...

Loe edasi

Eesnäärme proov

Tere!

Ma esitan küsimuse hoopis oma isa pärast muretsedes ja sellepärast ei tea ma täpseid nimetusi ja proovi vastuseid ka mitte.

Isa (60a) käis perearsti juures kontrollis eesnäärmega. ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Ilmselt on isal tehtud PSA test, mis osutus optimaalsest kõrgemaks. Psa taset mõjutavad kolm haigust eesnäärmepõletik, eesnäärme healoomuline suurenemine ja eesnäärmevähk. Uuringutega saab asi kiiresti ...

Loe edasi

PSA tase

Lugupeetud Dr. Punab.

Ma konsulteerisin just äsja Teiega põgusalt oma PSA taseme näitude osas. Olen 39.a. mees.

Olen olnud Teie patsient aastatel 2003-2004, diagnoosiks eesnäärme ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

1) Ilma uuringuteta ei oska öelda. Kuna olemas ka sellesuunalised kaebused, siis oleks kasulik siiski uuringud ära teha. Oleme Ülikooli meestekliinikus oluliselt arendanud ka diagnostikaskeeme - meie poolt ...

Loe edasi

Erektsioon peale eesnäärme eemaldamist.

Diagnoos siis eesnäärmevähk. Kuu aja eest teostasti eesnäärme radikaalne eemaldamine. Arsti sõnul läks hästi ja siirdeid pole. Küsisin opereerinud arstilt viimasel vastuvõtul erektsiooniravimit ja ta ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Reaalsus on selline, et erektsiooni kvaliteedi langus esineb selle operatsiooni järgselt pea 90% meestel. Sõltub paljus ka operatsioonieelsest seisundist ja mõneti ka opitehnikast. Operatsioonijärgne ravimi ...

Loe edasi

Vaevused urineerimisel

Mul on ilmselt see haigus, mis tabab paljusid üle 40-seid, kui uskuda Prostamol Uno reklaami. Ehk siis kusemise algus ja ka kusemine ise on raske, juga on rohkem nirisemise kui joa moodi ja viimases otsas ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Esmalt soovitaksin siiski ära uurida, mis haigus probleemi põhjustab. Sarnaseid vaevuseid võib põhjustada nii prostatiit (põletik) kui eesnäärme suurenemine. Kindlasti tuleks välistada eesnäärmevähk.
Loe edasi

Võimalik eesnäärmevähk

Tere,

Täna tervitas mind mahlakalt verine seemnevedelik. Punakat tooni on lisandunud varemgi, kuid mitte nii ilmselgelt.
Seksuaaltung on praktiliselt olematu, ka partnerit pole. Onaneerin ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

1) sellises vanuses eesnäärmevähki ei esine
2) kaebused viitavad eesnäärmepõletikule
Mida kauem viivitate korralike uuringute ja raviga, seda raskem on haigust välja ravida.

Loe edasi

Eesnäärme vähk ja jalgrattaga sõitmine

Minu isal avastati algstaadiumis eesnäärmevähk.
Ta on väga pühendunud tervisesportlane ja harrastab jalgrattasõitu. Kas peale operatsiooni, mingi aja pärast, saab ta taas tegeleda oma harrastusega ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Suure tõenäosusega rakendatakse tal operatiivset ravi. See võtab mehe ikka mõneks kuust spordist eemale. Jalgrattasõidu kohta on eri arstidel väga erinevad seisukohad. Mina arvan, et inimene peab ise õppima ...

Loe edasi

eesnäärmevähk

Tere.
Minu 69-a. abikaasal on diagnoositud eesnäärmehaigus(vähk?), mida opereerida ei saavat. Tarvitab tablette, mida nüüd Eestist enam saada ei ole. Kuna ta on väga tagasihoidlik oma hädade kurtmisega ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Tere!
Kahjuks selle murega mina aidata ei saa/ei oska. Soovitan pöörduda kas dr. Ülo Zireli poole Põhja Eesti regionaalhaiglas või dr. Ralf Allikvee poole Ida-Tallinn keskhaiglas. Mõlemal on suured ...

Loe edasi

eesnääre

Olen 65 a mees. PSA näit 6,61 vaba PSA 0,629 vaba % 9,5.
Rektaalse uuringu käigus täna selgus, et eesnääre kõva või tihke. Arst ütles, et pahaloomuline kasvaja. Koeproovi võtmine määrati alles ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Saate alati pöörduda suuremate keskuste uroloogide poole. Meestekliinikus saab teid kiiremini aidata dr. Kristo Ausmees, kes tegeleb ka eesnäärme biopsia võtmisega. Samas eesnäärmevähk on aeglaselt kulgev ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Küsi foorumist

Küsi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: