PSA tõus 22.11.22 / Meestearst

Külastaja küsib:

Meeste tervisekuu raames ostsin abikaasale kingiks TÜ Kliinikumis eesnäärmepaketi. Tahtsin parimat, aga nüüd on mure! PSA proov on kõrgem, kui peaks. Kõik muud asjad olid korras. Lisan ka väljavõtte. Miks ma aga pöördun on see, et arsti vastuvõtul abikaasa ei osanud öelda, et tal on augustis 2021 see proov võetud. Täiesti mingi muu probeemi raames. Siis oli see 0,699. Mehe vanuseks siis oli 39. 1. Aasta ja 3 kuud hiljem on proov 0,966. Saan aru, et tõus ei ole suur, aga kuna võrdlus on olemas, siis ikkagi on tõus. Kas sellise näidu pärast peaks muretsema? Kas seda võis m6jutada see, et ta s6idab iga päev rattaga tööle ja tagasi (ca 20 min iga päev). Kas on ka vähirisk? Muu nagu oli korras. Tänan juba ette vastuse eest.

Arst vastas:

Margus Punab

dr Margus Punab

Meestearst

Meestekliinik Tartus ja Tallinnas

Arvan, et suurt muretsemise põhjust pole.
Erinevate laborite analüüsid pole kahjuks 1=1 tasemel otse võrreldavad.
Mehe eesnääre on pisut suurem, jääkuriin ka pisut olemas. Kui hetkel ei häiri, siis soovitan aasta pärast uuesti kontrollida. Hetkel vähi pärast muretsema ei pea!

Kas see arutelu oli kasulik?

Nõuanded teemal: Meestearst

Eesnäärmepõletik

Tere! Olen põdenud 7 aastat tagasi eesnäärmepõletikku,käinud Teie vastuvõtul ja saanud ravi.Peale seda on psa olnud 1,5 kandis ,viimase aastaga tõus 3,37 ni.Käisin uroloogi vastuvõtul - uuringul selgus ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Tundub, et põletiku diagnoos on tulnud kuidagi lihtsalt. Kui on ikkagi PSA taseme enam kui kahekordistumine siis peaks põhjused ikka lõpuni selgeks tegema!
Kui jalgrattasõidu järel miskeid kehalisi ...

Loe edasi

PSA tõus

Tere,
Külastasin eelmise suve lõpus juulis Viljandis käinud Tartu Meestekliiniku uuringute bussi ja tegin seal vajalikud testid.Selle tulemusena leiti, et on põletik ja tegin läbi ravimite Etoxib ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Vastused:
1. Pole ohtlik (vähirisk madal), kuid viitab eesnäärmehaigusele (ilmselt põletik). Tegelikult ma sellist sagedast testimist üldse ei soovita. Tekitab rohkem stressi kui infot annab. Testida ...

Loe edasi

Vaevused ja psa 5,5.

Sain glamüdioos. Läksin kiirelt testi tegema ja 30 päeva peale nakatumist sain ravimi Doxycycline Vitabalans. Võtsin antud ravimit nii nagu arst ette nägu 7 päeva 2 tabl. Peale ravimi tarbimist tekkis ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kes teid ravib? Pole päris juhiste alusel ja pimesi antibiootikume üksteise otsa võtta pole ilma selge näidustuseta kõige mõistlikum.
PSA tõus on klamüüdia mõjul üsna tavaline nähe. Sellistel juhtudel ...

Loe edasi

PSA

Tere.
Tegin Synlabis Terviseriski paketi ja 40+ mehepaketi.
PSA väärtus 4.70 ( 2018 väärtus 2.69 ). Testosteroon 6,5nmol/l ( 2018 9.6nmol/l ). MCV väärtus 83.1fl. Muud testi tulemused olid ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

PSA tõus on olnud väga kiire. kindlasti tuleks tõusu põhjus sellgeks teha.
PSA tõus/kõrge väärtus on alati seotud eesnäärmehaigustega - eesnäärmepõletiku, healoomulise suurenemise või vähiga. välistamegi ...

Loe edasi

Peale eesnäärme ja halvaloomulise kasvaja eemaldamist PSA näit

Aasta tagasi 2018 a.tehtud eesnäärme pahaloomulise kasvaja tõttu eesnäärme eemaldamine ja peale seda kiiritusravi.
Peale seda 2 aasta jooksul iga 3 kuu tagant saan süsti.(Sol Dipheriline 11,25 mg)

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Kahjuks pole antud juhul piiratud info alusel midagi mõsitlikku Teile öelda. Selleks peaks täpselt teadma teie vähidiagnoosi eelset PSA taset, operatsioonimaterjali iseärasusi, vähi levikut ja veel mitmet ...

Loe edasi

Eesnäärme suurenemine, põletik ja PSA tõus

Tere!
Olen külastanud teie kliinikut alates 2010. aastast, põhjuseks urineerimishäired. Leiti kerge eesnäärmepõletik ja mõningane laienemine. Põletikuravi ei soovitatud. Suunati ka uroloogile, kes ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Esiteks, PSA testi ei tohiks teha 2 nädala jooksul peale eesnäärme masaaži. Teiseks on põletiku foonil biopsia tegemine ohtlik ja suure tõenäosusega ka põhjendamatu. Tehke ravi ja järelkontrollid ära. ...

Loe edasi

PSA tasame tõus.

Tere,
Neli või viis aastat tagasi eesnäärmeuuringu käigus avastati eesnäärmepõletik, mis sai järgneva ravi käigus likvideeritud. Tookord tehti kinduse mõttes ka biopsia, mis oli üldjuhul korras, ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

PSA testi suurim väärtus ongi selle dünaamika, mitte üksik väärtus. Kui põletikku ei ole, siis tasub siiski biopsia ära teha. Nende Hiina plaastrite ja nende toime kohta ei tea keegi mitte midagi. Hämmastav, ...

Loe edasi

PSA tõus põletiku mõjul

Tere, keskealine mees 56 a.
Soovin küsida, kui palju võib eesnäärme põletik
kergitada PSA väärtust? Kui oletame,
et ilma põletikuta oleks PSA nt kõrgusel 1,5.
Siis kas keskmine ...

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Meie kliiniku põhimõte on, et püüame mõttetuid biopsiaid maksimaalselt vältida. Äge põletik võib PSAd ka kümnete ühikute võrra tõsta. Kahjuks miskit ühte ka kindlat reeglit PSA tõusu kohta ei ole, sest ...

Loe edasi

PSA taseme tõus

Tere

PSA tase on kahe kuuga tõusnud 1,4-lt 1,6ni. Kas ma peaks muret tundma ja esimesel võimalusel täiendavad uuringud tegema?

Margus Punab

Vastas dr Margus Punab

Vanuse kohta on väärtus veidi kõrge niikuinii. Liiga tihedalt PSA tegemine pole aga tavaliselt tervisele/psüühikale kasulik. Kõikumiste taga võib eelkõige olla eesnäärmepõletik. Kui vastavaid uuringudi ...

Loe edasi

eesnäärme adenoom

Tere! Suurenenud eesnääre,uuritud ultraheliga, igapäevaelus olulisi vaevusi ei põhjusta.

Ettevaatlikuks muutis PSA kõrge väärtus, 6 punktist võetud koeproovides ohtlikku ei leidunud, hiljem ...

Vastas dr Aivar Tilk

Vaba PSA maksab täpselt sama palju kui PSA analüüs. Üldiselt soovitatakse iga kõrgenenud PSA puhul võtta eesnäärme biopsia ja kui see on negatiivne, siis määrata vaba PSA. Kui vaba PSA on alla 16%, tuleb ...

Loe edasi


Vaata kõiki nõustamisi

Ei saanud vastust? Küsi arstilt: